Administraţia Pieţelor, rampă de lansare în politica mare. Directori cu carnet de partid
Foto: Marian Calestru

Administraţia Pieţelor, rampă de lansare în politica mare. Directori cu carnet de partid
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Consilier judeţean PSD, consilier local PSD şi chiar deputat PSD, acestea sunt posturile importante în care au ajuns câţiva dintre politicienii care au condus, vremelnic sau pe termen foarte lung, Administraţia Pieţelor Agroalimentare Galaţi. Cu un nou Consiliu de Administraţie provizoriu, numit săptămâna trecută, societatea are nevoie de un director general, în locul celui interimar.

Dacă iminenta schimbare a conducerii companiei publice de transport local este dorită şi anunţată de primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, spre deosebire de Transurb, SC Administraţia Pieţelor Agroalimentare SA chiar are nevoie de un nou director. Şi asta pentru că, în decembrie anul trecut, a rămas fără directorul general Viorica Sandu, aleasă deputat PSD la alegerile parlamentare. Tocmai de aceea credem că e momentul potrivit să analizăm câţi directori politici a schimbat Administraţia Pieţelor.

Un pic de istorie

Conform istoricului prezentat de societate pe site-ul propriu, "în anul 1991, spaţiile comerciale din patrimoniul public rezervate activităţii de comerţ cu produse agroalimentare au fost incluse într-o societate comercială cu denumirea Agrogal. Conform datelor noastre, în perioada 1990-1992, la conducere s-ar fi aflat Toader Vîlcan.

Pe 8 mai 1992, prin hotărârea primului Consiliu Local ales al Galaţiului, Agrogal s-a transformat în Regia Autonomă Administraţia Pieţelor Comerciale Galaţi. Şi tot în 1992, a ajuns la conducere economistul Eugen Zaharia.

Pe 11 iunie 1998, Consiliul Local a decis înfiinţarea SC Administraţia Pieţelor Agroalimentare SA, prin reorganizarea fostei Regii Autonome. "Se numeşte în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al SC Administraţia Pieţelor Agroalimentare SA domnul Zaharia Eugen, până la organizarea concursului de manager", prevede, negru pe alb, hotărârea aleşilor locali. Eugen Zaharia a rămas în funcţia de director general până în februarie 2005.

Medic liberal, la conducerea Pieţelor

Pe 14 februarie 2005, Eugen Zaharia şi-a încetat activitatea de director general la Administraţia Pieţelor Agroalimentare Galaţi, trecând pe postul de director de investiţii şi dezvoltare (post care fusese înfiinţat în urmă cu numai o săptămână!), după cum relata ziarul "Viaţa liberă". Ce se întâmplase? În luna noiembrie 2004, majoritatea din Consiliul Local Galaţi (PNL‑PD şi PUR) a votat schimbarea directorului Zaharia şi numirea în fruntea societăţii a medicului Emil Popa.

"Dr. Emil Popa, membru PNL, este cunoscut în Galaţi, fiind directorul Inspecţiei Sanitare de Stat în perioada 1996‑2000", scria ziarul nostru, la acea vreme. Interesant este că, din CV-ul lui Eugen Zaharia, lipseşte scurta perioadă de trei ani în care nu a mai ocupat funcţia de director general.

"Vine Popa, pleacă Popa"

Era titlul articolului publicat pe 3 septembrie 2008 în ziarul "Viaţa liberă", care anunţa că Emil Popa nu mai conduce Administraţia Pieţelor Agroalimentare şi că director interimar fusese numit acelaşi Eugen Zaharia. "Plecarea liberalului de la conducerea Pieţelor vine într‑un moment în care şi alte instituţii publice din Galaţi au pierdut şefi liberali, "noua gardă" fiind din zona PSD, fără ca PNL să apuce să îşi propună alţi oameni în funcţii de conducere", preciza cotidianul nostru. "Am demisionat din motive personale, nu mă interesează acest aspect. Numirea noului director se va face în CL, în funcţie de interese politice, care, de ieri, sunt departe de mine. Mi‑am dat demisia acum pentru că a venit vremea să fac ceva şi pentru mine, că pentru alţii am tot făcut. Mă voi retrage în zona serviciilor private medicale", declara dr. Emil Popa.

Primarul Galaţiului la acea vreme, Dumitru Nicolae, preciza că Emil Popa a demisionat după ce avusese loc prima şedinţă cu şefii regiilor şi societăţilor locale, la care a participat noul city‑manager, Florin Popa. Acesta avea, printre celelalte atribuţii, şi rolul de a coordona activitatea societăţilor de interes local.

Până la pensie

Eugen Zaharia a rămas la conducerea Pieţelor gălăţene până la sfârşitul anului 2017, când a ieşit la pensie. Mai mult, a fost timp de două mandate, 2012-2016, 2016-2020, consilier judeţean PSD. O funcţie din care a demisionat, cu doar două luni înainte de alegerile locale din 27 septembrie 2020.

Conducerea societăţii a fost preluată de Viorica Sandu, de profesie economist. Aceasta se poate lăuda că a urcat treaptă cu treaptă în ierarhia Administraţiei Pieţelor, de la postul de economist principal (1994-1995), la şef compartiment revizori, şef serviciu financiar-contabil, şef contabil, până la funcţia de director economic, pe care a ocupat-o din 2003 până în 2017, când a devenit director general interimar.

Ascensiune 

Viorica Sandu i-a luat-o înainte lui Zaharia din punct de vedere politic, devenind consilier judeţean PSD în iunie 2004. După patru mandate consecutive de consilier judeţean (2004-2008, 2008-2012, 2012-2016, 2016-2020), Viorica Sandu a candidat şi pentru al cincilea mandat, a fost aleasă, dar nu a mai depus jurământul. A preferat un mandat de deputat PSD în Parlamentul României.

În locul Vioricăi Sandu, director interimar, pentru patru luni, a fost numită Dorina Constantin, de profesie economist, care are mandat de director economic până în 2022. Potrivit CV-ului făcut public, aceasta şi-a început activitatea în cadrul Administraţiei Pieţelor în 1993, fiind casier încasator până în 2005, apoi economist, din 2009 - şef birou contabilitate, iar din 2018 - director economic.

Cine ar putea fi noul director

În prezent, unul dintre numele vehiculate pentru postul de director la Administraţia Pieţelor este cel al social-democratei Marcela-Daniela Costea, de profesie economist-inginer, consilier local la al doilea mandat şi trezorier al organizaţiei municipale PSD Galaţi. În 2019, Costea a renunţat la mandatul de consilier local pentru postul de director general la Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi, din care a fost înlocuită de liberalul Şerban Alexandru.

Nu mai puţin adevărat este că Marcela Costea s-a aflat în cărţi şi pentru postul de viceprimar al municipiului Galaţi, funcţie încă neocupată.

Rămâne de văzut ce-i rezervă viitorul şi ce alte ascensiuni politice va oferi Administraţia Pieţelor Agroalimentare.

Din preşedinte de CA, consilier local

Eugen Zaharia şi Viorica Sandu nu sunt singurii beneficiari ai ascensiunii politice de la Administraţia Pieţelor. Fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii, Costel Gafton, este în prezent consilier local PSD. Conform declaraţiei de interese de pe site-ul Primăriei, el este preşedinte executiv interimar TSD Galaţi.

Despre experienţa lui politică aflăm chiar din CV-ul încă accesibil pe site-ul Pieţelor: "Membru activ al PSD din anul 2012, din iunie 2015 am funcţia de vicepreşedinte al Biroului permanent din organizaţia municipală TSD Galaţ, iar din august 2015 funcţia de preşedinte al Ligii Tinerilor Întreprinzători Social Democraţi, fiind numit în continuare vicepreşedinte în cadrul Biroului Permanent judeţean TSD Galaţi. Am avut în subordine zona IC Frimu din cadrul Colegiului 9, unde am activat cu echipe de tineri, atât în campania prezidenţială, cât şi în campania europarlamentară, unde am avut-o candidat pe doamna deputat Laura Marin, care a obţinut un rezultat pozitiv", scrie tânărul politician.

Pentru că nu s-a putut desprinde de Pieţe, Gafton a fost numit reprezentantul Municipiului Galați în Adunarea Generală a Acționarilor la această societate.

Citit 41298 ori Ultima modificare Marți, 02 Martie 2021 00:35

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.