Hoții și vandalii, dezlănțuiți prin cimitirele Galațiului

Hoții și vandalii, dezlănțuiți prin cimitirele Galațiului
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Furtul florilor și ornamentelor de pe morminte a devenit o practică atât de banală în cimitirele gălățene încât administrațiile au ajuns să recomande pe bandă gălățenilor nemulțumiți să ”facă o plângere la conducere”. Zilele trecute, o astfel de sesizare a fost făcută, dar nu la conducerea Cimitirelor, ci la poliție, și asta după ce o gălățeancă a găsit mormântul tatălui ei, din Cimitirul „Ștefan cel Mare”, devastat.

Luminița Ghica și-a înmormântat tatăl în Cimitirul „Ștefan cel Mare” în urmă cu circa trei luni.  Nu a trecut o zi în care să nu se fi dus la mormântul amplasat într-un loc central al așezământului, aproape de poartă. Doar vinerea trecută nu a reușit să ajungă, fiind plecată din oraș cu niște probleme de serviciu. Sâmbătă dimineață, când a ajuns la cimitir, locul de veci pe care îl îngrijise cum putuse mai bine, cu flori și diverse ornamente, nu mai arăta deloc aşa cum îl lăsase joi. 

”Pentru că nu putem face lucrare până la un an, am făcut mormântul cu pământ, am sădit flori, ornamente. Am găsit totul devastat sâmbătă dimineață. Flori smulse, ornamente furate. Am chemat-o pe șefa de acolo, m-a luat în derâdere, că sunt câteva gropi și că pot să fac o plângere la conducerea de la Gospodărire Urbană. Am sunat la 112, a venit un echipaj de la Secția 4 și Criminalistica. Am înțeles de la o angajată de acolo că de dimineață veniseră mai multe persoane care au morminte acolo și s-au plâns că le dispăruseră florile și candelele”, ne-a povestit Luminița Ghica. 

Polițiștii au constatat că locul de veci fusese călcat de hoți, motiv pentru care au deschis un dosar penal pentru profanare de morminte. La Galați, această practică este frecventă, inclusiv printre minori. Anul trecut, doi adolescenți au vandalizat 130 de morminte în Cimitirul „Sf. Lazăr”, însă mici acte de distrugere și furt sunt la ordinea zilei, de cele mai multe ori păgubiții alegând să repare și să suporte din propriile buzunare stricăciunile care întinează memoria celor pentru care plătesc, de altfel, tot felul de taxe și concesiuni.

Citit 6467 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Aprilie 2021 00:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.