Liberty Ostrava nu va ceda Galațiului certificatele de emisii de carbon

Liberty Ostrava nu va ceda Galațiului certificatele de emisii de carbon
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Combinatului siderurgic Liberty Galați nu va putea împrumuta certificatele de emisii de carbon de la combinatul Liberty Ostrava, un angajament în acest sens fiind luat de conducerea unității din Cehia, în urma unei întâlniri avute vineri, 16 aprilie, cu prim-ministrul Andrej Babis.

"A existat intenția de a împrumuta aceste certificate de emisii, care sunt active ale companiei (din Ostrava - n.r.), unei unități-soră din România (combinatul siderurgic Liberty Galați - n.r.). Nu ne place acest lucru. Am solicitat cu fermitate conducerii să nu facă lucrul acesta. Grupul nu se consolidează, deci nu știm tranzacțiile din cadrul grupului. Când a intrat investitorul (GFG Alliance, din care face parte Liberty Steel - n.r.), a promis să investească. Insistăm asupra acestui lucru. Compania se descurcă bine. Ideea este să rămână în Cehia ceea ce s-a câștigat. Prin urmare, acești bani, chiar și sub formă de certificate de emisii, nu vor ieși din țară", a declarat prim-ministrul Andrej Babis, după întâlnirea, la sediul unității, cu conducerea Liberty Ostrava, potrivit agenției de presă CTK.

Context general

După cum v-am informat în paginile ziarului "Viața liberă", combinatul siderurgic Liberty Galați trebuie să acopere până la sfârșitul lunii aprilie echivalentul unor certificate de emisii de carbon în valoare de 100 milioane de euro, în condițiile în care conglomeratul de companii din care face parte, GFG Alliance, se confruntă deja cu problemele financiare generate de intrarea în insolvență a unuia dintre principalii finanțatori, Greensill Capital.

Potrivit Financial Times, costurile cu certificatele de emisii de carbon au apărut după ce, în cursul anului trecut, combinatul Liberty Galați ar fi vândut o parte din alocația primită în cadrul schemei europene de comercializare a emisiilor de carbon (EU ETS).

Vestea că Liberty Galați ar fi în discuții cu Liberty Ostrava, pentru acoperirea cu certificatele nefolosite de combinatul din Cehia a necesarului combinatului de la Galați, a stârnit nemulțumirea sindicatelor de la Liberty Ostrava, care au amenințat cu declanșarea unei greve, în cazul în care o asemenea tranzacție ar fi încheiată.

Poziții oficiale

Discuțiile dintre guvernul ceh și conducerea Liberty au dus la detensionarea situației la Ostrava. Potrivit ministrului ceh al Industriei și Comerțului, Karel Havlicek, unitatea de la Ostrava deține certificate de emisii de carbon în valoare de 216 milioane de euro. El a spus că "percepem aceste certificate ca un activ pe termen lung, iar acestea pot servi ca sursă pentru viitoare investiții sau ca o asigurare în numerar în cazul în care compania va întâmpina eventuale dificultăți. Atât timp cât aceste cote rămân aici, există prezumția că unitatea poate opera".

Inclusiv conducerea GFG Alliance a confirmat întâlnirea cu prim-ministrul ceh Andrej Babis, iar într-un comunicat de presă oficial se precizează că "am confirmat că certificatele CO2 ale unității vor fi utilizate în continuare în beneficiul Liberty Ostrava".

În ceea ce privește situația de la combinatul Liberty Galați, reprezentanții companiei au declarat pentru "Viața liberă" că au capacitatea de a-și îndeplini toate obligațiile, inclusiv în ceea ce privește certificatele de emisii de carbon. "La fel ca și alte mari companii industriale, unitățile Liberty Steel Group tranzacționează credite privind emisiile de carbon ca parte a cursului obișnuit al activității lor. Aceasta include tranzacțiile de cumpărare și vânzare a creditelor, în funcție de cerințele comerciale ale acestora și de prețul pieței. Nu comentăm soldurile actuale ale unităților noastre din motive comerciale, dar ne așteptăm ca toate acestea să prezinte numărul corect de credite Registrului UE la sfârșitul lunii aprilie", se arată în răspunsul către "Viața liberă" transmis de Liberty Galați.

Schema europeană de comercializare a emisiilor de carbon (EU ETS) este cea mai mare piaţă de acest fel la nivel internaţional şi se bazează pe principiul "limitează şi comercializează", fiecare unitate industrială având alocată o cotă de certificate de emisii de carbon. Instalațiile ce prezintă, dintr-un motiv sau altul, un deficit de certificate EUA trebuie să le cumpere pentru a-și realiza conformarea (la sfârșitul lunii aprilie a fiecărui an). Vânzarea și cumpărarea de astfel de certificate este o practică frecvent utilizată la nivelul marilor companii.

Citit 3591 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Aprilie 2021 00:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.