La Parcul de Soft rămâne doar contabilul. Primul deschis în țară, primul închis
Foto: Arhiva VL

La Parcul de Soft rămâne doar contabilul. Primul deschis în țară, primul închis
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

În anul 2002, Ministerul Educației și Cercetării a acordat primul titlu de Parc științific și tehnologic din România pentru Parcul de Soft din Galați, structură care a pus bazele dezvoltării regionale a unui nou tip de activitate - producția software. Era o premieră onorantă pentru Galați. După aproape 20 de ani, Parcul de soft din Galați este (tot) primul astfel de parc din România care nu mai are obiectul muncii - nu mai are sediu, nu mai are firme, nu mai are nici măcar director salarizat, rămânând cu un singur angajat: contabilul.

În ședința Consiliului Local de astăzi, va fi supus votului consilierilor locali gălățeni bugetul de venituri și cheltuieli al SC Cons Management Parc de Soft SRL, administratorul Parcului de Soft, care are ca acționari Consiliul Local și Consiliul Județean, fiecare având câte o cotă de 50%. În condițiile în care Parcul nu mai are un spațiu în care să-și desfășoare activitatea, Cons Management Parc de Soft propune realizarea unor venituri de 30.000 de lei pentru ultimele două trimestre din anul 2021 și estimează cheltuieli de exploatare de 25.000 de lei. Din acestea, 10.000 de lei sunt cheltuieli cu bunuri și servicii (consiliere juridică, consumabile, cheltuieli poștale), iar 15.000 de lei sunt cheltuieli cu personalul, care constă într-un singur angajat, contabilul, cu un contract de 4 ore/zi, cu salariul minim.

Profitul estimat pentru acest an, de 5.000 de lei, poate suferi modificări, prin recuperarea, pe cale juridică, a unor creanțe de la firmele care au activat în Parcul de Soft, precum și prin rambursarea sumei de 70.000 de lei, provenite din TVA achitat pentru Cons Proiect SA.

Administratorul Cons Management Parc de Soft, Igor Bejan, a confirmat pentru "Viața liberă" că nu mai este salariat al parcului. "M-am retras din Revisal, din luna octombrie 2020. Va rămâne un singur salariat, contabila, cu jumătate de normă, pentru că sunt declarații care trebuie depuse, avem dosare în instanță, avem sume pe care le recuperăm. În anul 2020 am recuperat creanțe de vreo 70.000 de lei, anul acesta avem deja două dosare finalizate în martie, la care nu știu de ce nu s-au emis hotărârile instanței", ne-a spus Igor Bejan.

Există, însă, și o altă problemă: firmele care s-au înființat în Parcul de Soft s-au desființat, nemaiexistând sediul, iar banii pe care acestea îi datorau nu mai pot fi recuperați.

Așa cum "Viața liberă" a scris încă din octombrie anul trecut, Parcul de Soft din Galați a rămas fără sediul din strada Portului după ce proprietarul clădirii, Navrom Centru de Afaceri, l-a vândut Universității "Dunărea de Jos", care l-a transformat în sediu al Facultății de Medicină și Farmacie.

Anual, în Parcul gălățean au funcționat, în medie, 31 de firme, cu aproximativ 150 de angajați și colaboratori. După vânzarea sediului, din octombrie 2019, în ianuarie și februarie 2020 au mai funcționat aici 5 firme, iar în perioada iunie - septembrie 2020, numai 4 firme, cu aproximativ 20 de angajați.

La data de 31 decembrie 2020, Cons Management Parc de Soft avea de încasat de la clienții parcului 1,078 milioane de lei, reprezentând facturi lunare neachitate de chirie și utilități, precum și facturi lunare neachitate de penalități.

Pentru găsirea unui nou sediu, Igor Bejan a propus Consiliului Local Galați două clădiri care ar putea fi preluate și transformate după necesități: una la Liceul de Marină și alta la Liceul "Mircea Eliade". "Există și posibilitatea pentru o finanțare europeană, dacă primim o clădire. Am depus o fișă de proiect, urmează o strategie de investiții", ne-a mai spus Igor Bejan.

La întrebarea privind stadiul în care se găsește identificarea unui nou sediu pentru Parcul de Soft, răspunsul Biroului de presă al primăriei Galați a fost același ca în octombrie 2020: "Suntem în curs de identificare a unei soluții pentru Parcul de Soft".

Citit 5049 ori Ultima modificare Joi, 29 Aprilie 2021 00:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.