Drama blocurilor care se surpă se repetă în Țiglina III. Zeci de apartamente se crapă văzând cu ochii
Foto: Marian Calestru

Drama blocurilor care se surpă se repetă în Țiglina III. Zeci de apartamente se crapă văzând cu ochii
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Un nou caz alarmant de tasare accelerată a terenului se înregistrează în Micro 16, în spatele Complexului "Siretul". Blocul E5, cu cele două scări, situat pe strada Brândușei, se lasă văzând cu ochii, mai multe apartamente, precum și garajele din zonă fiind deja avariate. Oamenii au cerut sprijinul autorităților, dar soluția aflării cauzelor și remedierea problemei stă în propriul lor efort și buzunar.

Povestea blocului B8 din Mazepa, sub care în urmă cu aproape trei ani terenul s-a tasat accelerat, afectând grav structura de rezistență a imobilului, și a blocului K1 din Micro 17 se repetă într-un alt cartier al Galațiului. Este vorba de blocul E5 din Micro 16. Imobilul, situat pe strada Brândușei, se lasă de două săptămâni încontinuu, susțin mai mulți proprietari disperați să vadă cum, pe zi ce trece, li se crapă pereții și li se descentrează ușile în așa măsură încât nu le mai pot închide. "Pe zi ce trece, crăpăturile în pereți se lărgesc și apar altele noi în pereții de beton ai apartamentelor. Noaptea se aud pocnituri în pereți", ne-a spus un proprietar, care a sesizat autoritățile, dar ne-a rugat să-i păstrăm anonimatul. Nici garajele aflate în imediata vecinătate a blocului E5 nu au fost scutite de efectele aparentei tasări. Pe pereții acestora au apărut crăpături, iar ușile nu se mai pot închide, semn că, în subteran, ceva acționează cu rapiditate. Ar putea fi infiltrații, cred oamenii, care ne-au spus că în urmă cu câteva zile o echipă de la Apă-Canal a fost în zonă și a făcut niște reparații.

"Acum câteva zile au venit cei de la firma Apă-Canal și au reparat o vană care era defectă la centrala termică de cartier din spatele blocului E5. Pe la această vană curgea apa. De asemenea, cei de la Apă-Canal au venit cu o mașina de vidanjă și au scos apa din canalizare", ne-a comunicat același proprietar. Dacă este vorba de vreo infiltrație sau o defecțiune la rețea care să determine în mod accelerat tasarea terenului, asta vor stabili cei de la operatorul de apă și canalizare. "Este constituită o comisie pentru verificarea rețelelor de la toate blocurile din zonă. Zilele trecute, s-a identificat o pierdere de apă, care s-a remediat", a comunicat Cornelia Arnăutu, purtătorul de cuvânt al Apă Canal, la solicitarea "Vieții libere".

Ancheta, pe banii proprietarilor

Un motiv în plus de îngrijorare pentru gălățenii care locuiesc în imobilul respectiv și ale căror apartamente sunt afectate este că autoritățile nu îi pot ajuta decât cu sfaturi sau cu o locuință socială, în caz de necesitate. În ceea ce privește identificarea cauzelor și reparațiile, toate stau în buzunarul lor, respectiv al Asociației de Proprietari. "S-a luat legătura cu petiționarii și li s-a comunicat faptul ca trebuie sa contacteze un expert tehnic în vederea efectuării unei expertize care să stabilească cauzele tasării și modalitățile de remediere. Fiind vorba de o proprietate privată, nu exista cadrul legal prin care Primăria să poată interveni în soluționarea acestei probleme, din punct de vedere financiar", ne-a transmis Ovidiu Matache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galați.

Citit 8889 ori Ultima modificare Joi, 10 Iunie 2021 00:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.