Preţ dublu pentru studiul de trafic al străzii Domnească. Majorare substanţială
Foto: Marian Calestru

Preţ dublu pentru studiul de trafic al străzii Domnească. Majorare substanţială
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

De la 65.000 de lei fără TVA la 135.000 de lei fără TVA, adică mai mult decât dublu. Aceasta este creşterea valorii estimate a contractului pentru serviciile de realizare a unui studiu de trafic având ca obiectiv modernizarea străzii Domnească, dar şi transformarea acesteia într-o arteră pietonală. O achiziţie publică la care Primăria Galaţi aşteaptă ofertele până pe 25 iunie 2021, după ce procedura anterioară, despre care aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă", a fost anulată.

"Studiu de trafic pentru o stradă Domnească pietonală. Achiziţie publică lansată de Primăria Galaţi", aţi putut afla din ediţia de 1 mai 2021 a ziarului "Viaţa liberă". "Pe lângă lucrările de modernizare, se doreşte pietonalizarea străzii Domnească", precizam citând caietul de sarcini al achiziţiei publice. Valoarea estimată a contractului era de 65.000 de lei fără TVA, criteriul de atribuire era "preţul cel mai scăzut", iar ofertele urmau să fie aşteptate până pe 7 mai 2021.
Achiziţia respectivă a fost anulată pe 20 mai 2021. Ne aşteptam ca municipalitatea să reia această procedură, însă nu la preţul estimat pe care l-am descoperit în noua achiziţie, lansată pe portalul Primăriei. De această dată, obiectul contractului îl reprezintă "Servicii pentru - Studiu de trafic în vederea întocmirii documentației de avizare a lucrărilor de intervenție «Modernizare Strada Domnească»", iar valoarea estimată este de 135.000 de lei fără TVA. Data-limită de depunere a ofertelor este 25 iunie 2021, iar criteriul de atribuire îl reprezintă, ca şi la prima procedură, "preţul cel mai scăzut".
Intrigaţi de dublarea valorii estimate a contractului, am citit cu atenţie caietul de sarcini, gândindu-ne că poate, de această dată misiunea solicitată de Primărie contractorului va fi mai complexă. Poate există solicitări suplimentare, sarcini neprevăzute în achiziţia anterioară. Ei bine, nu! Documentul este identic, cu două excepţii. Pe noul caiet de sarcini, sub data tipărită a întocmirii, 19 aprilie 2021, este trecută, de mână data de 9 iunie 2021. Şi tot cu pixul a fost corectat un dezacord gramatical. Documentele sunt semnate de directorul executiv al Direcţiei Dezvoltare, Investiţii, Lucrări Publice, ing. Cristian Capeţis.

Ce se doreşte

În caietul de sarcini se arată: "Municipiul Galaţi doreşte să modernizeze strada Domnească. Pe lângă lucrările de modernizare, se doreşte pietonalizarea străzii. Pentru aceasta se impune realizarea unui studiu de trafic care să evalueze transportul public/ privat şi să identifice soluţii care să asigure condiţii optime atât pentru pietoni, cât şi pentru transport. Studiul de trafic va analiza zona cuprinsă între bulevardul Marii Uniri - strada Traian - strada Basarabiei - strada Mihai Bravu - strada Al. I. Cuza - strada Navelor", se precizează în document.
Primăria aşteaptă "propuneri de resistematizare a tuturor intersecţiilor adiacente arterei principale în cazul în care este fezabilă soluţia de pietonalizare, impactul modului în care sistemul actual de transport va fi afectat de noile propuneri de sistematizare", inclusiv idei de schimbare a traseelor unor linii de transport sau înfiinţarea de trasee noi. Termenul de realizare este de 60 de zile de la data încheierii contractului.
Rămâne de văzut preţul cu care va fi contractat.

Citit 2220 ori Ultima modificare Joi, 24 Iunie 2021 21:58

6 comentarii

 • postat de JohnPedala
  Luni, 28 Iunie 2021 21:28
  5.13.159.***
  Niște idioți cu apucături europene toxice, doar ca restul Europei are transport public modern metropolitan noua ne trebuie mașini nu alie pietonale.
  Transportul în comun este un gunoi și la fel și străzile din Galați prost gândite.
  Lumea muncește și circulă mult în afară orașului și la/de la țară în oraș, dacă nu ați observat nu avem transport metropolitan, adică nu există autobuz din centru sa te ducă în condiții moderne cu AC pana la sendreni, independența, vânători, Smârdan, pechea etc.
  0
  0
  Raportează
 • postat de cetățean
  Joi, 24 Iunie 2021 16:51
  5.13.171.***
  Asta ce înseamnă ,să deviați circulația pe străzile adiacente ,să sufocați traficul pe străzi cu sens unic,supără circulația pe Domnească pe boierii din primărie și prefectură ?.
  Câți cetățeni vor face promenadă pe Domnească între Basarabiei și Navelor,uitați-vă în jur,doar Faleza și Grădina publică sunt singurile locuri de promenadă în oraș și e suficient,chiar și cu această schimbare tot astea vor rămâne puncte de atracție,ce altceva să faci în orașul ăsta decât promenadă,să se vadă cât mai multă lume pestriță bate asfaltul încins de caniculă,s-au dus vremurile când se făcea promenadă .
  Reparați strada Domnească și care mai sunt în zonă,descongestionați traficul din Domnească din dreptul poliției rutiere,pașapoarte și acte de identitate,reformați poliția ,schimbați sediul din strada Domneacă alaturat Catedralei.
  7
  10
  Raportează
 • postat de Nostalgie Oras Vechi
  Joi, 24 Iunie 2021 10:05
  213.218.53.***
  sa inteleg ca s-ar dori devierea traficului de pe Domneasca pe strazile Mihai Bravu, Cuza si Navelor? Uau. asta da gandire revolutionara :D)) Dupa ce am taiat toti teii de pe Domneasca acum sa trecem si la distrugerea starii Mihai Bravu.
  In aceasta perioada recomand, cand vizitati Gradina Publica, faceti cativa pasi si pe Mihai Bravu. Case frumoase si un miros imbatator de la teii infloriti. Ar fi mare pacat sa se distruga. Asa cum a facut Marius Stan in zona Bibliotecii V.A.Ureche taind absolut toti copacii
  7
  14
  Raportează
 • postat de Andrei
  Joi, 24 Iunie 2021 09:15
  90.187.121.***
  Nu pot decat sa salut intentia crearii unei zone pietonale - deasemenea strada Domneasca cu casele vechi este foarte potrivita in acest sens. Succes
  6
  14
  Raportează
 • postat de Ion Ionescu
  Joi, 24 Iunie 2021 07:45
  86.124.202.***
  Bani pentru pesedeu
  Cineva din partid are nevoie de juma de miliard sa-si tuneze masina, cel mai probabil.
  10
  17
  Raportează
 • postat de Gen...
  Joi, 24 Iunie 2021 06:07
  77.111.247.***
  "...studiu de trafic care să evalueze transportul public/ privat şi să identifice soluţii care să asigure condiţii optime atât pentru pietoni, cât şi pentru transport."

  "PIETONÁL, -Ă, pietonali, -e, adj. Al pietonilor. [Pr.: pi-e-] – Pieton + suf. -al. sursa: DEX '09 (2009)"

  Ori e PIETONAL, ori e TRANSPORT PUBLIC, ori e TRANSPORT PRIVAT, adica...cum e ?!
  6
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.