Preţ dublu pentru studiul de trafic al străzii Domnească. Majorare substanţială
Foto: Marian Calestru

Preţ dublu pentru studiul de trafic al străzii Domnească. Majorare substanţială
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

De la 65.000 de lei fără TVA la 135.000 de lei fără TVA, adică mai mult decât dublu. Aceasta este creşterea valorii estimate a contractului pentru serviciile de realizare a unui studiu de trafic având ca obiectiv modernizarea străzii Domnească, dar şi transformarea acesteia într-o arteră pietonală. O achiziţie publică la care Primăria Galaţi aşteaptă ofertele până pe 25 iunie 2021, după ce procedura anterioară, despre care aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă", a fost anulată.

"Studiu de trafic pentru o stradă Domnească pietonală. Achiziţie publică lansată de Primăria Galaţi", aţi putut afla din ediţia de 1 mai 2021 a ziarului "Viaţa liberă". "Pe lângă lucrările de modernizare, se doreşte pietonalizarea străzii Domnească", precizam citând caietul de sarcini al achiziţiei publice. Valoarea estimată a contractului era de 65.000 de lei fără TVA, criteriul de atribuire era "preţul cel mai scăzut", iar ofertele urmau să fie aşteptate până pe 7 mai 2021.

Achiziţia respectivă a fost anulată pe 20 mai 2021. Ne aşteptam ca municipalitatea să reia această procedură, însă nu la preţul estimat pe care l-am descoperit în noua achiziţie, lansată pe portalul Primăriei. De această dată, obiectul contractului îl reprezintă "Servicii pentru - Studiu de trafic în vederea întocmirii documentației de avizare a lucrărilor de intervenție «Modernizare Strada Domnească»", iar valoarea estimată este de 135.000 de lei fără TVA. Data-limită de depunere a ofertelor este 25 iunie 2021, iar criteriul de atribuire îl reprezintă, ca şi la prima procedură, "preţul cel mai scăzut".

Intrigaţi de dublarea valorii estimate a contractului, am citit cu atenţie caietul de sarcini, gândindu-ne că poate, de această dată misiunea solicitată de Primărie contractorului va fi mai complexă. Poate există solicitări suplimentare, sarcini neprevăzute în achiziţia anterioară. Ei bine, nu! Documentul este identic, cu două excepţii. Pe noul caiet de sarcini, sub data tipărită a întocmirii, 19 aprilie 2021, este trecută, de mână data de 9 iunie 2021. Şi tot cu pixul a fost corectat un dezacord gramatical. Documentele sunt semnate de directorul executiv al Direcţiei Dezvoltare, Investiţii, Lucrări Publice, ing. Cristian Capeţis.

Ce se doreşte

În caietul de sarcini se arată: "Municipiul Galaţi doreşte să modernizeze strada Domnească. Pe lângă lucrările de modernizare, se doreşte pietonalizarea străzii. Pentru aceasta se impune realizarea unui studiu de trafic care să evalueze transportul public/ privat şi să identifice soluţii care să asigure condiţii optime atât pentru pietoni, cât şi pentru transport. Studiul de trafic va analiza zona cuprinsă între bulevardul Marii Uniri - strada Traian - strada Basarabiei - strada Mihai Bravu - strada Al. I. Cuza - strada Navelor", se precizează în document.

Primăria aşteaptă "propuneri de resistematizare a tuturor intersecţiilor adiacente arterei principale în cazul în care este fezabilă soluţia de pietonalizare, impactul modului în care sistemul actual de transport va fi afectat de noile propuneri de sistematizare", inclusiv idei de schimbare a traseelor unor linii de transport sau înfiinţarea de trasee noi. Termenul de realizare este de 60 de zile de la data încheierii contractului.

Rămâne de văzut preţul cu care va fi contractat.

Citit 3537 ori Ultima modificare Joi, 24 Iunie 2021 21:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.