UPDATE O elevă din Galaţi a primit cinci puncte în plus după contestaţie. Notă crescută de la 3 la 8,25, la Evaluarea Naţională

UPDATE O elevă din Galaţi a primit cinci puncte în plus după contestaţie. Notă crescută de la 3 la 8,25, la Evaluarea Naţională
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

UPDATE, marți, 6 iulie 2021. Unei eleve de la Şcoala Nr. 28 din Galaţi, care a participat la Evaluarea Naţională, i s-a mărit cu cinci puncte nota la Matematică, după contestaţie. Candidata avea iniţial nota 3,00, iar după contestaţie a primit 8,25. Fata obţinuse la Limba şi literatura română 8,90. Prin urmare, media sa la Evaluarea Naţională a crescut de la 5,95, cât avea iniţial, la 8,57.

Inspectoarea generală Gina Brânzan susţine că a fost sesizată Comisia Naţională de Evaluare Naţională, dar nu cunoaşte ce decizie se va lua în privinţa profesorilor respectivi, întrucât aceştia sunt din alt judeţ: "Ministerul cunoaşte situaţia. Nu ştiu ce măsuri se vor lua. Noi am trimis şi o sesizare inspectoratului din judeţul unde s-au corectat tezele. De asemenea, părinţii copilului au formulat o sesizare şi au cerut să li se explice ce s-a întâmplat. Bănuim că este o eroare umană la transcrierea datelor din borderou, nu cred că se fac vinovaţi profesorii corectori. Dar rămâne să primim explicaţiile de cuviinţă", ne-a declarat inspectoarea generală.

Directoarea Şcolii Nr. 28, Camelia Bucşă, susţine că eleva respectivă nu este în nici într-un caz de nota 3,00 la Matematică. "Are aproape 9,00 la Limba română, iar în clasa a VIII-a a avut media 10 pe linie. De aceea, când am văzut nota, a fost un şoc şi pentru noi. Iniţial am crezut că ar fi putut să aibă o zi proastă, se mai întâmplă. Însă, copilul a ţinut legătura cu diriginta şi profesoara de Matematică, Laura Amariei. Aceasta a sprijinit-o şi a încurajat-o în toată această perioadă dificilă pentru copil, de la afişarea rezultatelor iniţiale, până la publicarea celor finale. I-a cerut să rezolve încă o dată subiectele şi i-a spus că teza este de 8,30, ceea ce s-a şi adeverit în final, candidatul primind 8,25. E păcat de stresul prin care a trecut copilul, dar cred că a fost o eroare la introducerea datelor, nu cred să fie vina evaluatorilor. Am participat la astfel de comisii şi nu cred că s-ar putea face asemenea greşeli la corectare", a spus directoarea Camelia Bucşă.

"Viaţa liberă" a încercat să ia legătura cu părinţii copilului, însă aceştia nu au dorit să comenteze situaţia.

UPDATE: Eleva care a primit 8,25 de la 3,00 are acum 8,40


(Luni, 5 iulie 2021) Unui elev de la Şcoala nr. 28 din Galaţi i s-a mărit cu cinci puncte nota la Matematică după contestaţie. Candidatul care a participat la Evaluarea Naţională cu codul GL 7946617 avea iniţial nota 3,00 la Matematică, iar după contestaţie a primit 8,25. Copilul obţinuse la Limba şi literatura română 8,90. Prin urmare, media sa la Evaluare Naţională a crescut de la 5,95 cât avea iniţial, la 8,57.

Inspectoarea generală Gina Brînzan susţine că a fost sesizată Comisia naţională de Evaluare Naţională, dar nu cunoaşte ce decizie se va lua în privinţa profesorilor evaluatori respectivi, întrucât aceştia sunt din alt judeţ.

"Ministerul cunoaşte situaţia. Nu ştiu ce măsuri se vor lua. Vom trimite şi o sesizare judeţului unde s-au corectat tezele din Galaţi, nu avem voie să dezvăluim unde. Nu ştim nici de ce există această diferenţă mare între cele două note, deoarece tezele rămân în centrul de evaluare, nu ajung la noi. Bănuiesc că a fost o greşeală cauzată de neatenţie, deoarece pe barem nu se putea întâmpla aşa ceva", a precizat inspectoarea generală Gina Brînzan.

Citit 5897 ori Ultima modificare Marți, 13 Iulie 2021 13:01

3 comentarii

 • postat de Daniel
  Miercuri, 07 Iulie 2021 16:10
  5.13.208.***
  @Lia, hai mai nu exagera, tu nu gresesti niciodata? A gresi e omeneste, o fi incurcat nota ei cu a altcuiva.

  Fata nu avea de ce sa fie traumatizata, analizand subiectele sigur si-a dat seama ca nota nu reflecta realitatea si ca e o eroare, sau cel putin asa m-as astepta de la cineva inteligent care are note asa bune.
  1
  1
  Raportează
 • postat de Lia
  Miercuri, 07 Iulie 2021 10:41
  5.13.205.***
  În toată întâmplarea aceasta, eu nu vad decât cruzime și inconștiență.
  Altă explicație, nu găsesc.
  În articol, se pomeneste despre o eroare pusă pe seama factorului uman, dar cred că în situația descrisă, e vorba mai degrabă despre un... factor inuman.
  O asemenea faptă, nu trebuie tratată cu îngăduință, ci ar trebui pedepsită exemplar, ca să nu se mai repete.
  Rușine persoanelor care au traumatizat un copil exceptional!
  Iar profesorilor care i-au fost alaturi, un sincer bravo!
  1
  3
  Raportează
 • postat de Katia
  Marți, 06 Iulie 2021 21:43
  89.136.3.***
  "Haini fara inima si creier", a fost opinia unui apreciat profesor pensionar galatean, auzind de intamplarea care va mentine pana neagra pe zona cadrelor didactice din Romania, nu numai din Focsani! Continuarea - "acesta este rezultatul abramburicilor politruci reformisti din guvernele postdecembriste si a absolventilor de entitati private si de stat numai cu bani, dar fara IQ si chemare, care au fost primiti in corpul profesoral"! Fara alte comentarii. Doar sugestie pentru apartinatori sa dea in judecata ministerul, ministrul si corectorii, iar la daune sa ceara doar scoaterea impostorilor din invatamant! Daca nu daune cat bugetul educatiei pe 30 de ani! Sa plecam la scoli in alte tari!
  1
  14
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.