Patru candidați pe loc la Facultatea de Medicină din Galați
Foto: Remus Basalic

Patru candidați pe loc la Facultatea de Medicină din Galați
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Și anul acesta a fost mare bătaie pe locurile scoase la concurs de Facultatea de Medicină și Farmacie din Galați. Dintre cei aproximativ 3.100 de candidați înscriși pentru admitere într-una din facultățile Universității ”Dunărea de Jos” mai bine de un sfert au optat pentru domeniile de studii puse la dispoziție de Facultatea de Medicină și Farmacie. Cea mai mare concurență a fost la Medicină, dar candidații au fost interesați și de Farmacie sau de Medicină dentară.

La domeniul de studii Medicină, concurența a fost, în sesiunea de admitere desfășurată în weekendul trecut, de peste patru candidați pentru fiecare loc. Au fost scoase la concurs 93 de locuri, dintre care 80 la buget. Cea mai mare medie de admitere a fost 10,00, iar ultima medie de admitere a fost 8,31.

”Anul acesta, numărul de candidați a fost mai mare cu cel puțin 100 față de sesiunea de admitere de anul trecut, în condițiile în care au fost mai puțini absolvenți. Acest lucru arată interesul în creștere al tinerilor pentru studiile din domeniul științelor medicale. Concursul a constat într-un test grilă cu 100 de întrebări, din Biologie și Chimie. Departajarea s-a făcut în funcție de punctajul obținut la acest test, care a fost corectat în prezența candidaților”, a precizat dr. Ciprian Dinu, prodecan în cadrul Facultății de Medicină și Farmacie Galați.

Cea mai lungă facultate

Studiile la Medicină durează șase ani, iar absolvenții nu au drept de liberă practică, după absolvire. După facultate, urmează concursul de Rezidențiat, după care alți ani petrecuți ca medic rezident. Abia după trecerea cu brio și peste această treaptă, medicului i se eliberează dreptul de liberă practică, devenind astfel medic specialist.

Totuși, pe perioada anilor de rezidențiat, viitorul medic este plătit, venitul lunar net pornind de la aproximativ 4.000 de lei. Este o sumă care depășește salariul mediu pe economie, însă din care rezidentul trebuie să-și cumpere tratate medicale și alte materiale de studiu destul de costisitoare. Mai mult, unii rezidenți, atunci când merg în stagii de pregătire din spitale aflate în alte localități, trebuie să ia în calcul și costurile cazării.

Taxa, 8.500 de lei pe an

În cadrul Facultății de Medicină și Farmacie din Galați există șase domenii de studii: Medicină, Farmacie, Medicină dentară, Asistență medicală generală, Moașe și Tehnică dentară. Medicina și Medicina dentară durează câte șase ani, Farmacia – cinci ani, Asistența medicală și Moașe – câte patru ani, iar Tehnica dentară – trei ani.

Studenții admiși la taxă trebuie să plătească între 4.000 de lei și 8.500 de lei pe an, în funcție de domeniul de studii ales. ”Din toamna aceasta, vom oferi și un alt domeniu, Medicina în limba engleză. Candidații care au dat admiterea anul acesta provin atât din județul Galați, cât și din Brăila, Tulcea, București, Vrancea, Buzău, Constanța sau Ialomița. De asemenea, avem și studenți străini”, a adăugat dr. Ciprian Dinu.

Chiar dacă vorbim de 11 ani de studiu, facultate plus anii de rezidențiat, sunt destui candidați trecuți de 30 de ani interesați să urmeze medicina. Mulți dintre ei nu se află la prima facultate.

Citit 7965 ori Ultima modificare Joi, 29 Iulie 2021 20:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.