Încă șapte întreprinderi sociale, înființate în Galați
Foto: Marian Calestru

Încă șapte întreprinderi sociale, înființate în Galați
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Șapte antreprenori din județul Galați vor primi ajutoare de minimis de cel puțin 55.000 de euro fiecare, grație unui proiect derulat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), pentru înființarea a tot atâtea întreprinderi sociale.

În cadrul proiectului Social Entrepreneurs Network, finanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, la nivelul Regiunii Sud-Est vor fi înființate 16 întreprinderi de economie socială, care vor beneficia de o finanțare totală de aproximativ un milion de euro. Județul Galați va lua partea leului, aici urmând să fie create șapte dintre acestea, cu o finanțare totală de 520.000 de euro.

Conform președintelui Patronatului IMM-urilor Galați - filiala locală a CNIPMMR, domeniile de activitate ale întreprinderilor de economie socială care  urmează a fi implementate sunt variate, pornind de la activități sportiv-recreative, confecții textile, producție, învățământ, sănătate, turism și până la produse agricole, servicii, industrie alimentară, servicii profesionale pentru agenții economici, activități de întreținere etc.

43 de întreprinderi sociale atestate în Galați, în ultimii patru ani

Conform datelor furnizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Galați, la nivelul județului nostru au fost eliberate, din ianuarie 2017 și până în prezent, 43 de atestate de întreprindere socială, din care 28 în acest an. Din acest total, cinci atestate au fost retrase, iar în patru cazuri s-a cerut și certificat de întreprindere socială de inserție. În acest moment, cele 38 de întreprinderi sociale care activează în județul Galați au un total de 153 de salariați.

Întreprinderile sociale sunt persoane juridice de drept privat care dovedesc că respectă, cumulativ, definiţia şi principiile economiei sociale. Economia socială reprezintă ansamblul activităţilor organizate independent de sectorul public, al căror scop este să servească interesul general, interesele unei colectivităţi şi/sau interesele personale nepatrimoniale, prin creşterea gradului de ocupare a persoanelor aparţinând grupului vulnerabil şi/sau producerea şi furnizarea de bunuri, prestarea de servicii şi/sau execuţia de lucrări.

Principiile și criteriile economiei sociale

Printre principiile economiei sociale se regăsesc: prioritate acordată individului şi obiectivelor sociale faţă de creşterea profitului; solidaritate şi responsabilitate colectivă; convergenţa dintre interesele membrilor asociaţi şi interesul general şi/sau interesele unei colectivităţi; control democratic al membrilor, exercitat asupra activităţilor desfăşurate; alocarea celei mai mari părţi a profitului/ excedentului financiar pentru atingerea obiectivelor de interes general, ale unei colectivităţi sau în interesul personal nepatrimonial al membrilor.

Persoanele juridice de drept privat pot solicita un atestat de întreprindere socială, dacă actele de înființare și funcționare conțin prevederi prin care se demonstrează faptul că activitatea desfășurată are scop social, respectă principiile economiei sociale și următoarele criterii: acţionează în scop social şi/sau în interesul general al comunităţii; alocă minimum 90% din profitul realizat scopului social și rezervei statutare; se obligă să transmită bunurile rămase în urma lichidării către una sau mai multe întreprinderi sociale; aplică principiul echităţii sociale faţă de angajaţi, asigurând niveluri de salarizare echitabile, între care nu pot exista diferenţe care să depăşească raportul de 1 la 8.

Câteva dintre primele întreprinderi sociale atestate în județul Galați aveau ca obiect de activitate, de exemplu, fabricarea produselor metalice obţinute prin deformare plastică, colectarea deşeurilor nepericuloase, turismul și ecologia, fabricarea pâinii, prăjiturilor şi produselor de patiserie, coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare.

Citit 5293 ori Ultima modificare Joi, 12 August 2021 00:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.