Peste 16.000 de locuitori din Galați au diferite grade de handicap şi primesc indemnizaţii

Peste 16.000 de locuitori din Galați au diferite grade de handicap şi primesc indemnizaţii
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Conform datelor furnizate de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Galați la solicitarea "Vieții libere", la ora actuală există în județul Galați 16.297 de beneficiari ai indemnizațiilor de handicap.

Gradele de handicap pentru care o persoană poate primi indemnizație sunt de trei feluri, sumele primite fiind, în consecință, diferite. Astfel, la adulți, indemnizația lunară pentru grad de handicap grav este de 500 de lei, pentru grad accentuat este de 375 de  lei, iar pentru grad mediu - 60 de lei. La copii, indemnizația pentru grad grav de handicap este de 300 de lei, pentru grad accentuat - 175 de lei, iar pentru grad mediu - 60 de lei lunar.

Plata acestor indemnizații se face prin cont sau mandat poștal, în funcție de dorința beneficiarului. Plata de către AJPIS a indemnizațiilor se face în baza certificatelor emise și a fișierelor transmise de către DGASPC Galați, instituția de la care pot fi obținute toate amănuntele necesare referitoare la pașii legali ce trebuie urmați pentru ca o persoană să poată obține indemnizație de handicap.

Conform AJPIS Galați, au existat cazuri în care indemnizația pentru o persoană cu handicap a fost anulată, atunci când beneficiarul, intrat la comisia de evaluare din cadrul DGASPC Galați, nu a mai întrunit condițiile necesare.

Din bilanțul pe primele șase luni prezentat recent de AJPIS Galați în cadrul Colegiului Prefectural, reiese că persoanele cu handicap reprezintă a doua cea mai numeroasă categorie de beneficiari din județ pentru care s-au plătit drepturi de asistență socială, după alocațiile pentru copii. Astfel, din totalul de 243,4 milioane de lei achitate, în șase luni, ca drepturi sociale de AJPIS, pentru alocațiile celor mici s-au plătit 131,4 milioane de lei (pentru aproximativ 92.000 de beneficiari), iar pentru indemnizațiile de handicap s-au achitat în total 45,2 milioane de lei (aproximativ 18,5 la sută din total).

Citit 3605 ori Ultima modificare Joi, 04 Noiembrie 2021 00:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.