Sfințirea bisericii din Căuiești, lăcaș cu "rădăcini" de stejar
Foto: Arhiepiscopia "Dunării de Jos"

Sfințirea bisericii din Căuiești, lăcaș cu "rădăcini" de stejar
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a adus pentru credincioşii din satul Căuieşti, comuna Drăguşeni, bucuria sfințirii bisericii parohiale.

Istoria acestui lăcaș de cult este una îndelungată. Biserica din Căuiești a fost construită în jurul anului 1890, din bârne şi lut, în locul uneia mai vechi, pe terenul donat de familia Portase. Sfânta Masă avea la bază un trunchi de stejar, sculptat în formă de stea, în mijlocul căruia s-au aşezat Sfintele Moaşte. Datorită trecerii timpului, biserica s-a deteriorat foarte mult, în ultimii ani constându-se că nu mai prezintă siguranţă pentru credincioşi.

În 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, au fost demarate lucrările de construcţie a unei noi biserici, pe temeliile celei vechi, cu sprijinul Consiliului Local al comunei Drăguşeni şi al credincioşilor, în majoritate vârstnici, dar foarte ataşaţi vieţii bisericeşti, păstoriţi de noul preot, Costel Cojocaru.

Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoți, a oficiat slujba de sfințire a bisericii. Astfel, lăcașul cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" l-a primit ca ocrotitor spiritual și pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Pentru credincioşii prezenţi, momentul trecerii prin Sfântul Altar, după sfinţire, şi închinarea la Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă au reprezentat momente de aleasă evlavie şi bucurie.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul Dunării de Jos vorbit despre viaţa Sfântului Dimitrie şi despre ajutorul pe care creştinii îl primesc prin mijlocirea acestui mare sfânt mucenic, făcător de minuni și tămăduitor. De asemenea, Părintele Arhiepiscop a explicat sensurile duhovniceşti ale sfinţirii bisericii şi a evidenţiat lucrarea deosebită realizată la această parohie.

Pentru implicarea în lucrările de construcţie şi de amenajare a noului lăcaş de cult, Înaltpreasfinţia Sa i-a acordat preotului paroh Costel Cojocaru rangul de sachelar, iar cei care au sprijinit aceste lucrări au primit Diplome de vrednicie.

Evenimentul s-a încheiat cu săvârşirea parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii acestui sfânt lăcaş trecuţi la cele veşnice.

Citit 1781 ori Ultima modificare Marți, 02 Noiembrie 2021 23:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.