Prima clădire supraimpozitată din Galaţi, declarată "neîngrijită" în 2018, a intrat în renovare
Foto: Anca Melinte

Prima clădire supraimpozitată din Galaţi, declarată "neîngrijită" în 2018, a intrat în renovare
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

Fostul Cinematograf "Republica", prima clădire din oraşul Galaţi pe care aleşii au declarat-o "neîngrijită", supraimpozitându-l pe proprietarul ei cu 500 la sută, va fi renovată. Faţada monumentală a imobilului de pe strada Domnească nr. 25 este îmbrăcată în schele, acoperite cu pânză de protecţie, iar pe panoul de şantier se poate citi ce urmează să se întâmple: "lucrări de revopsire faţadă cu materiale şi culori similare celor existente şi înlocuire jgheaburi şi burlane deteriorate". Autorizaţia de construire a fost eliberată pe 7 octombrie 2021, iar termenul de execuţie este de 12 luni.

Prin hotărârea Consiliului Local nr. 102 din 22 martie 2018, imobilul din strada Domnească nr. 25, în care a funcţionat "Odeon" - cel mai elegant teatru din Galaţiul anilor ’30, şi apoi cinematograful "Republica" a fost declarat ca fiind "neîngrijit". Deşi, aşa cum scriam şi la vremea aceea, în oraş erau şi încă mai sunt clădiri cu aspect mult mai degradat, aleşii locali au decis că proprietarul, SC Doja ’97 Landworks SRL, cu sediul în Bucureşti, va plăti, din 2019, un impozit pe clădire cu 500 la sută mai mare.

Conform prevederilor legale: "Prin clădire neîngrijită se înţelege clădirea aflată în stare avansată de degradare, stare de paragină, insalubră, cu faţada nereparată/ necurăţată/ netencuită/ nezugrăvită/ cu geamuri sparte sau alte situaţii de asemenea natură".

În Nota tehnică de constatare, autorităţile scriau că imobilul din Domnească nr. 25 "prezintă degradări majore ale zugrăvelii faţadei, jgheaburilor şi burlanelor, degradări locale ale tencuielii, igrasie uşoară, fisuri sau fracturi ale pereţilor exteriori, dar şi degradări medii ale acoperişului, iar la cornişă şi streaşină elementele de închidere sunt desprinse şi degradate parţial, umiditatea fiind vizibilă pe alocuri". Conform constatărilor, degradările sunt cauzate de factorii naturali - intemperii, infiltraţii de apă, igrasie, trecerea timpului - dar şi de neîntreţinerea clădirii, caracterul arhitectural al acesteia fiind afectat parţial.

După supraimpozitarea imobilului din Domnească nr. 25, au urmat şi altele. Conform datelor oficiale, la finele anului trecut, în evidența fiscală a persoanelor fizice figurau şapte imobile (construcții) și un imobil (teren) supraimpozitate cu 500 la sută (un total de şapte titulari de rol), iar în evidența fiscală a persoanelor juridice figurează un număr de opt imobile supraimpozitate cu 500 la sută.

"Nu am primit până acum din partea proprietarilor de imobile supraimpozitate cu 500 la sută adrese prin care să se solicite ridicarea acestei măsuri ca urmare a derulării unor eventuale lucrări de renovare", ne comunicase, la începutul anului, în urma solicitării noastre, Primăria Galaţi.

Iată că situaţia primei clădiri supraimpozitate din Galaţi este pe cale să se schimbe în bine. Primăria ne-a comunicat că a emis autorizaţie pentru executarea lucrărilor.

Conform panoului de şantier, lucrările vor fi executate de Vault Building SRL şi au ca dată de finalizare 20 octombrie 2022.

Rămâne de văzut dacă, la acel moment, Galaţiul va avea o primă clădire renovată în zona centrală. Şi desigur, dacă şi când vor reveni aleşii asupra deciziei de supraimpozitare a clădirii fostului cinematograf.

Foto: Anca Melinte

Citit 9835 ori Ultima modificare Joi, 18 Noiembrie 2021 02:25

10 comentarii

 • postat de Același EU..
  Miercuri, 17 Noiembrie 2021 16:06
  5.13.204.***
  Nu am contestat niciodată eforturile de a face sau a NU face ceva în acest oraș, dar sunt multe clădiri în stare avansată de degradare și plus de asta, sunt focare de infecție care unele chiar duc la limita extremă. Drept exemplu este și cinematograful Dacia. Eu am înțeles că NU se vrea, sau sunt piedici care se pun pentru a lua niște măsuri radicale, dar totuși sunt foarte mulți ani care trec și vor trece pentru a se face ceva constructiv. Trebuie luat exemplu, orașele din vestul țării, acolo se poate, la noi nu!?! Cine a spus că vom ajunge un oraș sinistru și nu doar atât, a spus bine. Sunt multe de spus, dar ce rost are, dacă surdul nu mă aude și chiorul nu mă vede...
  0
  6
  Raportează
 • postat de :( :( :(
  Miercuri, 17 Noiembrie 2021 14:27
  5.13.195.***
  Ce spuneti de cladirea aflata pe Razboieni, nr 124, care sta sa cada...... de 25 de ani .....si nu a revendicat nimeni locul. O ruina plina de balarii pe un teren imens. Daca nu cad caramizile in capul cuiva sau nu zboara acoperisul peste cineva/ceva nu se ia nici o masura.........doar cand vor fi victime......
  0
  3
  Raportează
 • postat de Radu
  Miercuri, 17 Noiembrie 2021 14:20
  86.127.209.***
  Pe strada Domneasca, langa terasa Corso exista o cladire foarte frumoasa dar neingrijita. Si acolo trebuie aplicata aceeasi metoda chiar daca sunt mai multi proprietari care detin acel condominiu.
  Primaria Galati trebuie sa se uite si la cladirile aflate in proprietate si inchriate la diversi cetateni fara venituri. Va observa ca arata jalnic. Un exemplu este imobilul situat la intersectia str.Tecuci cu str. Traian, vis a vis de farmacia Aburel. Pe strada Tecuci sunt multe cladiri care arata jalnic.
  0
  6
  Raportează
 • postat de pol
  Miercuri, 17 Noiembrie 2021 13:27
  86.124.200.***
  ...vor mai trece 31 de ani si se va remedia si cladirea de peste drum s.a.m.d...
  0
  2
  Raportează
 • postat de Dds
  Miercuri, 17 Noiembrie 2021 13:20
  89.137.231.***
  E ilegala si imoral sa supraimpozitez cu 500%. Daca omul nu are bani sa isi faca acea cladire o va scoate la vanzare dar mai dureaza pana o vinde si nu e corect sa il supraimpozitezi. Dar de ce primaria nu se supraimpoziteaza singura pentru palatul Gheorghiu ca doar e proprietar. Aud?! supraimpozitatea e o forma de a smulge acele cladiri din mainile proprietarilor care sunt mostenitori ca sa fie cumparate de unii smecheri cu bani ieftin apoi sa faca blocuri si case acolo. Mafia imobiliara.
  6
  4
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Miercuri, 17 Noiembrie 2021 12:25
  5.2.205.***
  Romanul pana nu il arzi la buzunar nu se invata minte.

  O sa ii dea un var si un glet si scapa de supra-impozitare.
  0
  4
  Raportează
 • postat de remo girone
  Miercuri, 17 Noiembrie 2021 10:20
  81.12.148.***
  Se va concepe si aici o schema de eludare a masurii: tragem un glet in doru lelii si doua bidinele de var si, gata, am pacalit supra-impozitarea. Iar cladirea tot paragina va fi
  2
  12
  Raportează
 • postat de Terente...de la Galati
  Miercuri, 17 Noiembrie 2021 09:11
  86.34.180.***
  pt@Galatean: mi-a placut asta cu "bombardament german"
  Cat de mult afli uneori despre o persoana, chiar si atunci cand spune prostii!
  14
  6
  Raportează
 • postat de Galatean
  Miercuri, 17 Noiembrie 2021 06:39
  5.13.207.***
  Dar cei care sant linga fostul liceu A.I Cuza linga semafor acele cladiri la care se vad de la sute de metri distanta caramizile, si gaurile in zid, ca in urma unui bombardament german , primaria nu spune mai nimic, arata atat de urat si estetic mai ales ca e in buricul orasului si in vazul lumii ,
  3
  36
  Raportează
 • postat de paloma
  Miercuri, 17 Noiembrie 2021 00:29
  5.13.145.***
  Ardei pe ciocoflenderi !!!
  13
  17
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.