Prima clădire supraimpozitată din Galaţi, declarată "neîngrijită" în 2018, a intrat în renovare
Foto: Anca Melinte

Prima clădire supraimpozitată din Galaţi, declarată "neîngrijită" în 2018, a intrat în renovare
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

Fostul Cinematograf "Republica", prima clădire din oraşul Galaţi pe care aleşii au declarat-o "neîngrijită", supraimpozitându-l pe proprietarul ei cu 500 la sută, va fi renovată. Faţada monumentală a imobilului de pe strada Domnească nr. 25 este îmbrăcată în schele, acoperite cu pânză de protecţie, iar pe panoul de şantier se poate citi ce urmează să se întâmple: "lucrări de revopsire faţadă cu materiale şi culori similare celor existente şi înlocuire jgheaburi şi burlane deteriorate". Autorizaţia de construire a fost eliberată pe 7 octombrie 2021, iar termenul de execuţie este de 12 luni.

Prin hotărârea Consiliului Local nr. 102 din 22 martie 2018, imobilul din strada Domnească nr. 25, în care a funcţionat "Odeon" - cel mai elegant teatru din Galaţiul anilor ’30, şi apoi cinematograful "Republica" a fost declarat ca fiind "neîngrijit". Deşi, aşa cum scriam şi la vremea aceea, în oraş erau şi încă mai sunt clădiri cu aspect mult mai degradat, aleşii locali au decis că proprietarul, SC Doja ’97 Landworks SRL, cu sediul în Bucureşti, va plăti, din 2019, un impozit pe clădire cu 500 la sută mai mare.

Conform prevederilor legale: "Prin clădire neîngrijită se înţelege clădirea aflată în stare avansată de degradare, stare de paragină, insalubră, cu faţada nereparată/ necurăţată/ netencuită/ nezugrăvită/ cu geamuri sparte sau alte situaţii de asemenea natură".

În Nota tehnică de constatare, autorităţile scriau că imobilul din Domnească nr. 25 "prezintă degradări majore ale zugrăvelii faţadei, jgheaburilor şi burlanelor, degradări locale ale tencuielii, igrasie uşoară, fisuri sau fracturi ale pereţilor exteriori, dar şi degradări medii ale acoperişului, iar la cornişă şi streaşină elementele de închidere sunt desprinse şi degradate parţial, umiditatea fiind vizibilă pe alocuri". Conform constatărilor, degradările sunt cauzate de factorii naturali - intemperii, infiltraţii de apă, igrasie, trecerea timpului - dar şi de neîntreţinerea clădirii, caracterul arhitectural al acesteia fiind afectat parţial.

După supraimpozitarea imobilului din Domnească nr. 25, au urmat şi altele. Conform datelor oficiale, la finele anului trecut, în evidența fiscală a persoanelor fizice figurau şapte imobile (construcții) și un imobil (teren) supraimpozitate cu 500 la sută (un total de şapte titulari de rol), iar în evidența fiscală a persoanelor juridice figurează un număr de opt imobile supraimpozitate cu 500 la sută.

"Nu am primit până acum din partea proprietarilor de imobile supraimpozitate cu 500 la sută adrese prin care să se solicite ridicarea acestei măsuri ca urmare a derulării unor eventuale lucrări de renovare", ne comunicase, la începutul anului, în urma solicitării noastre, Primăria Galaţi.

Iată că situaţia primei clădiri supraimpozitate din Galaţi este pe cale să se schimbe în bine. Primăria ne-a comunicat că a emis autorizaţie pentru executarea lucrărilor.

Conform panoului de şantier, lucrările vor fi executate de Vault Building SRL şi au ca dată de finalizare 20 octombrie 2022.

Rămâne de văzut dacă, la acel moment, Galaţiul va avea o primă clădire renovată în zona centrală. Şi desigur, dacă şi când vor reveni aleşii asupra deciziei de supraimpozitare a clădirii fostului cinematograf.

Foto: Anca Melinte

Citit 10357 ori Ultima modificare Joi, 18 Noiembrie 2021 02:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.