Rectificarea bugetară pentru încălzirea centralizată nu a fost aprobată

Rectificarea bugetară pentru încălzirea centralizată nu a fost aprobată
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Cu 13 voturi "pentru", niciun vot "contra" şi 11 abţineri ale consilierilor locali ai opoziţiei, rectificarea bugetului local al Galaţiului, supusă la vot miercuri, într-o şedinţă extraordinară, nu a trecut. Proiectul va fi supus din nou la vot, joi, într-o nouă şedinţă de îndată.

Consilierii locali au fost convocaţi de îndată, în ședință extraordinară, în sistem online, miercuri dimineaţă. Singurul proiect de pe ordinea de zi era rectificarea bugetului general de venituri și cheltuieli al municipiului Galați pe anul 2021.

După cum a explicat directorul executiv al Direcţiei Financiar Contabilitate, Rodica Câmpeanu, principalul motiv al rectificării îl reprezintă Hotărârea de Guvern prin care municipiului Galaţi i s-au alocat bani pentru căldură: "Procedurile pentru ca aceşti bani să ajungă în contul societăţii Calorgal au o durată foarte mare. Este adevărat că şi săptămâna viitoare o să avem o rectificare a tuturor cheltuielilor, dar acum e urgent ca aceşti bani să poată fi folosiţi pe destinaţia pe care a dat-o Guvernul", a explicat directoarea.

"Se suplimentează cu suma de 3,05 milioane de lei subvenția pentru SC Calorgal în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populației", se arăta în buget. Numai că documentele prezentate aleşilor arătau şi alte modificări.

Iar se modifică sumele alocate din credit

Consilierul local USR PLUS Daniel Zinica a cerut explicaţii cu privire la modificările substanţiale ale unor sume alocate din creditul contractat de Primăria Galaţi la EximBank pentru finanţarea unor investiţii europene. De pildă, capitolul destinat Învăţământului suferea o scădere cu 5,7 milioane de lei, cele mai mari influenţe negative suferindu-le grădiniţa care urmează a fi construită în Ţiglina II, modernizarea Şcolii "Sf. Grigorie Teologul" şi reabilitarea Colegiului Tehnic "Traian Vuia", toate proiecte cu fonduri europene. Rectificare negativă era şi în zona unor proiecte pe Sănătate.

Consiliera USR PLUS Flavia Susnoschi a remarcat, la rândul ei, creşterea alocărilor pentru modernizarea unor axe de transport, dar şi diminuarea finanţărilor pentru alte obiective europene.

"În urma execuţiei la zi, pe fiecare obiectiv, a fost nevoie de reaşezarea sumelor. Am primit avizul Comisiei de autorizare a împrumuturilor, pentru a putea face plăţi din credit. Proiectele nu se diminuează. Stadiul lucrărilor nu necesită acoperire cu fonduri din credit, ele fiind cuprinse în bugetul local", a explicat Rodica Câmpeanu.

"Nu contest necesitatea unor modificări în structura bugetului, numai că noi, de fiecare dată, le aflăm cu o zi înainte sau în timpul şedinţei. Pe de altă parte, mi se pare că se pune uşor căruţa în faţa cailor. Adică, deciziile se iau, se solicită avizul Comisiei de aprobare a împrumuturilor locale pentru schimbarea destinaţiei creditelor, iar noi aflăm la urmă. Când suntem chemaţi ca nişte notari. E o problemă ca modalitate de lucru", a punctat consilierul local PNL Valeriu Onose.

Cu 13 voturi favorabile (PSD şi consilierul local PACT Sorin Frăsina), niciun vot "împotrivă" şi 11 abţineri (PNL, USR PLUS şi consilierul PACT Doru Căstăian), rectificarea bugetului nu a fost aprobată. Pentru ca proiectul să fie adoptat erau necesare 14 voturi favorabile. Grupul PSD are 15 consilieri, dar prin decesul Dochiţei Florea a rămas cu 14. Una dintre consiliere, Rodica Ciucă, şi-a anunţat neparticiparea la vot, deci au rămas 13 aleşi. Cu votul lui Sorin Frăsina, s-ar fi adunat cele 14 necesare, numai că social-democratul Gheorghe Potîrniche nu s-a putut loga pentru a vota şi nici nu şi-a comunicat votul pe chatul şedinţei. Prin urmare, tehnologia a "lovit" în majoritatea PSD.

Şedinţa va fi reluată joi dimineaţă, cu acelaşi proiect pe ordinea de zi.

Citit 2952 ori Ultima modificare Joi, 18 Noiembrie 2021 02:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.