Rata de vaccinare anti-COVID din Galați, sub media națională
Foto: Marian Calestru

Rata de vaccinare anti-COVID din Galați, sub media națională
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Județul Galați ocupă abia poziția a 17-a în țară în ceea ce privește rata de vaccinare împotriva COVID-19. Suntem astfel sub media națională, la același nivel cu Hunedoara, Sălaj și Gorj. Dintre județele vecine, doar Tulcea stă mai bine decât noi din acest punct de vedere. Când comparăm datele valabile pentru România cu cele din restul Uniunii Europene, decalajul este unul imens în defavoarea noastră.

La aproape 11 luni de la începerea campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, România nu a reușit să vaccineze decât în jur de 39 la sută din totalul populației cu minimum o doză. La nivelul Uniunii Europene, rata de vaccinare este de 70 la sută cu cel puțin o doză și de 65 la sută în privința schemei complete.

Astfel, în România, acoperirea vaccinală era, pe 18 noiembrie, de 39 la sută din populația generală, de 44,3 la sută din cea eligibilă și de 46,6 la sută din rândul adulților. Abia la mijlocul săptămânii trecute, țara noastră a reușit să atingă pragul de șapte milioane de persoane imunizate cu schemă completă, ceea ce, ca proporție, înseamnă doar jumătate față multe alte țări europene.

 Pe lângă București, doar alte trei județe - Cluj, Constanța și Sibiu - au o rată de vaccinare de peste 50 la sută din populaţia eligibilă, cea de peste 12 ani. La capătul de jos al clasamentului, Suceava, supranumită și "Lombardia României", la începutul pandemiei, are doar 28 la sută din populația eligibilă vaccinată anti-COVID, potrivit hotnews.ro, care citează datele oficiale.

Județul Galați se află pe locul al 17-lea în țară în privința acoperirii vaccinale. Doar 42,71 la sută dintre gălățenii cu vârstă eligibilă s-au vaccinat anti-COVID, iar când ne referim la populația generală, proporția scade la numai 37,53 la sută.

În zona noastră, doar Tulcea stă mai bine decât noi la acest capitol. În județul din nordul Dobrogei, 46,25 la sută din populația eligibilă s-a vaccinat cu schema completă. În Brăila, proporția este de doar 38,11 la sută, în Vaslui de 35,99 la sută, iar în Vracea abia a atins 33 la sută.

În total, 18 judeţe din România au vaccinat doar între 30 şi 40 la sută din populația eligibilă. Dacă în luna octombrie ritmul de vaccinare anti-COVID a crescut considerabil, ca urmare a introducerii certificatului verde pentru a intra în magazine, de exemplu, în ultimele trei săptămâni ritmul a scăzut din nou. Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, Valeriu Gheorghiţă, spunea că speră ca, până la finalul anului, să fie atinsă o rată de vaccinare de măcar 50 la sută.

Citit 2096 ori Ultima modificare Marți, 23 Noiembrie 2021 14:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.