Undă verde pentru vaccinarea anti-COVID a copiilor de peste cinci ani

Undă verde pentru vaccinarea anti-COVID a copiilor de peste cinci ani
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) urmează să facă astăzi recomandarea de autorizare a vaccinului BioNTech/Pfizer pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani. Între timp, autoritățile din România pregătesc deja centrele în care cei mici vor putea fi imunizați.

Colonelul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naționale de imunizare, susţine că autorităţile au identificat deja spaţiile în care se va realiza efectiv inocularea. "Situaţia preliminară legată de numărul de cabinete de vaccinare adresate copiilor cu grupa de vârstă 5-11 ani: sunt identificate circa 45 de cabinete în unităţile sanitare şi alte 135 de cabinete de vaccinare în centrele unde, în momentul de faţă, se foloseşte vaccin de la compania BioNTech/Pfizer. Aceste situaţii vor fi în dinamică şi, pe măsură ce vom avea o finalizare a numărului de cabinete, o vom comunica", a declarat Gheorghiţă, la o conferinţă de presă a Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19, potrivit adevarul.ro.

Oficialul a precizat că există confirmarea că EMA va face recomandarea de autorizare joi, 24 noiembrie şi, probabil, pe 26 noiembrie Comisia Europeană va autoriza vaccinul de la Pfizer pentru a fi administrat la grupa de vârstă 5-11 ani. "Dozajul pentru această grupă de vârstă 5-11 ani este de zece micrograme, cu o schemă de administrare a două doze la interval de 21 de zile. După cum am anunţat, cred că la jumătatea lunii decembrie şi vaccinul de la compania Moderna va primi recomandarea de autorizare pentru grupa de vârstă 6-11 ani", a explicat Gheorghiţă.

În platforma naţională de programare, la fiecare centru de vaccinare, se va menţiona dacă se pot administra şi vaccinuri pentru grupa de vârstă 5-11 ani. "Probabil că vom asocia către fiecare centru, pe hartă, un icon care să identifice această posibilitate, de administrare la copii, şi, de asemenea, centrul în sine va fi redenumit astfel încât pentru populaţie să fie uşor de identificat şi de efectuat programarea", a mai spus Valeriu Gheorghiţă.

Totuşi, nu se ştie cu exactitate momentul în care va fi demarată campania de vaccinare a celor mici. "Depindem de momentul în care vor fi demarate livrările către România, pentru că vorbim de ser special, conceput pentru copii. Încă nu s-a comunicat o dată exactă, dar aşteptăm veşti de la Comisia Europeană", a precizat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Citit 2105 ori Ultima modificare Vineri, 26 Noiembrie 2021 00:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.