Parcul de lângă Turnul Tv aşteaptă să fie salvat de la distrugere

Parcul de lângă Turnul Tv aşteaptă să fie salvat de la distrugere
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Deși arată puţin mai bine decât alte locuri de agrement din municipiul Galați, parcul de lângă turnul de televiziune din Micro 21 va ajunge o dărăpănătură, un loc aproape pustiit, în care doar câinii maidanezi vor rămâne stăpâni, dacă nu se intervine rapid.

Din cauză că nu a mai fost renovat și nu s-au făcut îmbunătățiri, câteva plăci de beton din gard au căzut, ceea ce reprezintă un pericol, mai ales pentru copii. În spatele plăcilor căzute au fost aruncate multe deșeuri, care, în combinație cu vegetația crescută, au transformat locul într-o ghenă de gunoi. Buruienile şi iarba crescută peste măsură au invadat toate spaţiile, inclusiv pe cel de joacă pentru copii, loc care n-a fost renovat de mult timp, dovadă fiind vechile tobogane și leagăne din fier, ruginite și care scârțâie. Timpul și-a pus amprenta și asupra cimentului de pe alei, care în anumite locuri s-a sfărâmițat, transformându-se în pietriș, iar în alte părți a dat naştere câtorva gropi destul de mari. Pe spațiul verde sunt bănci de lemn, majoritatea putrezite sau dărâmate, păzite de câini maidanezi destul de agresivi, care își apără teritoriul. La marginea parcului te întâmpină câțiva copaci uscați, care așteaptă să cadă la următorul vânt, și o groapă imensă, un pericol pentru cei ce vin în parc, în special pentru cei mici.

Planuri de refacere au fost

"Parcul de la Turnul TV, reinventat de studenţii la Arhitectură", scriam, în ediţia din 9 iulie 2019, a ziarului "Viaţa liberă". Parcul degradat, îmbătrânit şi neglijat, se transformase, pe hârtie, într-un spaţiu unic, surprinzător şi fascinant, graţie studenţilor Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" București. Aceştia îşi dăduseră frâu liber imaginaţiei, realizând proiecte de modernizare, care au fost expuse în holul Primăriei Galaţi. De făcut însă, nu s-a făcut acolo nimic.

În septembrie 2021, după mai multe proceduri anulate, Primăria a atribuit un contract de servicii de proiectare pentru obiectivul "Reabilitare parc Turn TV". Câştigător este ATU Consulting SRL, durata contractului este de 90 de zile, iar valoarea finală de 82.000 de lei fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, "prin proiect se urmăreşte elaborarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii prin reabilitarea suprafeţei şi amenajarea unui spaţiu public destinat activităţilor de agrement şi socializare". Proiectanţii vor trebui să aibă în vedere: amenajarea aleilor pietonale, a spaţiilor de joacă pentru copii pe categorii de vârstă, amenajare peisagistică prin plantare de arbori şi arbuşti, montarea de mobilier urban specific parcurilor - bănci, cişmele, rastel de biciclete, coşuri de gunoi, sistem de iluminat exterior şi ambiental, reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare după caz, sistem automat de irigaţii spaţii verzi şi montarea unui sistem de supraveghere video.

Când se vor realiza toate acestea, rămâne de văzut.

Citit 8148 ori Ultima modificare Joi, 02 Decembrie 2021 00:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.