Parcul de lângă Turnul Tv aşteaptă să fie salvat de la distrugere

Parcul de lângă Turnul Tv aşteaptă să fie salvat de la distrugere
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Deși arată puţin mai bine decât alte locuri de agrement din municipiul Galați, parcul de lângă turnul de televiziune din Micro 21 va ajunge o dărăpănătură, un loc aproape pustiit, în care doar câinii maidanezi vor rămâne stăpâni, dacă nu se intervine rapid.

Din cauză că nu a mai fost renovat și nu s-au făcut îmbunătățiri, câteva plăci de beton din gard au căzut, ceea ce reprezintă un pericol, mai ales pentru copii. În spatele plăcilor căzute au fost aruncate multe deșeuri, care, în combinație cu vegetația crescută, au transformat locul într-o ghenă de gunoi. Buruienile şi iarba crescută peste măsură au invadat toate spaţiile, inclusiv pe cel de joacă pentru copii, loc care n-a fost renovat de mult timp, dovadă fiind vechile tobogane și leagăne din fier, ruginite și care scârțâie. Timpul și-a pus amprenta și asupra cimentului de pe alei, care în anumite locuri s-a sfărâmițat, transformându-se în pietriș, iar în alte părți a dat naştere câtorva gropi destul de mari. Pe spațiul verde sunt bănci de lemn, majoritatea putrezite sau dărâmate, păzite de câini maidanezi destul de agresivi, care își apără teritoriul. La marginea parcului te întâmpină câțiva copaci uscați, care așteaptă să cadă la următorul vânt, și o groapă imensă, un pericol pentru cei ce vin în parc, în special pentru cei mici.

Planuri de refacere au fost

"Parcul de la Turnul TV, reinventat de studenţii la Arhitectură", scriam, în ediţia din 9 iulie 2019, a ziarului "Viaţa liberă". Parcul degradat, îmbătrânit şi neglijat, se transformase, pe hârtie, într-un spaţiu unic, surprinzător şi fascinant, graţie studenţilor Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" București. Aceştia îşi dăduseră frâu liber imaginaţiei, realizând proiecte de modernizare, care au fost expuse în holul Primăriei Galaţi. De făcut însă, nu s-a făcut acolo nimic.
În septembrie 2021, după mai multe proceduri anulate, Primăria a atribuit un contract de servicii de proiectare pentru obiectivul "Reabilitare parc Turn TV". Câştigător este ATU Consulting SRL, durata contractului este de 90 de zile, iar valoarea finală de 82.000 de lei fără TVA.
Potrivit caietului de sarcini, "prin proiect se urmăreşte elaborarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii prin reabilitarea suprafeţei şi amenajarea unui spaţiu public destinat activităţilor de agrement şi socializare". Proiectanţii vor trebui să aibă în vedere: amenajarea aleilor pietonale, a spaţiilor de joacă pentru copii pe categorii de vârstă, amenajare peisagistică prin plantare de arbori şi arbuşti, montarea de mobilier urban specific parcurilor - bănci, cişmele, rastel de biciclete, coşuri de gunoi, sistem de iluminat exterior şi ambiental, reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare după caz, sistem automat de irigaţii spaţii verzi şi montarea unui sistem de supraveghere video.
Când se vor realiza toate acestea, rămâne de văzut.

Citit 5080 ori Ultima modificare Joi, 02 Decembrie 2021 00:33

5 comentarii

 • postat de pop vasile
  Vineri, 10 Decembrie 2021 16:45
  5.13.137.***
  Dar DEGRADAREA avansata din parcul Closca nu este oare de vazut si de luat in seama?Dupa plecarea lui DURBACA nimic nu s-a mai facut in acest parc.S-au spart dalele in proportie de 90%,mizeria este de nedescris,cit priveste zona verde (rozariile )si sculpturile in metal au ajuns WC-uri publice. In vara nu se mai deosebea iarba de "tranfafiri".O paragina. Unde este gospodarul orasului? Ce salariu are directorul de la spatii verzi(urbanism) si ce face ca sa-l meritei?
  1
  9
  Raportează
 • postat de bogdan
  Luni, 06 Decembrie 2021 10:06
  5.2.205.***
  Parcul de la Turnul TV de 2 luni nu este iluminat. Am trimis zeci de sesizari catre primarie dar fara niciun raspuns.
  2
  10
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Vineri, 03 Decembrie 2021 10:13
  5.2.205.***
  Tot orasul are nevoie sa fie salvat. Dar nu doar cu beton........pe faleza s-au taiat copacii si s-au plantat altii care nu s-au prins......asa se face modernizare la Galati.
  1
  18
  Raportează
 • postat de Carmen
  Miercuri, 01 Decembrie 2021 09:20
  5.13.220.***
  Mai bine îl lasă asa deocamdată pana pricepe primarul ca turnarea de beton nu înseamnă modernizare de spațiu verde. Peste tot pe unde s-a apucat de "modernizare" numai asta au știut sa facă.
  7
  31
  Raportează
 • postat de Nicu
  Miercuri, 01 Decembrie 2021 00:18
  5.13.159.***
  Poate cu aceasta ocazie se realizeaza si lucrarea mult asteptata de toti conducatorii auto “Amenajare arteră de legătură între B-dul Dunărea şi B-dul Marii Uniri, drumul prin curtea Poliţiei de Frontieră”. Viata Libera anunta in data de 26 ianuarie 2021, Vezi: “https://www.viata-libera.ro/politica-administratie/158481-amenajarea-drumului-prin-curtea-politiei-de-frontiera-s-a-scumpit”.
  “Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, prin act adiţional, a fost majorată valoarea contractului cu 154.785,45 lei fără TVA. Astfel, valoarea finală lucrării pe care trebuie să o execute Asocierea Constructa Mecanique - Obercons Comp a ajuns la 4.184.724,46 de lei fără TVA”.
  “Nu de alta, dar în decembrie 2020 a expirat prelungirea de şase luni acordată Primăriei de Guvernul pentru a executa această investiţie, iar municipalitatea s-ar putea trezi nevoită să restituie suprafaţa de 8.602 metri pătraţi pe care şoseaua ar trebui să o acopere”.
  “Optimistă, Primăria şi-a propus să realizeze drumul până la 31 mai 2021. Noua arteră, lungă de 620 de metri liniari, va asigura circulaţia între cartierele Dunărea şi Ţiglina, pe o distanţă mai scurtă cu circa patru kilometri faţă de cea actuală. Artera va purta numele sublocotenentului post mortem Ionuţ Cosmin Sandu, căzut în Afganistan şi decorat postum cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război”. Este 1 decembrie 2021 si ….. ABSOLUT NIMIC.
  5
  50
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.