Spărgătorii de bancomate, condamnări și despăgubiri grele. Primele sentințe pentru „teroriștii” de la CEC
Foto: Arhiva VL

Spărgătorii de bancomate, condamnări și despăgubiri grele. Primele sentințe pentru „teroriștii” de la CEC
Bancomatul detonat de la Tulucești
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

26 de ani de închisoare vor avea de executat împreună cei cinci autori ai spargerilor în serie comise, în urmă cu mai bine de un an, la mai multe bancomate din județele Galați și Vrancea. Folosind aceeași metodă de operare, distrugerea dispozitivelor de eliberare a banilor prin detonare, infractorii au reușit doar una dintre cele patru lovituri. Pe lângă închisoare, ei vor avea de plătit sume imense către păgubiți și pentru cheltuielile judiciare efectuate cu ocazia anchetei și a judecării dosarului.

Tribunalul Galați a dat o primă soluție, zilele trecute, în dosarul în care cinci indivizi erau cercetaţi pentru acte vecine cu terorismul. Timp de aproape o lună, aceștia au atacat patru bancomate ale CEC Bank, din Liești și Tulucești (în județul Galați) și din comunele Păunești și Vulturu (județul Vrancea). Doar din ATM-ul de la Tulucești au reușit să fure 120.000 de lei, banii de pensii cu care automatul fusese alimentat cu o zi înainte, în două cazuri operațiunile eșuând din cauză că aparatele nu au eliberat banii, iar în al patrulea, cel de la Vulturu, pentru că poliția și procurorii DIICOT au intervenit înainte de explozie.

Opt ani, cea mai mare pedeapsă

La mai bine de un an de la ultima lovitură, soldată cu flagrantul și prinderea indivizilor ce aveau să fie cercetați, în diverse participații, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, furt calificat, nerespectarea regimului muniţiilor explozive, distrugere, instigare la conducerea unui autovehicul pe drumurile publice cu numere false de înmatriculare şi conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără permis de conducere, Tribunalul a dat prima sentință. Cea mai mare pedeapsă a primit-o Marian-Viorel Bulmău - 8 ani de închisoare. Complicii săi au primit aproximativ jumătate din pedeapsa "creierului": Victor Marin - 5 ani de închisoare, Cristian Anton - 4 ani şi 8 luni de închisoare, Nicuşor-Ionuţ Ciuciu - 4 ani şi 4 luni de închisoare, Iordache-Adrian Niţu - 4 ani de închisoare.

Cheltuielile pe care vor trebui să le suporte cei cinci sunt însă uriașe. Numai cheltuielile judiciare depășesc 120.000 de lei, mai mult decât suma furată din ATM-ul de la Tulucești, pe care vor trebui, de asemenea, să o restituie integral. CEC Bank și societățile de asigurare s-au constituit părți civile în proces și au cerut fiecare leu pe care l-au plătit pentru repararea pagubelor.

"Obligă inculpaţii Bulmău Marian-Viorel, Ciuciu Nicuşor Ionuţ şi Niţu Iordache-Adrian, în solidar, la plata către partea civilă CEC Bank a sumei de 1.000 de lei reprezentând valoarea francizei care nu a putut fi recuperată de la firma de asigurare Asirom şi la plata către partea civilă (asigurător) Asigurarea Românească-Asirom Vienna Insurance Group-Bucureşti a sumei de 4.056,30 de lei reprezentând contravaloarea pieselor deteriorate, a manoperei de schimbare a acestora ca urmare a distrugerii din noaptea de 10/11.09.2020 a ATM CEC Bank, Agenţia Lieşti, jud. Galaţi. Obligă inculpaţii Bulmău Marian-Viorel, Ciuciu Nicuşor-Ionuţ, Marin Victor şi Niţu Iordache-Adrian, în solidar, la plata către partea civilă CEC Bank a sumei de 9.954,27 de lei reprezentând daune materiale care nu au fost recuperate de la asigurător şi la plata sumei de 150.590 de lei către partea civilă (asigurător) Asigurarea Românească-Asirom Vienna Insurance Group-Bucureşti reprezentând sumele de bani achitate ca urmare a distrugerii ATM CEC Tuluceşti, a clădirii şi a furtului de numerar din noaptea de 14/15.09.2020 de la ATM CEC Bank, Agenţia Tuluceşti, jud. Galaţi. Obligă inculpaţii Bulmău Marian-Viorel, Marin Victor şi Anton Cristian, în solidar, la plata sumei de 3.849,67 de lei către partea civilă CEC Bank reprezentând contravaloarea unor lucruri minime pentru limitarea pagubelor şi valoarea francizei care nu a putut fi recuperată de la firma de asigurare Asirom şi la plata către partea civilă (asigurător) Asigurarea Românească-Asirom Vienna Insurance Group-Bucureşti a sumei de 36.643,98 de lei reprezentând contravaloarea distrugerii ATM Păuneşti (foto mai jos) şi clădirii agenţiei bancare. Obligă inculpaţii Bulmău Marian Viorel, Ciuciu Nicuşor Ionuţ, Marin Victor şi Anton Cristian, în solidar, la plata sumei de 1.000 către partea civilă CEC Bank reprezentând valoarea francizei care nu a putut fi recuperată de la firma de asigurare Asirom şi la plata către partea civilă Asigurarea Românească-Asirom Vienna Insurance Group-Bucureşti a sumei de 8.382,02 de lei reprezentând contravaloarea despăgubirilor achitate CEC Bank ca urmare a distrugerii ATM Agenţia Vulturu, jud. Vrancea, din noaptea de 21/22.10.2020", se arată în sentința Tribunalului.

Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Galați.

Citit 6077 ori Ultima modificare Vineri, 03 Decembrie 2021 00:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.