Etapele de parcurs pentru racordarea unei locuințe la gaze. Nemulțumirile gălățenilor, răspunsurile Distrigaz

Etapele de parcurs pentru racordarea unei locuințe la gaze. Nemulțumirile gălățenilor, răspunsurile Distrigaz
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Reprezentanții Biroului de presă al Engie România au detaliat, pentru cititorii "Vieții libere", pașii care trebuie parcurși pentru conectarea unei locuințe la rețeaua de gaze naturale. Răspunsul companiei a venit după ce ziarul nostru i-a prezentat nemulțumirile unui gălățean din Valea orașului.

"Eu stau pe strada Gloriei nr. 10 şi pe strada aia, din Ana Ipătescu până în Griviței, nicio casă nu are gaze. Ca să nu spunem că strada a fost modernizată, dar fără conductă de gaz. Și cică suntem în oraș, plătim taxe și impozite. Și suntem în Uniunea Europeană, în care toate astea reprezintă o necesitate. Faci cerere la Distrigaz Sud, știind că legea îți dă răgaz acum să ai gaze, și îți dau răspuns după jumătate de an. În plus, și cu un suprapreț pe care să îl plătească locuitorii (cam 36.000 de lei, conducta-țeavă de gaz până la poartă, iar de la poartă în casă - 4.000 de lei). De unde să aibă un om 40.000 de lei? Întreb și eu așa", ne-a scris Mihai Laurențiu.

Răspunsul Distrigaz Sud Rețele

Prezentăm în continuare răspunsul integral al companiei Distrigaz Sud Rețele: "Referitor la etapele de parcurs de către proprietarii imobilelor situate pe strada Gloriei, din municipiul Galați, pentru racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale, vă informăm că acestea sunt prevăzute în Ordinul A.N.R.E., nr. 18/2021.
Astfel, primul pas pe care proprietarii trebuie să îl facă este să depună o cerere de racordare însoțită de documentele solicitate la unul dintre Birourile Recepție Clienți sau online, după ce își fac un cont în ePortalDGSR: https://racordaresd.distrigazsud-retele.ro/.
După analiza acestor documente, Distrigaz Sud Rețele va informa solicitanții cu privire la soluția tehnică de alimentare cu gaze naturale identificată în vederea racordării. Termenul de răspuns este de 30 de zile de la depunerea cererii. În situația în care soluția prevede execuția unui branșament cuplat într-o conductă existentă sau execuția unei extinderi de conductă, solicitanților le vor fi eliberate Avizele tehnice de racordare și Contractele de racordare.
Pasul următor presupune demararea lucrărilor de racordare. Pentru acest lucru, solicitanții semnează și transmit Contractul de racordare către Distrigaz Sud Rețele. În situația în care solicitantul optează ca execuția lucrării să fie efectuată de către un Operator Economic selectat, va transmite semnat și Contractul de prestări servicii.
În cazul în care soluția de alimentare prevede execuția unui branșament sau a unei extinderi de conductă cuplate într-un tronson de conductă aflat în curs de execuție, solicitanții vor fi informați cu privire la acest aspect și la faptul că procesul de racordare va demara după punerea în funcțiune a obiectivelor menționate.
După ce lucrarea a fost încredințată, în regim concurențial, unui operator economic, dacă solicitantul a optat astfel, se trece la etapa de obținere a avizelor și autorizațiilor, termenul fiind de 90 de zile de la încredințarea lucrării.
Urmează etapa de execuție și punere în funcțiune a lucrării, care are ca termen-limită 90 de zile de la obținerea avizelor și autorizațiilor.
În final, solicitantul trebuie să își realizeze instalația de utilizare cu un operator economic autorizat A.N.R.E. și să se adreseze unui furnizor de gaze naturale în vederea semnării contractului de furnizare gaze naturale.
Toate detaliile legate de pașii ce trebuie parcurși și de termenele de execuție aferente se regăsesc în această secțiune a site-ului companiei: https://www.distrigazsud-retele.ro/casa-ta/nu-am-gaz/conducta-si-bransament/.
Având în vedere menționările cititorilor dvs. cu privire la costurile de racordare, vă specificăm faptul că, așa cum este prevăzut și în Legea 123/2012, racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale, ce presupune execuția de branșamente sau extinderi ale sistemului de distribuție, este gratuită".

Citit 2577 ori Ultima modificare Sâmbătă, 04 Decembrie 2021 21:46

3 comentarii

 • postat de sobar
  Vineri, 03 Decembrie 2021 21:50
  89.137.231.***
  Nu va mai puneti gaze ca sunt asa de scumpe ca o sa renuntati imediat la ele. Eu am renuntat la gaz metan si la bloc mi-am facut soba cu un burlan care urca pana la etajul 4 si in soba arunc resturi de lemne gasite pe santier, vreascuri din padure, carpe imbibate in motorina , pufoaice , carbuni , pacura. Daca la gaz plateam 600 lei lunr cat jumate din salariu acum cu soba improvizata platesc cam 100 lei lunar.
  1
  0
  Raportează
 • postat de Don Nica
  Vineri, 03 Decembrie 2021 16:34
  95.77.107.***
  Lipsa de viziune manageriala la cei ce conduc entitati de acest gen. Inclusiv prin acordarea avizelor doar la Ploiesti pentru xn judete! Pai daca ai conectat 10-15-150 de abonati cu o magistrala, in 6-12 luni ai recuperat investitia doar din ce se pune in plus la gazul livrat. Apoi 10-15-20-50 de ani huzuresti cu beneficii de la abonatii care platesc in teama de a le taia gazul. Mai ales ca nu exista concurenta si tu dictezi preturile. Da nu exista concurenta. Acea clamata piata concurentiala nu exista, deoarece gulerele albe, in baza unei legislatii prost gandite, si in dezavantajul net al consumatorului, vand o marfa pe care nu o detin (gen piele ursului din Rusia)! Doar daca se fac publice interesele din spatele firmelor ce furnizeaza gaze sau electricitate, recte cei cu instalatiile, proiectele si avizele, se poate descoperi mafia reala cu conexiuni la zona executiva si chiar legislativa!
  Situatie concreta de exemplificat. Doua bucati firme de instalatii gaze. Doua lucrari similare in zile din doua saptamani consecutive. Una firma cu atentionari oprit gaze si termina lucrarea in trei ore. Alta firma de pe str. Columb, fara atentionare locatari bloc (unele familii au copii mici si au nevoie de caldura sau apa calda, sau exista bolnavi in varsta), lucru sase ore, in apartamente identice. Aceasta este doar o parte a mafiei firmelor de proiectare si instalatii gaze. Nu ating subiectul manoperelor diferite si cu mari diferente, desi s-au montat acelasi tip de teava si nu ceva din aur sau inox!
  0
  4
  Raportează
 • postat de Enache ioan
  Vineri, 03 Decembrie 2021 07:03
  5.14.146.***
  Locuiesc pe bd laminorului de 30 ani și nu avem gaze, din Bd bucurestii noi pana la fabrica de cărămidă. Am făcut cereri și ni sa comunicat ca în februarie 2022 o sa avem țeavă cu gaze pe strada, după legea noua, gratuit.
  0
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.