Etapele de parcurs pentru racordarea unei locuințe la gaze. Nemulțumirile gălățenilor, răspunsurile Distrigaz

Etapele de parcurs pentru racordarea unei locuințe la gaze. Nemulțumirile gălățenilor, răspunsurile Distrigaz
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Reprezentanții Biroului de presă al Engie România au detaliat, pentru cititorii "Vieții libere", pașii care trebuie parcurși pentru conectarea unei locuințe la rețeaua de gaze naturale. Răspunsul companiei a venit după ce ziarul nostru i-a prezentat nemulțumirile unui gălățean din Valea orașului.

"Eu stau pe strada Gloriei nr. 10 şi pe strada aia, din Ana Ipătescu până în Griviței, nicio casă nu are gaze. Ca să nu spunem că strada a fost modernizată, dar fără conductă de gaz. Și cică suntem în oraș, plătim taxe și impozite. Și suntem în Uniunea Europeană, în care toate astea reprezintă o necesitate. Faci cerere la Distrigaz Sud, știind că legea îți dă răgaz acum să ai gaze, și îți dau răspuns după jumătate de an. În plus, și cu un suprapreț pe care să îl plătească locuitorii (cam 36.000 de lei, conducta-țeavă de gaz până la poartă, iar de la poartă în casă - 4.000 de lei). De unde să aibă un om 40.000 de lei? Întreb și eu așa", ne-a scris Mihai Laurențiu.

Răspunsul Distrigaz Sud Rețele

Prezentăm în continuare răspunsul integral al companiei Distrigaz Sud Rețele: "Referitor la etapele de parcurs de către proprietarii imobilelor situate pe strada Gloriei, din municipiul Galați, pentru racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale, vă informăm că acestea sunt prevăzute în Ordinul A.N.R.E., nr. 18/2021.

Astfel, primul pas pe care proprietarii trebuie să îl facă este să depună o cerere de racordare însoțită de documentele solicitate la unul dintre Birourile Recepție Clienți sau online, după ce își fac un cont în ePortalDGSR: https://racordaresd.distrigazsud-retele.ro/.

După analiza acestor documente, Distrigaz Sud Rețele va informa solicitanții cu privire la soluția tehnică de alimentare cu gaze naturale identificată în vederea racordării. Termenul de răspuns este de 30 de zile de la depunerea cererii. În situația în care soluția prevede execuția unui branșament cuplat într-o conductă existentă sau execuția unei extinderi de conductă, solicitanților le vor fi eliberate Avizele tehnice de racordare și Contractele de racordare.

Pasul următor presupune demararea lucrărilor de racordare. Pentru acest lucru, solicitanții semnează și transmit Contractul de racordare către Distrigaz Sud Rețele. În situația în care solicitantul optează ca execuția lucrării să fie efectuată de către un Operator Economic selectat, va transmite semnat și Contractul de prestări servicii.

În cazul în care soluția de alimentare prevede execuția unui branșament sau a unei extinderi de conductă cuplate într-un tronson de conductă aflat în curs de execuție, solicitanții vor fi informați cu privire la acest aspect și la faptul că procesul de racordare va demara după punerea în funcțiune a obiectivelor menționate.

După ce lucrarea a fost încredințată, în regim concurențial, unui operator economic, dacă solicitantul a optat astfel, se trece la etapa de obținere a avizelor și autorizațiilor, termenul fiind de 90 de zile de la încredințarea lucrării.

Urmează etapa de execuție și punere în funcțiune a lucrării, care are ca termen-limită 90 de zile de la obținerea avizelor și autorizațiilor.

În final, solicitantul trebuie să își realizeze instalația de utilizare cu un operator economic autorizat A.N.R.E. și să se adreseze unui furnizor de gaze naturale în vederea semnării contractului de furnizare gaze naturale.

Toate detaliile legate de pașii ce trebuie parcurși și de termenele de execuție aferente se regăsesc în această secțiune a site-ului companiei: https://www.distrigazsud-retele.ro/casa-ta/nu-am-gaz/conducta-si-bransament/.

Având în vedere menționările cititorilor dvs. cu privire la costurile de racordare, vă specificăm faptul că, așa cum este prevăzut și în Legea 123/2012, racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale, ce presupune execuția de branșamente sau extinderi ale sistemului de distribuție, este gratuită".

Citit 3575 ori Ultima modificare Sâmbătă, 04 Decembrie 2021 21:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.