Galațiul are șomeri aproape cât Bucureștiul. Peste 10.200 de persoane fără loc de muncă

Galațiul are șomeri aproape cât Bucureștiul. Peste 10.200 de persoane fără loc de muncă
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Sfârșitul lunii octombrie 2021, ultima lună centralizată la nivel național, a consemnat, la nivelul județului Galați, un număr de 10.221 de șomeri înregistrați și o rată a șomajului de 5,44 la sută. Aceste cifre ne plasează, deloc onorant, în top cinci la nivel național la ambele categorii, reiese din raportul prezentat de AJOFM Galați la recenta ședință a Comisiei de dialog social din cadrul Prefecturii.

Astfel, conform ultimei situații statistice lunare publicate pe site-ul ANOFM, județul Galați ocupă locul 5 în topul județelor cu o rată mare a șomajului, la data de 31 octombrie. Clasamentul arată astfel: Vaslui (6,60%), Teleorman (6,30%), Dolj (5,69%), Mehedinți (5,62%) și Galați (5,44%). Suntem în top, ba chiar cu un loc mai sus, și din punct de vedere al numărului de șomeri, fiind depășiți doar de Dolj (15.198 șomeri), București (14.272) și Bacău (11.547 șomeri).

Din totalul de 10.221 de persoane fără loc de muncă înregistrate în evidențele AJOFM Galați, 1.364 erau beneficiare de indemnizație de șomaj, iar 8.857 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 8.347 de șomeri provin din mediul rural și 1.874 din mediul urban.

"Din punct de vedere al repartiției pe sexe, se constată o păstrare a raportului de evoluție, în sensul unui număr permanent mai mare de șomeri bărbați, datorită specificului domeniilor de activitate în care au fost cele mai mari disponibilizări în perioada ianuarie - octombrie 2021 (fabricarea băuturilor, fabricarea de mașini, utilaje și echipamente, construcții și reparații nave, fabricarea cauciucurilor și a produselor din material plastic)", se menționează în documentul citat.

Topul celor mai solicitate meserii

Conform AJOFM Galați, de la începutul anului și până pe 31 octombrie, domeniile în care s-au oferit cele mai multe locuri de muncă vacante au fost: comerț, activități de investigație și protecție, construcții clădiri, fabricare articole de îmbrăcăminte, industria alimentară, restaurante, activități de secretariat, servicii suport și alte activități de servicii prestate, activități de arhitectură și inginerie, lucrări de geniu civil, industria metalurgică, lucrări speciale de construcții.

În topul celor mai solicitate ocupații (oferte de locuri de muncă vacante de la angajatori) se numără următoarele: agent de securitate, agent servicii client, lucrător comercial, confecționer-asamblor articole din textile, vânzător, muncitor necalificat la demolare clădiri zidărie, ucenic, muncitor necalificat la asamblarea-montarea pieselor, manipulant mărfuri, lăcătuș construcții metalice și navale.

Citit 3964 ori Ultima modificare Marți, 28 Decembrie 2021 22:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.