Elevii acuză Ministerul Educaţiei de un "masacru" al burselor

Elevii acuză Ministerul Educaţiei de un "masacru" al burselor
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Criteriile de acordare a burselor școlare sunt schimbate după 10 ani, de către Ministerul Educației, potrivit unui ordin publicat pe 4 ianuarie în Monitorul Oficial. Cresc mediile pentru care se primesc bursele, dar acordarea acestor stimulente devine obligatorie pentru autorităţile locale, nu facultativă, cum era până acum. Consiliul Naţional al Elevilor consideră că ministerul a făcut "un masacru al burselor" şi ameninţă cu proteste.

Bursele de merit se acordă din semestrul al II-lea al acestui an școlar pentru elevii cu medii peste 9,50, față de 8,50 cum era până acum. Practic, vor lua burse de merit numai elevii cu medii între 9,50 şi 10,00. Bursele de studiu vor fi acordate celor cu media între 7,50 și 9,50, în loc de 7,00-8,50, cum era pragul în ordinul precedent.

Dacă în ordinul de ministru precedent formularea permitea autorităților locale să acorde sau nu burse elevilor, în actualul act normativ acestea trebuie acordate obligatoriu: „Elevii de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat beneficiază lunar de burse de performanță, burse de merit, burse de studiu și burse de ajutor social”.

O altă noutate este faptul că bursele de performanță pot fi acordate şi elevilor care nu au media 10,00 la purtare. În ordinul anterior exista prevederea potrivit căreia "elevii pot pierde bursa dacă nota la purtare într-un semestru este mai mică de 10”, fiind înlocuit cu „pot primi bursa doar elevii promovați”. Deci un olimpic nu mai are condiția purtării exemplare sau neacumulării de absențe care pot duce la scăderea notei la purtare pentru a lua acești bani. Reamintim că recent cuantumul burselor de performanță s-a dublat.

Noile cuantumuri minime ale burselor sunt: 500 lei pentru bursa de performanță, 200 lei pentru bursa de merit, 150 lei pentru bursa de studiu şi 200 lei pentru bursa de ajutor social.

Consiliul Naţional al Elevilor ameninţă cu proteste 

Măsura a adus nemulţumire în rândul elevilor, iar reprezentanţii acestora ameninţă cu proteste, dacă nu se revine asupra deciziei: „Ministerul Educației a decis să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educație, printr-un masacru al burselor școlare, care se vor acorda pentru un număr mult mai mic de beneficiari, sub pretextul creșterii mediilor ca urmare a școlii online”, scrie Consiliul Naţional al Elevilor într-un comunicat. 

Reprezentanții elevilor consideră măsura „iresponsabilă și inechitabilă” și cer Ministerului Educației „să revină de urgență asupra deciziei în perioada imediat următoare, înainte de începerea semestrului al II-lea”, altfel vor declanşa o serie de proteste.

Şi alte asociaţii ale elevilor ameninţă că vor ataca în instanţă ordinul de ministru, motivând că sunt peste 700.000 de şcolari care vor rămâne fără burse, prin ridicarea plafonului mediilor. Asociaţiile elevilor acuză că ordinul „a fost publicat peste noapte, din pix”, fără ca proiectul să fie pus în dezbatere publică, fiind astfel încălcate principiile transparenței decizionale.

Citit 2560 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 Ianuarie 2022 00:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.