Noi reglementări în Codul Rutier: mai mulți șoferi, trimiși la medic

Noi reglementări în Codul Rutier: mai mulți șoferi, trimiși la medic
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Conform modificărilor Codului Rutier Român, intrate în vigoare la începutul acestui an, șoferii care nu sunt declarați admiși la controlul medical obligatoriu nu vor mai putea conduce autoturisme, iar în cazul în care prezintă o serie de afecțiuni la verificările care preced examenul de permis nu vor mai fi admiși la testare. Pe lista afecțiunilor incompatibile cu șofatul apar cele ale aparatului respirator, cardiovasculare sau diabetul zaharat.

Dobândirea sau reînnoirea permisului de conducere nu vor mai fi posibile pentru foarte multe persoane, gama afecțiunilor considerate incompatibile cu șofatul fiind extinsă, prin modificările aduse Codului Rutier. Adaptările legii care reglementează circulația pe drumurile publice din România aduc în prim-plan o serie de boli care, dacă sunt constatate la vizitele medicale ce preced examenul de permis sau la reînnoirea permisului, îi împiedică pe solicitanți să mai șofeze. Din punct de vedere legal, depistarea uneia dintre afecțiunile menționate în actul normativ ar duce și la anularea permisului, în condițiile în care boala este descoperită cât timp persoana este posesoarea unui permis de conducere valabil. Conform modificărilor, Codul Rutier le interzice să șofeze persoanelor care au boli cardiovasculare, neurologice grave sau probleme cu alcoolul și drogurile, ori le sunt depistate afecțiuni ale aparatului respirator. Aceștia din urmă pot redobândi permisul auto doar dacă primesc acceptul medicului, iar în fișa medicală este notat faptul că respectivii primesc avizul favorabil din partea unei instituții medicale autorizate. În categoria celor care vor avea interzis la șofat intră și cei cu tulburări psihice, cei care au diabet zaharat, probleme cardiace, leziuni ale auzului, afecțiuni locomotorii, apnee sau grave probleme cu vederea.

Diferențieri pe categorii de permis

Desigur, nu toate persoanele cu tulburări de vedere vor avea interzis la șofat. Codul Rutier precizează că pentru a obține sau reînnoi un permis de conducere încadrat la grupa 1 (categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 şi BE), solicitanții trebuie să aibă o acuitate vizuală binoculară, dacă este necesar, cu lentile de corecție, de cel puțin 0,5, când se utilizează ambii ochi.

Persoanele care au probleme cu auzul și suferă de hipoacuzie profundă bilaterală care nu poate fi corectată la nicio ureche pot fi încadrați doar în grupa 1, dacă vehiculul dispune de oglinzi mai mari. Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite pentru candidații ori conducătorii auto care prezintă un handicap locomotor ce face periculoasă conducerea autovehiculului.

Permisele din grupa 1 se eliberează persoanelor cu dizabilități, cu anumite restricții, numai cu avizul unei unități de asistență medicală autorizate și, în cazul în care este necesar, după un test practic. De asemenea, avizul acordat trebuie să precizeze ce tip de modificare este necesară la vehicul și dacă respectivul conducător auto trebuie să poarte un dispozitiv ortopedic.

Persoanele asupra cărora există suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă în somn se supun unei consultații medicale, pentru obținerea unui aviz autorizat. Aceștia pot fi sfătuiți să nu conducă până la confirmarea diagnosticului.

Epilepticii, monitorizați cinci ani

Persoanele cu epilepsie pot conduce vehicule, dar starea lor trebuie strict monitorizată, la fel și evoluția sub medicația specifică. Conducătorilor auto cu epilepsie trebuie să li se monitorizeze capacitatea de a conduce până când trec cel puțin cinci ani fără nicio criză. În același timp, pentru grupa 2 (categoriile E, C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 şi D1E), permisele pot fi eliberate sau reînnoite dacă solicitantul nu urmează tratament medicamentos antiepileptic în perioada în care nu trebuie să existe crize, a fost realizată o monitorizare medicală corespunzătoare, la examenele neurologice amănunțite nu s-a confirmat o patologie cerebrală aferentă afecțiunii și nu a înregistrat nicio activitate epileptiformă pe electroencefalogramă. În condiții stricte vor primi permisul și persoanele cu insuficiență renală gravă, numai pe baza unui aviz medical autorizat și cu condiția efectuării unor controale medicale periodice. De la șofat își pot lua gândul cei cu tulburări mintale grave, cu retard psihic sever, cu tulburări de comportament și adaptabilitate, sau probleme comportamentale grave datorate vârstei.

Citit 11892 ori Ultima modificare Joi, 03 Februarie 2022 01:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.