Unii bolnavi de cancer refuză tratamentul, de teama COVID-19. INTERVIU cu medicul oncolog Laura Rebegea
Foto: Remus Basalic

Unii bolnavi de cancer refuză tratamentul, de teama COVID-19. INTERVIU cu medicul oncolog Laura Rebegea
Conf. univ. dr. Laura Rebegea
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

În 2021, în județul Galați, numărul cazurilor nou diagnosticate de cancer a scăzut cu 20 la sută, față de 2019. Ceea ce, la prima vedere, pare a fi o veste bună este, în realitate, un fapt cât se poate de îngrijorător. Scăderea artificială a incidenței bolilor oncologice a fost cauzată de faptul că, în perioada crizei sanitare, mulți gălățeni cu simptome sugestive de cancer au amânat să vină la spital, de teama infecției cu virusul SARS-CoV-2, explică dr. Laura Rebegea, șefa secției Oncologie de la Spitalul Județean Galați. Oncologii gălățeni se așteaptă, în perioada următoare, la un număr foarte mare de pacienți cu cancer, diagnosticați în stadii avansate. Cât de grav este acest fenomen, dar și ce putem face pentru a nu înrăutăți și mai mult lucrurile, aflăm dintr-un interviu cu conf. dr. Laura Rebegea.

- Cum au fost cei doi ani de pandemie pentru personalul medical de la Oncologie?

- Au fost doi ani foarte grei. În toată această perioadă, a trebuit să gestionăm și să punem în balanță riscurile de infecție cu SARS-CoV-2, pe de o parte, și asigurarea tratamentelor oncologice pentru pacienți, de cealaltă parte. În ciuda riscurilor evidente, prioritar pentru noi, ca personal medical, a fost să continuăm tratamentele. Cred că este important să se știe că secțiile de Oncologie și de Radioterapie nu au fost închise în această perioadă.

Cel mai dificil a fost pe timpul stării de urgență (primăvara lui 2020 - n.r.), când au fost închise spitale pentru multe categorii de pacienți și au fost transformate în unități de suport COVID. A fost cazul secțiilor de Chirurgie Toracică, așa cum s-a întâmplat la Institutul "Marius Nasta", la București, spre exemplu, unde erau operați și mulți pacienți cu boli oncologice. De aceea, mai ales în acea perioadă, pacienții au întârziat, au fost temători și s-au prezentat mult mai târziu la medic. La nivel național, se estimează că, în 2021, au fost cu 30 la sută mai puține cazuri de cancer diagnosticate, comparativ cu anii dinaintea pandemiei.

- Dar pentru pacienții cu cancer care deja se aflau în evidențele medicilor oncologi?

- În cazul acestora, este altă discuție. Tocmai pentru că secția noastră nu a fost închisă, pacienții deja luați în evidență la debutul pandemiei și cei care erau deja în tratament au putut continua schemele de tratament.

- Cum a evoluat numărul cazurilor nou diagnosticate de cancer în județul Galați?

- La fel ca la nivel național, pe plan local s-a înregistrat o scădere în această privință. În 2021, în județul Galați, au fost diagnosticate 1.150 de cazuri noi de cancer, iar 15.341 de pacienți se aflau, la sfârșitul anului trecut, în evidența Ambulatoriului de Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Galați, singurul ambulator de acest fel din județ. În 2019, au fost diagnosticate 1.466 de cazuri noi de cancer, cu 16.470 de pacienți aflați în evidență oncologică.

Astfel, între 2019 și 2021, numărul cazurilor noi de cancer a scăzut cu aproximativ 20 la sută, însă această scădere este doar una aparentă, fapt ce este îngrijorător. Înseamnă că unii pacienți nu s-au prezentat în această perioadă, tocmai din cauza fricii de COVID-19.

- Ce se întâmplă acum cu acești bolnavi, care nu au primit încă un diagnostic de cancer?

- Din păcate, aici este marea problemă, pentru că, în lipsa tratamentului, cancerul evoluează. De aceea, estimăm că în perioada următoare ne vom confrunta cu mult mai multe cazuri noi de pacienți care primesc diagnosticul atunci când boala este deja foarte avansată. O parte dintre pacienții diagnosticați cu cancer nu au dorit să facă tratamente, de teama infectării în spital cu virusul SARS-CoV-2. Avem pacienți care au refuzat tratamentele oncologice, au ales să nu facă tratament, unii dintre ei au venit după doi ani, cu boală în evoluție. Am încercat să-i convingem că boala oncologică nu așteaptă.

În perioada acestor doi ani, am discutat mult cu pacienții prin mijloacele de telemedicină, telefonic. Ne-am adaptat, pentru a-i convinge să vină la tratament. Oamenii trebuie să aibă încredere în medici și să vină fără teamă la spital, pentru că, în ultimii ani, s-au făcut progrese extraordinare în privința tratamentelor disponibile pentru cancer.

- Ce se întâmplă dacă oamenii merg la medic încă de la primele simptome pe care nu și le pot explica?

- Dacă pacienții se prezintă în stadii incipiente, privim lucrurile mai optimist, pentru că, așa cum am spus, s-au făcut progrese enorme, atât în ceea ce privește tehnologia, cât și în ce privește cercetarea în domeniul tratamentelor medicale. Vorbim acum de tratamente personalizate, de tratamente țintite, de imunoterapie, care se fac și la noi, în Centrul de Oncologie de la Galați. Avem disponibile la Galaţi toate tratamentele care există la ora actuală aprobate de către CNAS. Deja folosim imunoterapia de peste trei ani, cu supraviețuiri de peste trei ani la pacienți cu boală metastatică, lucru de neimaginat, în trecut.

- Cum poate fi diagnosticat cancerul când încă se află în stadiu de început?

- Aici, foarte importante sunt screeningurile, care, din păcate, în această perioadă, au fost sistate. Cancerul este o boală cronică și așa trebuie privită. Sunt supraviețuiri foarte mari, în stadiile incipiente, 1 și 2, când pacienții nu prea ajung însă la medic. Se întâmplă acest lucru pentru că simptomele apar abia din stadiul al treilea de boală, când deja este foarte tardiv. Astfel, pentru a putea avea rezultate deosebite și supraviețuiri de lungă durată, trebuie să avem diagnostic în stadii incipiente. Or, diagnosticul în stadiu incipient se face prin screening. Screeningul înseamnă depistarea leziunilor canceroase la persoane aparent sănătoase.

Screeningul se face pentru diferite localizări: pentru cancerul glandei mamare, pentru cancerul de col uterin, pentru cancerul de prostată. În perioada aceasta, unele dintre aceste programe de screening au fost sistate, la fel cum un pic sistată a fost și urmărirea post-terapeutică a pacienților. Avem în evidență pacienți care au fost tratați în urmă cu nouă ani, cu zece ani, și care vin în continuare la controalele post-terapeutice, pentru că medicul oncolog urmărește nu numai reapariția bolii, dar și toxicitatea legată de tratamentul oncologic.

- Sunt cazurile de recidivă a cancerului o problemă des întâlnită?

- În ultimii ani, a început să crească numărul de cazuri cu a doua și a treia localizare la supraviețuitorii unei afecțiuni neoplazice (canceroase - n.red.). Ne întâlnim din ce în ce mai frecvent cu această situație. O posibilă explicație ar fi aceea că unii pacienți mențin aceiași factori de risc, continuă să fumeze sau să consume alcool. O altă explicație este cea care ține de componenta genetică. Oricine poate să facă această boală.

- Ce tipuri de cancer diagnosticați cel mai des?

- Cancerul este o boală complexă. Sunt peste 100 de localizări ale bolii neoplazice. Aproape toate organele pot fi afectate. Cele mai frecvente localizări pe care le putem întâlni sunt tumorile bronho-pulmonare, la bărbați, cancerul de sân, la femei, și cancerele colorectale, atât la femei, cât și la bărbați.

Este foarte important ca oamenii să conștientizeze că simptomele apar în stadiile avansate și că trebuie să ne prezentăm la medic atunci când avem simptome. Majoritatea cancerelor sunt tratabile în stadii incipiente.

Orice femeie, după 21 de ani, trebuie să-și facă un control ginecologic și un examen citologic Babeș-Papanicolau. Aceste investigații sunt necesare doi ani consecutiv, după care, o dată la doi ani, dacă sunt două examene cu rezultate negative.

- În ce constă tratamentul cancerului?

- În ultimii ani, s-au făcut progrese extraordinare în această privință, s-a schimbat radical tratamentul cancerului. Vorbim acum despre tratamente multidisciplinare, care includ tratament chirurgical, radioterapie, tratament cu citostatice, cu terapii biologice țintite, care acționează pe una dintre căile de activare ale celulei canceroase. Toate aceste opțiuni terapeutice sunt disponibile de ani de zile și la Galați, cu rezultate foarte bune.

Dacă, în urmă cu zece ani, în anumite forme de cancer pulmonar, supraviețuirea era doar de câteva luni, acum avem pacienți care supraviețuiesc deja de trei - patru ani, tocmai datorită acestor terapii biologice țintite, bineînțeles, dacă există anumite mutații care se decelează prin testările genetice. Aceste supraviețuiri înseamnă foarte mult, pentru că nici nu erau de imaginat, în trecut.

- În Centrul de Oncologie de la Galați sunt disponibile toate tratamentele decontate de CNAS. Cum stăm, însă, în ceea ce privește personalul medical?

- În perioada stării de urgență, pacienții gălățeni care se tratau în alte centre oncologice, cum ar fi București sau Cluj, s-au prezentat la noi. În această perioadă, avem în jur de 300 - 350 de spitalizări de zi în fiecare lună. Este un volum foarte mare de muncă pentru doar patru medici oncologi, în condițiile în care sunt județe care au 18-20 de medici. Este un deficit acut de medici în județul Galați și este un deficit important de medici oncologi în special în județele din sud-estul României. La Galați, tratăm pacienți din Vrancea, Tulcea, Brăila, care ne-au ales pentru că au încredere în noi, în ceea ce facem noi.

- Galațiul are, așadar, patru medici oncologi. De câți ar fi nevoie?

- În județul Galați, ar fi nevoie de cel puțin 15 medici oncologi. Recent, la Spitalul Județean, au fost scoase trei posturi la concurs și s-a înscris un singur medic.

- De ce nu aleg mai mulți absolvenți de Medicină, pentru rezidențiat, Oncologia?

- Tinerii care termină Medicina nu prea se îndreaptă către Oncologie, pentru că este o specialitate foarte grea, care vine la pachet cu o încărcătură emoțională imensă. Trebuie să fii empatic, să iubești pacienții, să fii echilibrat psihic și să ai răbdare. Oncologia este o ramură medicală extrem de grea.

- Cum vă afectează această lipsă importantă de personal?

- Noi, în secție, avem și psiholog, care a făcut consiliere, în perioada pandemiei, inclusiv cu personalul medical. Estimările arată că 70 la sută din personalul medico-sanitar de la Oncologie suferă de sindrom burn-out (condiție medicală cauzată de extenuare - n.r.). În tot acest timp, toți colegii au stat peste program, au fost amânate concedii.

- Recent, autoritățile au anunțat aducerea unui al doilea accelerator în secția de Radioterapie de la Spitalul Județean. Cum vă va ajuta acest dispozitiv?

- La Radioterapie, au fost făcute niște salturi extraordinare în privința tratamentului. Mai ales cu aducerea la Galați a celui de-al doilea accelerator liniar de particule, care va permite efectuarea unor tehnici avansate de tratament. Al doilea accelerator este deja montat, dar urmează depunerea dosarului pentru autorizația de utilizare, la Comisia Națională pentru Controlul Activității Nucleare.

Un singur accelerator nu era de ajuns, pentru că oricum dispuneam de două buncăre și pentru că adresabilitatea este foarte mare. În această parte a țării, suntem singurul centru de radioterapie pe o rază de 250 de kilometri. Sunt foarte mulți pacienți care nu își permit să facă tratamente în alt centru din țară, pentru că acest lucru implică cheltuieli destul de mari, chiar dacă tratamentele sunt decontate de CNAS. Vorbim, însă, de a sta departe de casă între cinci și opt săptămâni, cu toate costurile care derivă de aici. În cazul radioterapiei, pentru că tratamentul este însoțit de toxicități, pacienții au nevoie și de o alimentație adecvată și de tratament simptomatic.

Odată ce al doilea accelerator va deveni funcțional, vom putea trata mai mulți pacienți și vom putea aplica tehnici terapeutice mai performante.

Citit 5077 ori Ultima modificare Sâmbătă, 12 Februarie 2022 01:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.