Apa potabilă a gălățenilor, a patra cea mai scumpă din țară. Tarife de deșert în orașul dintre ape

Apa potabilă a gălățenilor, a patra cea mai scumpă din țară. Tarife de deșert în orașul dintre ape
Evaluaţi acest articol
(45 voturi)

Galațiul este înconjurat de ape, dar degeaba. Tarifele pe care le plătesc gălățenii pentru apa care curge la robinet sunt printre cele mai scumpe din țară. Doar în Cluj, Vaslui și Buzău, apa potabilă este mai scumpă decât cea de la Galați.

Conform datelor furnizate de operatorul regional Apă Canal SA Galați, tarifele percepute populației, începând de la 1 mai 2022, sunt de 6,93 lei/mc pentru apa potabilă și 4,94 lei/mc pentru canalizare-epurare. Prețurile conțin și TVA-ul de 9 la sută.

Tarifele din Galați, la fel ca în Hunedoara

Conform tabelului cu tarifele practicate de companiile de apă și canalizare din țară și aprobate de ANRSC, tabel actualizat la data de 1 iunie 2022, gălățenii plătesc a patra cea mai scumpă apă de la robinet din țară (6,93 lei pe metru cub). Doar în județele Cluj (7,82 lei), Vaslui (7,5 lei) și Buzău (7,06 lei) se plătește mai mult decât în Galați pentru un metru cub de apă consumat. Un tarif similar cu al Galațiului îl are Hunedoara (6,93 lei/mc la apă potabilă), dar la ei canalizarea este mai ieftină: 4,6 lei/mc, față de 4,94 lei/mc în Galați. Tarife apropiate cu cele din Galați mai sunt percepute și în Covasna (6,66 lei/mc apa potabilă și 4,68 lei/mc canalizarea).

Cu tariful perceput de Apă Canal, evident că ne aflăm în topul celor mai scumpe ape potabile din Regiunea Sud-Est. Suntem mai "ieftini" ca Buzăul (7,06 lei), dar mai "scumpi" decât toate celelalte patru județe: Tulcea (5,68), Vrancea și Constanța (6,27) și Brăila (6,6 lei/mc).

Din punct de vedere al costului serviciului de canalizare-epurare, mai scump decât în Galați (4,94 lei) se plătește metrul cub în Constanța (5,55 lei), Buzău (5,61) și Vrancea (5,91), iar mai ieftin, în Brăila (3,68) și Tulcea (4,16 lei).

Sintetizând, cele mai mari prețuri la apă potabilă sunt în Cluj (7,82), Vaslui (7,5), Buzău (7,06), Galați (6,93), Bistrița Năsăud (6,8), Covasna (6,66), Brăila (6,5), Botoșani (6,31), Constanța (6,27) și Mehedinți (6,18 lei/mc). Cele mai mici prețuri la apă potabilă sunt în Prahova (3,39), Harghita (4,14) și Mureș (4,39 lei/mc).

În 15 județe sunt prețuri de peste 6 lei/mc la apă potabilă: Cluj, Buzău, Bistrița, Vrancea, Neamț, Galați, Constanța, Vaslui, Hunedoara, Covasna, Iași, Suceava, Brăila, Botoșani, Mehedinți.

La canalizare stăm mai bine

În ceea ce privește tarifele percepute de Apă Canal pentru canalizare-epurare, stăm puțin mai bine, adică suntem pe locul 15 în țară, cu 4,94 lei pentru fiecare metru cub. Cele mai mici tarife la canalizare sunt în Ilfov (1,21), Prahova (1,5), care sunt singurele județe sub 2 lei/mc, precum și în București (2,59 lei/mc).

Putem observa și că în 16 județe se plătește pentru canalizare mai puțin de 4 lei/mc. Acestea sunt: Brăila (3,68), Botoșani (3,63), Mehedinți (3,73), Prahova (3,61), Teleorman (3,41), Caraș-Severin (3,53), Bacău (3,86), Dolj (3,66), Bihor (3,73), Brașov (3,35), Sibiu (3,27), Mureș (3,7), Harghita (3,72), București (2,59), Ilfov (1,21), Prahova (1,5).

Cum justifică Apă Canal Galați tarifele practicate

Am cerut companiei Apă Canal SA Galați o explicație a modului în care sunt calculate tarifele pe care le practică pentru populația Galațiului. Ni s-a răspuns că tarifele aprobate prin Hotărârea ANRSC nr. 62/19.04.2022 au fost calculate în conformitate cu strategia de tarifare aprobată de fiecare autoritate a administrației publice locale componentă a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară "Serviciul Regional Apă Galați".

"La determinarea acestora s-au avut în vedere indicele prețurilor de consum publicat de Institutul Național de Statistică până la nivelul lunii martie 2022 și cel estimat pentru luna aprilie 2022, conform formulei de ajustare. Strategia tarifară constituie condiție de finanțare a proiectelor de investiții realizate din fonduri publice acordate de la bugetul de stat și/sau din fonduri nerambursabile. Planul de tarifare a fost realizat în cadrul Analizei Cost - Beneficiu, parte a Studiului de Fezabilitate pentru «Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Galați, în perioada 2014-2020», întocmită în baza reglementărilor Comisiei Europene (Ghidul pentru analiza cost - beneficiu a proiectelor de investiții) și a dispozițiilor HG nr. 677/2017.

La fundamentarea prețurilor/tarifelor s-a avut în vedere asigurarea sustenabilității pe termen scurt, mediu și lung în activitatea operatorului și în rambursarea creditelor contractate, respectiv: împrumutul contractat pentru cofinanțarea Proiectului regional «Reabilitarea şi extinderea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galaţi» (POS Mediu 2007-2013), proiect în valoare de 507.718.645 de lei (fără TVA), ce a vizat extinderea furnizării serviciilor de apă și canalizare în 11 localități din județul Galați; împrumutul contractat pentru cofinanțarea «Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galati, în perioada 2014-2020», în cadrul Programului Operaţional Infrastructura Mare (POIM), proiect în valoare de 822.694.181 de lei (cu TVA inclus), ce vizează extinderea furnizării serviciilor de apă şi canalizare în 22 localităţi din judeţul Galaţi".

Apă Canal menționează că planurile de creștere a prețurilor s-au elaborat și aprobat "după realizarea de către consultanți a unui studiu de suportabilitate socială de către populație a prețurilor/tarifelor preconizate, luându-se în calcul situația financiară a categoriilor sociale cele mai defavorizate".

"Apă Canal SA Galați, ca Serviciu Public, nu are regimul unei companii private și nu urmărește să obțină profit, toate resursele financiare obținute din încasarea facturilor emise fiind folosite exclusiv pentru operarea și modernizarea infrastructurii și pentru funcționarea societății. În schimb, prețurile/tarifele trebuie să reflecte costul economic real al prestării acestor servicii și rambursarea părților de credit din programele de investiții. Operarea infrastructurii modernizate prin programele de investiții menționate, în particular a stațiilor de tratare a apei și stațiilor de epurare a apelor uzate menajere și pluviale, presupune costuri mai mari decât cele anterioare. De asemenea, operarea rețelelor de apă și canalizare nou-înființate prin aceste programe de investiții pentru numărul relativ mare de locuitori care nu beneficiau încă de apă sau canalizare presupune costuri adiționale.

Din modificarea de preț și de tarife se alimentează și Fondul de Întreținere, Înlocuire și Dezvoltare (IID), care constituie sursa pentru realizarea investițiilor viitoare în infrastructura de apă și apă uzată", mai afirmă Apă Canal.

În aceste condiții, mai adresăm o singură întrebare: de ce nu sunt țevile curate și curge apă cu pământ la robinete, atunci când suntem obligați să facem provizii de apă pe perioada întreruperilor anunțate?

Citit 9953 ori Ultima modificare Vineri, 17 Iunie 2022 15:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.