Apa potabilă a gălățenilor, a patra cea mai scumpă din țară. Tarife de deșert în orașul dintre ape

Apa potabilă a gălățenilor, a patra cea mai scumpă din țară. Tarife de deșert în orașul dintre ape
Evaluaţi acest articol
(45 voturi)

Galațiul este înconjurat de ape, dar degeaba. Tarifele pe care le plătesc gălățenii pentru apa care curge la robinet sunt printre cele mai scumpe din țară. Doar în Cluj, Vaslui și Buzău, apa potabilă este mai scumpă decât cea de la Galați.

Conform datelor furnizate de operatorul regional Apă Canal SA Galați, tarifele percepute populației, începând de la 1 mai 2022, sunt de 6,93 lei/mc pentru apa potabilă și 4,94 lei/mc pentru canalizare-epurare. Prețurile conțin și TVA-ul de 9 la sută.

Tarifele din Galați, la fel ca în Hunedoara

Conform tabelului cu tarifele practicate de companiile de apă și canalizare din țară și aprobate de ANRSC, tabel actualizat la data de 1 iunie 2022, gălățenii plătesc a patra cea mai scumpă apă de la robinet din țară (6,93 lei pe metru cub). Doar în județele Cluj (7,82 lei), Vaslui (7,5 lei) și Buzău (7,06 lei) se plătește mai mult decât în Galați pentru un metru cub de apă consumat. Un tarif similar cu al Galațiului îl are Hunedoara (6,93 lei/mc la apă potabilă), dar la ei canalizarea este mai ieftină: 4,6 lei/mc, față de 4,94 lei/mc în Galați. Tarife apropiate cu cele din Galați mai sunt percepute și în Covasna (6,66 lei/mc apa potabilă și 4,68 lei/mc canalizarea).

Cu tariful perceput de Apă Canal, evident că ne aflăm în topul celor mai scumpe ape potabile din Regiunea Sud-Est. Suntem mai "ieftini" ca Buzăul (7,06 lei), dar mai "scumpi" decât toate celelalte patru județe: Tulcea (5,68), Vrancea și Constanța (6,27) și Brăila (6,6 lei/mc).

Din punct de vedere al costului serviciului de canalizare-epurare, mai scump decât în Galați (4,94 lei) se plătește metrul cub în Constanța (5,55 lei), Buzău (5,61) și Vrancea (5,91), iar mai ieftin, în Brăila (3,68) și Tulcea (4,16 lei).

Sintetizând, cele mai mari prețuri la apă potabilă sunt în Cluj (7,82), Vaslui (7,5), Buzău (7,06), Galați (6,93), Bistrița Năsăud (6,8), Covasna (6,66), Brăila (6,5), Botoșani (6,31), Constanța (6,27) și Mehedinți (6,18 lei/mc). Cele mai mici prețuri la apă potabilă sunt în Prahova (3,39), Harghita (4,14) și Mureș (4,39 lei/mc).

În 15 județe sunt prețuri de peste 6 lei/mc la apă potabilă: Cluj, Buzău, Bistrița, Vrancea, Neamț, Galați, Constanța, Vaslui, Hunedoara, Covasna, Iași, Suceava, Brăila, Botoșani, Mehedinți.

La canalizare stăm mai bine

În ceea ce privește tarifele percepute de Apă Canal pentru canalizare-epurare, stăm puțin mai bine, adică suntem pe locul 15 în țară, cu 4,94 lei pentru fiecare metru cub. Cele mai mici tarife la canalizare sunt în Ilfov (1,21), Prahova (1,5), care sunt singurele județe sub 2 lei/mc, precum și în București (2,59 lei/mc).

Putem observa și că în 16 județe se plătește pentru canalizare mai puțin de 4 lei/mc. Acestea sunt: Brăila (3,68), Botoșani (3,63), Mehedinți (3,73), Prahova (3,61), Teleorman (3,41), Caraș-Severin (3,53), Bacău (3,86), Dolj (3,66), Bihor (3,73), Brașov (3,35), Sibiu (3,27), Mureș (3,7), Harghita (3,72), București (2,59), Ilfov (1,21), Prahova (1,5).

Cum justifică Apă Canal Galați tarifele practicate

Am cerut companiei Apă Canal SA Galați o explicație a modului în care sunt calculate tarifele pe care le practică pentru populația Galațiului. Ni s-a răspuns că tarifele aprobate prin Hotărârea ANRSC nr. 62/19.04.2022 au fost calculate în conformitate cu strategia de tarifare aprobată de fiecare autoritate a administrației publice locale componentă a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară "Serviciul Regional Apă Galați".

"La determinarea acestora s-au avut în vedere indicele prețurilor de consum publicat de Institutul Național de Statistică până la nivelul lunii martie 2022 și cel estimat pentru luna aprilie 2022, conform formulei de ajustare. Strategia tarifară constituie condiție de finanțare a proiectelor de investiții realizate din fonduri publice acordate de la bugetul de stat și/sau din fonduri nerambursabile. Planul de tarifare a fost realizat în cadrul Analizei Cost - Beneficiu, parte a Studiului de Fezabilitate pentru «Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Galați, în perioada 2014-2020», întocmită în baza reglementărilor Comisiei Europene (Ghidul pentru analiza cost - beneficiu a proiectelor de investiții) și a dispozițiilor HG nr. 677/2017.

La fundamentarea prețurilor/tarifelor s-a avut în vedere asigurarea sustenabilității pe termen scurt, mediu și lung în activitatea operatorului și în rambursarea creditelor contractate, respectiv: împrumutul contractat pentru cofinanțarea Proiectului regional «Reabilitarea şi extinderea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galaţi» (POS Mediu 2007-2013), proiect în valoare de 507.718.645 de lei (fără TVA), ce a vizat extinderea furnizării serviciilor de apă și canalizare în 11 localități din județul Galați; împrumutul contractat pentru cofinanțarea «Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galati, în perioada 2014-2020», în cadrul Programului Operaţional Infrastructura Mare (POIM), proiect în valoare de 822.694.181 de lei (cu TVA inclus), ce vizează extinderea furnizării serviciilor de apă şi canalizare în 22 localităţi din judeţul Galaţi".

Apă Canal menționează că planurile de creștere a prețurilor s-au elaborat și aprobat "după realizarea de către consultanți a unui studiu de suportabilitate socială de către populație a prețurilor/tarifelor preconizate, luându-se în calcul situația financiară a categoriilor sociale cele mai defavorizate".

"Apă Canal SA Galați, ca Serviciu Public, nu are regimul unei companii private și nu urmărește să obțină profit, toate resursele financiare obținute din încasarea facturilor emise fiind folosite exclusiv pentru operarea și modernizarea infrastructurii și pentru funcționarea societății. În schimb, prețurile/tarifele trebuie să reflecte costul economic real al prestării acestor servicii și rambursarea părților de credit din programele de investiții. Operarea infrastructurii modernizate prin programele de investiții menționate, în particular a stațiilor de tratare a apei și stațiilor de epurare a apelor uzate menajere și pluviale, presupune costuri mai mari decât cele anterioare. De asemenea, operarea rețelelor de apă și canalizare nou-înființate prin aceste programe de investiții pentru numărul relativ mare de locuitori care nu beneficiau încă de apă sau canalizare presupune costuri adiționale.

Din modificarea de preț și de tarife se alimentează și Fondul de Întreținere, Înlocuire și Dezvoltare (IID), care constituie sursa pentru realizarea investițiilor viitoare în infrastructura de apă și apă uzată", mai afirmă Apă Canal.

În aceste condiții, mai adresăm o singură întrebare: de ce nu sunt țevile curate și curge apă cu pământ la robinete, atunci când suntem obligați să facem provizii de apă pe perioada întreruperilor anunțate?

Citit 8183 ori Ultima modificare Vineri, 17 Iunie 2022 15:57

27 comentarii

 • postat de Eugen
  Duminică, 19 Iunie 2022 23:26
  5.14.139.***
  In Bucuresti pretul e aproape la jumatate fata de cel din Galati.
  Trebuie sa fii bogat sa iti permiti sa traiesti in Galati.
  2
  4
  Raportează
 • postat de Nelu
  Vineri, 17 Iunie 2022 15:34
  89.137.224.***
  Pe timpul PSD , adică de 32 de ani discutăm numai despre binele lor ,nu al poporului, să vă băgați mințile în cap ,e de fapt o Nobilime a jumulitorilor poporului.
  Da adică cat de primată să fii ,atât încât să distribui facturile numai și numai în ziua scadenței .
  3
  9
  Raportează
 • postat de Nelu
  Vineri, 17 Iunie 2022 13:29
  89.137.224.***
  Asta pentru traiul îndestulat al ???-trandafirasilor.
  Au comportament că al primatelor din Gibraltar.
  APROPO de ce distribuiți facturile doar in ziua scadenței? .
  E o întrebare nevinovată întrebătoare,pentru că nu sunt atât de prost să cred că voi primi un răspuns .
  Asta e politică a statului APĂ CANAL in România.
  3
  8
  Raportează
 • postat de Nuti spaima constitutii
  Miercuri, 15 Iunie 2022 19:00
  188.26.30.***
  In Buzau apa rece cu apa canal costa 14 lei mc,daca ploua apa meteorica mai mareste si ea factura de apa.Cucoana pusa politic in functia de director al institutiei a venit cu o motivare demna de noaptes mintii a pretului atat de mare "buzoienii nu se incadreaza in consumul mediu pe tara si atunci pretul creste".Nu si a pus problema ca poate tocmai pretul mare reduce consumul omului de rand care nu are nici salariul sau pensia celui din Bucuresti sau Cluj.Dar compania tocmai a cumparat si modernizat un hotel pe care l a transformat in sediu,a angajat o multime de pile si furnizeaza apa si in comunele limitrofe la pret mai mic dar cu investitiile din banii buzoienilor.
  3
  11
  Raportează
 • postat de baltoaca
  Miercuri, 15 Iunie 2022 17:11
  86.124.202.***
  Si cand te gandesti cat de repede se inunda strazile la cea mai mica ploicica......Nu s-au mai curatat canalizarile de ani sau poate zeci de ani de zile. Lucrarile de modernizare sunt cea mai pura bataie de joc. Gurile de canal sunt montate in bataie de joc, de cele mai multe ori peste nivelul asfaltului din jur iar apa se scurge pe langa ele si formeaza ditamai baltoacele. De altfel si taxarea de gen ,,apa meteorica,, e cel mai nerusinat furt.Bani luati cu japca. Nu stiu daca se mai aplica o asemenea prosteala in alte orase. La noi nici nu se tine cont ca afara ploua cam din pasti in craciun. Protectia consumatorului parca nici nu exista in orasul acesta.
  5
  20
  Raportează
 • postat de rusine. ce e aia?
  Miercuri, 15 Iunie 2022 16:06
  89.39.81.***
  toti galatenii stiu ca apa-canal ne pun ce preturi vor ei. explicatia e simpla: nu au concurenta. problema e de ce l-i se permite? noi sintem sat fara ciini? ei nu sint privati, tin de primarie, consiliu local care aproba preturile cerute......probabil ca e aia cu miinile care se spala reciproc, doar apa este..... pina la urma tot noi, prin reprezentanti nostrii aprobam preturile cerute de societatea ce ne da apa . asa ca meritam sa platim.
  4
  13
  Raportează
 • postat de crystall
  Miercuri, 15 Iunie 2022 13:24
  86.120.120.***
  Faptul ca municipiul Galati este inconjurat de ape (Dunare, Prut, Siret), nu justifica nicicum obligativitatea unor preturi scazute la apa. Diferențele între tarifele practicate de companiile de apa și canalizare din tara sunt justificate de criterii geografice, economice, tehnologice. Pentru Galați ponderea mare în tarif/preț față de alți operatori din țara o are consumul de energie electrică (pretul acesteia a explodat in ultimul an). Pomparea apei de adancime se face în patru trepte succesive, având în vedere atât topografia terenului (diferențele de nivel), cât mai ales distanța mare, cca.70km, dintre oraș și sursa de captare apa – Vrancea (fronturile Salcia Liești și Vadu Roșca). De asemenea, procesul de tratare pentru apa de suprafata (Dunare) este unul complex, care implica cheltuieli mult mai mari fata de operatorii care folosesc apa de adancime din apropiere.
  23
  7
  Raportează
 • postat de ss
  Miercuri, 15 Iunie 2022 13:22
  5.13.236.***
  Maria sa Statul la stat, se fura in voie ca la butoane sunt ca intotdeauna usl iar Kovesi a fost anihilata de mult timp in Romanica! Felicitari votantilor de peste 3 decenii care ne-au pricopsit cu acesti nemernici!
  4
  16
  Raportează
 • postat de GIGEL
  Miercuri, 15 Iunie 2022 12:30
  81.196.199.***
  Domnul Gelu incaseaza lunar frumusica suma de aprox 4 0 0 0 0 de lei pensie(9000) plus salarii si are cateva terenuri si cladiri pe la lepsa (intrati pe site apa canal,acolo gasiti declaratii de avere) , saracii de rand se chinuie sa traiasca de pe o zi pe alta altii au salarii de barosan . Aici sunt banii dumneavoastra .
  4
  20
  Raportează
 • postat de Ion
  Miercuri, 15 Iunie 2022 12:16
  83.103.186.***
  "Nu avem bani pentru remedierea conductelor sparte"! "Societatea noastra este in pierdere"!

  Acestea sunt raspunsurile primite de la Apa Canal! De 8 luni de zile RUGAM Primaria si APA Canal sa ne remedieze conductele de evacuare apa menajera. Se inclina blocurile, se surpa pamantul din jur , insa singura metoda de a rezolva ramane VIDANJA.
  APA CANAL nu intretine infrastructura pe care o are in gestiune. APA Canal CARPESTE doar acolo unde gaurile sunt atat de mari incat apar in presa!!!!!
  Si evident daca apar in presa...abia atunci reprezinta cu adevarat probleme ce trebuiesc rezolvate.
  4
  14
  Raportează
 • postat de titi
  Miercuri, 15 Iunie 2022 11:52
  86.124.200.***
  La ce pret plateste Primaria apa cu care uda spatiile verzi?
  Presupun ca uda cu apa din reteaua de apa potabila.
  ... Cata apa consuma, ce suprafata uda? Care este necesarul de apa la suprafata spatiilor verzi pe care le intretine?
  Hai sa vedem o factura, sa vedem daca e reala.
  ...
  S-au montat (instalat) cumva separat conducte cu apa din sursa mai ieftina pentru udat spatiul verde?
  E covenabil pentru Primarie, la pretul pe care il are apa la Galati?
  4
  21
  Raportează
 • postat de MISU
  Miercuri, 15 Iunie 2022 11:47
  86.124.200.***
  Noi degeaba LATRAM pe comentariile astea!!!Ei fac ce stiu mai bine SA NE FURE DIN BUZUNARE ,pentru buzunarele lor!!!
  4
  14
  Raportează
 • postat de Danny
  Miercuri, 15 Iunie 2022 09:58
  86.124.202.***
  Apa este maro de cateva luni de zile pe reteaua care alimenteaza comunele dintre Galati si Tecuci! Apa canal percepe de luna asta 7,3 lei pe mc fara canalizare aici.(Piscu) Niste fomisti pusi politic care isi bat joc de oameni!
  4
  8
  Raportează
 • postat de Tică
  Miercuri, 15 Iunie 2022 09:57
  5.13.201.***
  La trambita apa canal
  4
  4
  Raportează
 • postat de Cristi
  Miercuri, 15 Iunie 2022 09:25
  86.34.187.***
  Pe cat de scumpa pe atat de proasta, va garantez ca toti membrii C.A. si toate sugativele din organigrama Apa-Canal nu consuma apa de la robinet, atat de buna este apa. Am asistat pasiv la umflarea organigramelor si la infiintarea zecilor/sutelor de posturi calde si bine platite la Apa-Canal. Acum platim rezultatele, apa rebut la pret de lux, infrastructura este sub orice critica, avarii peste avarii, presiune slaba, retele nemodernizate, etc. Ati votat, acum beti apa.
  5
  65
  Raportează
 • postat de vali
  Miercuri, 15 Iunie 2022 09:22
  85.120.166.***
  Problema din titlu tot nu s-a lamurit. De ce e apa asa de scumpa fata de alte orase?
  Apa canal a dat un raspuns generalist, din care nu se intelege mai nimic, despre cum se calculeaza apa. Dar nu au si celelalte orase metode de calcul asemanatoare? La altii de ce e mai ieftin? Ce cheltuiel asa de mari are Apa canal, pe care alte orase nu le au?
  5
  60
  Raportează
 • postat de pro
  Miercuri, 15 Iunie 2022 08:56
  82.208.137.***
  Pana cand aceasta companie nu are concurenta, vorbim degeaba. Apa Canal poate impune tarife duble, triple ca si la gaze, se poate opune cineva ?
  5
  53
  Raportează
 • postat de Marius
  Miercuri, 15 Iunie 2022 08:34
  89.136.3.***
  Pentru ce, pentru oameni de partid care nu fac nimic.
  Oamenii din teren sunt chinuiti iar cei de la birouri nu mai au loc.

  Pentru o factura (preluare contract) - trebuie sa te duci la persoana care iti da o lista cu ce trebuie sa contina, dupa te duci la alta persoana pentru a face factura, dupa te duci la alta persoana ca sa o platesti si la final ajungi la alta persoana ca sa depui confirmarea.

  La orice serviciu privat asta se face de o singura persoana.
  6
  52
  Raportează
 • postat de Ionut
  Miercuri, 15 Iunie 2022 08:33
  5.13.208.***
  PUTE cand treci pe langa un capac de canal, NU e treaba celor de la Apa Canal ??? Au grija sa scumpeasca apa si canalizarea cu acordul politicienilor din Consiliul local , care apar apoi pe la TV laudandu-se ca le pasa de noi.
  5
  59
  Raportează
 • postat de Marius
  Miercuri, 15 Iunie 2022 07:18
  86.124.202.***
  Ar fi bine sa va documentați și despre organigramele primelor zece orașe. Probabil de aici vine și prețul de la noi. Exista probabilitatea sa avem cea mai stufoasa organigrama.
  5
  47
  Raportează
 • postat de Supărat sunt.
  Miercuri, 15 Iunie 2022 06:40
  109.166.132.***
  Simplu, parazitism, căpușari legali, de partid la Primărie promovat, implementat, pentru a lor spor la buzunar.
  4
  49
  Raportează
 • postat de nelu
  Miercuri, 15 Iunie 2022 06:29
  5.13.164.***
  cea mai mare parte din bani se duc pe salariile sefilor, cititi declaratiile de avere ale lor si o sa va cruciti la cati bani ridica pe an. Sunt date publice asa ca oricine poate avea acces.
  5
  53
  Raportează
 • postat de Nicolae
  Miercuri, 15 Iunie 2022 06:16
  5.13.168.***
  Este o manarie ordinara orchestrata de primarie in cardasie cu apa canal. Cu Dunarea si Siretul langa tine ai astfel de tarife. Vedeti organigrama apa canal,vedeti profiturile realizate anul trecut,dezvoltarea in judet o platim NOI cand au bani europeni pentru dezvoltare. Pana la urma galatenii sunt vinovati pentru alegerea facuta. E ca si cum ai o gradina plina cu de toate la care cheltui foarte putin dar vinzi la pret de desert. Cum credeti ca isi finanteaza salariile super mari si multe bugetarii locali ???!!! Ne rad in nas ca pot sa faca tot ce vor in beneficiul LOR si toate acestea la vedere.
  5
  52
  Raportează
 • postat de ionel
  Miercuri, 15 Iunie 2022 05:13
  5.13.149.***
  Ei justifica orice, pentr-ca nimeni nu le poate face nimic, poate si daca vor sa so scumpeasca in fiecare an dupa bunul plac , aceiasi placa o pune cand sant intrebati salariile bengoase trebuie justificate si a celor care taie frunze la caini si fac mai nimic in fiecare zi care stau tolaniti prin masini si sprijina gardul in Tiglina.
  5
  45
  Raportează
 • postat de paloma
  Marți, 14 Iunie 2022 23:28
  5.13.235.***
  "Obrazul subtire cu malai se tine !!!"

  Ca si la primarie, la apa canal zici ca-i parada modei !!!
  11
  108
  Raportează
 • postat de D
  Marți, 14 Iunie 2022 22:49
  188.26.124.***
  Asta se întâmplă, când o unitate de interes local, care nu are concurenta, devine o anexa a partidului care conduce orașul, e nevoie de bani mulți pentru a plăti salariile. Oricum nu are cine sa comenteze, alegerile din ultimele 30 de ani ne-au arătat acest fapt.
  11
  126
  Raportează
 • postat de Dani
  Marți, 14 Iunie 2022 22:20
  109.166.131.***
  Investițiile se fac pt. eficientizare, calitate mai buna și reducerea costurilor
  Concluzia este că se papa bani buni pe spatele galatenilor
  12
  113
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.