Primul centru de consiliere pentru copiii refugiați din Ucraina
Foto: Andrei Stroe

Primul centru de consiliere pentru copiii refugiați din Ucraina
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Organizația "Salvați Copiii" a deschis miercuri, 29 iunie, porțile Centrului de consiliere pentru copiii refugiați din Ucraina și familiile lor, spațiu care urmează să devină "acasă" pentru familiile greu încercate de conflictul de peste graniță.

Organizația a fost un real sprijin încă din prima zi în care ucrainenii au început să își părăsească țara, fugind din calea războiului care avea să le schimbe viețile și să îi aducă pe noi meleaguri, evaluând constant nevoile și oferind asistență umanitară. În cele patru luni de la declanșarea crizei, "Salvați Copiii" a sprijinit 131.730 de persoane, dintre care 76.286 de copii și 55.444 de adulți, constatând că este nevoie crescută de sprijin pentru persoanele care doresc să se stabilească pentru o perioadă mai lungă în România, motiv pentru care se vor deschide astfel de centre în mai multe orașe din țară. La inaugurare au fost prezente persoane care s-au implicat și au ajutat organizația, precum și oficialități ale orașului.

Printre beneficiarii centrului am întâlnit-o pe Tatiana Gladun, din Odesa, și pe copilul ei, în vârstă de doar șase luni, care ne-a spus povestea sa, cu ochii în lacrimi. Femeia a ajuns în România la începutul lunii martie, fiind nevoită să își părăsească locuința din cauza rachetelor rusești care zburau pe deasupra blocului în care aceasta locuia. Mama copilului în vârstă de șase luni ne-a povestit cum a fost nevoită să fugă din propria țară sub asediul fricii provocate de clădirile din jur care se prăbușeau sub ochii săi. "Vedeam rachetele rusești cum zburau deasupra casei noastre și nu știam unde urmează să lovească, o astfel de rachetă a căzut chiar lângă casa noastră", ne-a povestit femeia, care își ținea copilul în brațe și parcă retrăia clipele de groază prin care trecuse.

Citit 2962 ori Ultima modificare Luni, 04 Iulie 2022 01:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.