Gălățenii cu dizabilități, sprijiniți să-și găsească loc de muncă

Gălățenii cu dizabilități, sprijiniți să-și găsească loc de muncă
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Aproape 90 de gălățeni cu dizabilități au primit vouchere cu valori de până la 23.000 de lei, cu care să-și achiziționeze dispozitive și tehnologii asistive cu ajutorul cărora să-și poată găsi mai ușor un loc de muncă. Acest lucru a fost posibil în cadrul unui proiect derulat la nivel național de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, proiect care se va finaliza pe 31 iulie 2023.

Proiectul "Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități" are ca obiectiv general asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități, în condiții de egalitate cu ceilalți, la mediul fizic, informațional și comunicațional, în vederea creșterii șanselor de ocupare și a ponderii persoanelor cu dizabilități angajate pe piața muncii. Proiectul a luat startul în mai 2019, va dura până la sfârșitul lunii iulie 2023 și are o valoare totală de 112 milioane lei, din care 94,5 milioane provin din fonduri UE.

Pe lângă servicii de informare și consiliere și subvenții pentru angajatori, prin proiect sunt oferite vouchere cu ajutorul cărora persoanele cu dizabilități își pot achiziționa diferite echipamente de tehnologie asistivă, cu ajutorul cărora vor avea șanse mai mari, reale, de a primi un loc de muncă. Aceste echipamente pot fi aparate auditive, scaune rulante, proteze pentru mâini, picioare, proteze oculare, editoare de text, orteze etc. O condiție importantă este ca persoanele cu dizabilități care vor aplica pentru aceste vouchere să fie apte de muncă, adică echipamentele respective să le ajute în mod concret pentru a găsi loc de muncă. Voucherele au o valoare maximă de 23.000 de lei (aproximativ 4.600 de euro) și pot fi folosite la una dintre cele 28 de firme de pe lista furnizorilor sau producătorilor de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces, de pe site-ul anpd.gov.ro.

Peste 150 de gălățeni cu dizabilități, înscriși până acum

"În Galați s-au înscris până acum 151 de persoane cu dizabilități, din care 87 au primit vouchere. Ceilalți - neavând dizabilități gen fizice, vizuale, auditive, astfel încât să poată folosi voucherul să-și cumpere un aparat pentru acea dizabilitate - au fost sprijiniți în mare măsură să se angajeze. 69 de persoane s-au angajat, șase au intrat la curs, iar pentru 23 de persoane s-au oferit subvenții angajatorilor care au încadrat în muncă persoane cu dizabilități. A fost mult de muncă, dar am lucrat foarte bine și cu DGASPC, și cu primăriile, și cu Direcția de Asistență Socială Galați, și cu AJPIS. Deci, a fost o colaborare foarte bună între instituții. Cu aceste rezultate, dacă nu suntem pe primul loc la nivel național, cu siguranță suntem în primii trei", ne-a declarat Cezar Năstase, director executiv adjunct al AJOFM Galați.

Cine poate beneficia de vouchere

Persoanele cu dizabilități care pot beneficia de acest tip de voucher trebuie să îndeplinească mai multe condiții, cumulativ: să aibă cetățenie română și să locuiască în România, să aibă o dizabilitate atestată prin certificatul de încadrare în grad de handicap, să fie șomeri, persoane inactive și persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, să aibă între 18 ani și vârsta de pensionare. Tinerii între 18 și 30 de ani pot beneficia de voucher doar dacă urmează o activitate de formare profesională sau se află în sistemul de educație (tineri non NEETs).

Traseul de urmat

În etapa 1 a procedurii, persoana cu dizabilități se prezintă la AJOFM cu cartea de identitate, adeverință medicală și ultimul document de studii, unde trebuie să participe la minimum două activități asigurate de AJOFM (informare, consiliere, mediere).

În etapa a 2-a, persoana cu dizabilități se prezintă la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, cu următoarele documente: cerere pentru acordarea voucherului; certificat de încadrare în grad de handicap și anexa acestuia (copii); recomandarea medicului specialist privind tipul de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces; acordul privind participarea la măsurile pentru stimularea ocupării forței de muncă asigurate de AJOFM, însoțit de Planul individual (copie); angajamentul că nu înstrăinează produsul asistiv.

În etapa a 3-a, DGASPC transmite Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții cererea depusă și dosarul, după care Autoritatea transmite DGASPC voucherul nominal tipărit.

Apoi, persoana cu dizabilități ridică voucherul de la DGASPC, îl prezintă furnizorului de tehnologie asistivă și primește produsul.

Citit 1739 ori Ultima modificare Luni, 11 Iulie 2022 00:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.