Muncitorii necalificați, cei mai căutați pe piața muncii din Galați

Muncitorii necalificați, cei mai căutați pe piața muncii din Galați
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Galațiul nu reușește să scadă sub 10.000 de șomeri și rămâne pe locuri fruntașe în topurile de "așa nu". Suntem pe locul 3 național după numărul total de șomeri și pe locul 4 în clasamentul alcătuit după cele mai mari rate ale șomajului, poziții pe care le ocupăm de luni bune.

Piața muncii din Galați nu mai are prea multe de oferit. N-o spunem noi, o spun cifrele oficiale. A trecut mai mult de un an de când numărul total al șomerilor se încăpățânează să nu coboare sub pragul de 10.000 de persoane. Între timp, s-a organizat și o bursă a locurilor de muncă, pentru prima dată după doi ani de pandemie, la care s-au oferit aproximativ 1.100 de posturi. Nu numai că gălățenii care s-au arătat interesați de aceste oportunități au fost mai puțini decât numărul locurilor de muncă disponibile, dar nici rezultatul bursei nu a fost de natură să rupă gura târgului. Așa cum scriam  recent, bilanțul întocmit de AJOFM Galați la o lună de la desfășurarea bursei din 22 mai arată că au fost angajate doar 85 de persoane. Deci s-au oferit 1.100 de "joburi" și au fost ocupate doar 85 dintre ele!
În aceste condiții, e normal să te gândești că legenda urbană conform căreia Galațiul are o forță de muncă supercalificată este doar atât, o legendă urbană. Într-adevăr, Galațiul a avut lucrători de top care mâncau meserie pe pâine, dar se pare că au mai rămas foarte puțini. Unii s-au pensionat, alții au plecat să muncească afară, pe bani mai mulți, iar din urmă se pare că nu mai vine nimic care să umple golul rămas.
Nici firmele gălățene nu par că oferă prea multe opțiuni. În lipsa investitorilor care să deschidă la Galați fabrici și uzine, defilăm și noi cu ce putem. Astfel că dintr-un alt top realizat de AJOFM reiese că printre cei mai căutați sunt muncitorii necalificați. Astfel, în primele patru luni ale acestui an, în evidența AJOFM Galați au intrat 1.791 de locuri de muncă vacante. În topul  celor mai solicitate ocupații s-au aflat: muncitor necalificat la spargerea și tăierea materialelor, agent de securitate, muncitor necalificat la asamblarea și montarea pieselor, confecționer asamblor articole din textile, ucenic, agent servicii client, muncitor necalificat la demolarea clădirilor, lucrător comercial, vânzător, bucătar, lăcătuș mecanic, manipulant mărfuri.
De asemenea, dintre cele 1.337 de persoane angajate în același interval, cele mai multe au avut ca nivel de pregătire școala profesională (368 la număr), opt clase (367) sau cel mult liceul (362 de persoane). S-au angajat 147 de persoane cu studii superioare, dar și 72 cu cel mult patru clase.
Cam atât poate piața muncii din Galați la ora actuală!

Citit 2418 ori Ultima modificare Luni, 11 Iulie 2022 00:16

6 comentarii

 • postat de ADYtza74
  Joi, 07 Iulie 2022 15:31
  109.166.131.***
  Necalificatul e bun la toate. Baga unde e nevoie și unde e pus să facă. Unul calificat nu mișcă un pai pe lângă meserie și e și platit mai bine. De aia se caută necalificați ,e mai ieftin și bun.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Joi, 07 Iulie 2022 15:00
  5.2.205.***
  In sfarsit ies la iveala cifrele din pix cu, care se lauda fostul director al AJOFM Cezar Nastase care nu a facut nimic atatia decat sa aiba un scaun cald.
  Iesea toata ziua cu cifre umflate si se lauda ca stam bine.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Cristi
  Joi, 07 Iulie 2022 10:25
  86.34.187.***
  Campul muncii a suferit cateva modificari substantiale. Lucratorii s-au impartit in tabere avantajate si dezavantajate. Cei avantajati sau ,,Speciali'' precum Politicieni, Magistrati, Militari, Politisti sunt suparati ca nu mai gasesc idioti sa lucreze pana la 65 de ani sa le plateasca pensiilor speciale. Ei ce sa vezi!? Ghinion! (Mediul de afaceri este in stransa legatura cu romanii ,,speciali'')
  1
  7
  Raportează
 • postat de florin
  Joi, 07 Iulie 2022 09:29
  86.124.202.***
  ''În aceste condiții, e normal să te gândești că legenda urbană conform căreia Galațiul are o forță de muncă supercalificată este doar atât, o legendă urbană.''
  Galatiul A AVUT o forta de munca supercalificata!Dar ne-am batut joc de ea!Aceasta forta de munca supercalificata primea suturi in dos de la patroni daca isi cereau drepturile in anii 2000.Era o vorba care circula in Galati:nu vrei sa muncesti pe 1600 afara!!!!!Am alti prosti la poarta care de abia asteapta sai angajez!Daca analizam datele la firmele care s-au folosit in mod haotic de forta de munca plecata din combinat observam un trend de pierdere a numarului de salariati!Oare de ce?Pentru ca cei cu adevarat capabili s-au saturat de ofertele patronilor galateni si au plecat sa munceasca in alte zone ale tarii???Sau afara???Am mai scris de un celebru program pe care la avut combinatul asa numitul Talent Pool!Unde meseriasi de o viata sau simtit umiliti pentru ca au fost pusi sa taie iarba prin combinat!!!Sau sa mature!Astfel au fost nevoiti sa plece cu ordonantele date de combinat!Si unde credeti ca a plecat un hidraulist bun?Sau un lacatus bun?Sau un prelucrator prin aschiere?A fost distrus PM-ul din combinat unde erau meseriasi frate!Acum ne plingem????Numarul de someri in Galati este mic!Si majoritatea somerilor sunt tipi pe care nici o firma nu iar angaja!Sunt fara scoala ,au probleme cu alcoolul, trebuie sa te rogi de ei ,sa le intelegi tot felul de asa zise probleme,sa le accepti telefonul de la femeie care incearca sa te sensibilizeze,sa te astepti ca a doua zi dupa salariu cel putin sa nu iti vina la munca poate si a treia si chiar sa-ti sara la bataie ca il pui la o munca prea necalificata pentru el el fiind angajat ca necalificat!
  Da "astfel că dintr-un alt top realizat de AJOFM reiese că printre cei mai căutați sunt muncitorii necalificați""!Dar nu orice fel de necalificat!Poti gasi sa lucreze ca necalificat pe cineva care a terminat liceul ,sa-l califici la locul de munca si sa-l platesti cu salariul minim????Nu cred!
  0
  10
  Raportează
 • postat de eu
  Joi, 07 Iulie 2022 06:45
  86.124.201.***
  Am avut la muncă la amenajări interioare unul care a preferat după câteva zile să plece la muncă la moară, la cărat de saci. Punct. Sunt domenii în care se pot câștiga bani aproape ca afară, acum îmi vin în minte doar amenajările interioare și service auto, unde într-un timp relativ scurt te poți califica la locul de muncă, poți "fura" meserie practic, cu o singură condiție valabilă în orice situație - SĂ VREI. Nu cât dai, nu da' țigări nu dai, nu plecat la chioșc din oră în oră, nu stat cu ochii în telefon, nu șăfu' azi nu vin că m-am îmbătat aseară și câte și mai câte. Nu are cine să-ți repare o ceva de-ți vine să arunci tot și să te duci să cumperi de nou iar noi ne plângem de locuri de muncă ? Ca să îți desființezi concurența în orice domeniu, trebuie să faci un singur lucru, care e și cel mai simplu: să muncești, restul vine de la sine. Într-un timp, că nu bate nimeni din palme și gata, dar trebuie să muncești. Iar noi nu muncim, deocamdată
  1
  21
  Raportează
 • postat de Special
  Joi, 07 Iulie 2022 05:46
  51.179.33.***
  În primul rând mie mi se pare normal ce se întâmplă și pe bună dreptate. Păi unde este meritocratia? Luăm ca exemplu munca de bucătar unde nu mai ai week-end-uri, stresul este enorm și să stai printre oale încinse în zilele astea este un infern. De asemenea, chelner, dar și în alte domenii din sectorul privat, muncă multă, bani putini și statul te rupe la taxe. Și aici este o mare problemă, pentru ce te taxează statul. Pentru salariile polițiștilor care nu fac nimic, nu au raspundere pentru nimic, nu sunt mai calificați decât un chelner, câștigă de la 3-4-5 ori mai mult și ies la pensie de tineri pe niște pensii speciale nesimțite. La fel și cu jandarmii. Măcar doctorii fac o facultate de 6 ani plus rezidentiat. Cum să mai vrei să găsești forță de muncă care să accepte nedreptatea asta? Mai bine pleacă din țară și bine fac pentru că statul își bate joc și risipește banii pe speciali dintrastia, sinecuri, foști securiști.
  8
  42
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.