Muncitorii necalificați, cei mai căutați pe piața muncii din Galați

Muncitorii necalificați, cei mai căutați pe piața muncii din Galați
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Galațiul nu reușește să scadă sub 10.000 de șomeri și rămâne pe locuri fruntașe în topurile de "așa nu". Suntem pe locul 3 național după numărul total de șomeri și pe locul 4 în clasamentul alcătuit după cele mai mari rate ale șomajului, poziții pe care le ocupăm de luni bune.

Piața muncii din Galați nu mai are prea multe de oferit. N-o spunem noi, o spun cifrele oficiale. A trecut mai mult de un an de când numărul total al șomerilor se încăpățânează să nu coboare sub pragul de 10.000 de persoane. Între timp, s-a organizat și o bursă a locurilor de muncă, pentru prima dată după doi ani de pandemie, la care s-au oferit aproximativ 1.100 de posturi. Nu numai că gălățenii care s-au arătat interesați de aceste oportunități au fost mai puțini decât numărul locurilor de muncă disponibile, dar nici rezultatul bursei nu a fost de natură să rupă gura târgului. Așa cum scriam  recent, bilanțul întocmit de AJOFM Galați la o lună de la desfășurarea bursei din 22 mai arată că au fost angajate doar 85 de persoane. Deci s-au oferit 1.100 de "joburi" și au fost ocupate doar 85 dintre ele!

În aceste condiții, e normal să te gândești că legenda urbană conform căreia Galațiul are o forță de muncă supercalificată este doar atât, o legendă urbană. Într-adevăr, Galațiul a avut lucrători de top care mâncau meserie pe pâine, dar se pare că au mai rămas foarte puțini. Unii s-au pensionat, alții au plecat să muncească afară, pe bani mai mulți, iar din urmă se pare că nu mai vine nimic care să umple golul rămas.

Nici firmele gălățene nu par că oferă prea multe opțiuni. În lipsa investitorilor care să deschidă la Galați fabrici și uzine, defilăm și noi cu ce putem. Astfel că dintr-un alt top realizat de AJOFM reiese că printre cei mai căutați sunt muncitorii necalificați. Astfel, în primele patru luni ale acestui an, în evidența AJOFM Galați au intrat 1.791 de locuri de muncă vacante. În topul  celor mai solicitate ocupații s-au aflat: muncitor necalificat la spargerea și tăierea materialelor, agent de securitate, muncitor necalificat la asamblarea și montarea pieselor, confecționer asamblor articole din textile, ucenic, agent servicii client, muncitor necalificat la demolarea clădirilor, lucrător comercial, vânzător, bucătar, lăcătuș mecanic, manipulant mărfuri.

De asemenea, dintre cele 1.337 de persoane angajate în același interval, cele mai multe au avut ca nivel de pregătire școala profesională (368 la număr), opt clase (367) sau cel mult liceul (362 de persoane). S-au angajat 147 de persoane cu studii superioare, dar și 72 cu cel mult patru clase.

Cam atât poate piața muncii din Galați la ora actuală!

Citit 2910 ori Ultima modificare Luni, 11 Iulie 2022 00:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.