Gălăţean medaliat cu aur la Olimpiada Internațională de Fizică

Gălăţean medaliat cu aur la Olimpiada Internațională de Fizică
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Gălăţeanul Alexandru Momoiu, elev la Liceul Internațional de Informatică București, a câştigat o medalie de aur la Olimpiada Internaţională de Fizică, la care echipa României a obținut un rezultat excepțional, clasându-se pe locul al doilea la nivel mondial, fiind de departe cea mai bună din Europa.

Olimpiada a avut loc online anul acesta și a fost organizată de Elveția, după ce inițial fusese anunțată Belarus ca țară organizatoare. Țara ex-sovietică a pierdut acest statut după invazia rusă în Ucraina, pe care o susține.

Lotul României a câștigat patru medalii de aur şi una de argint. Pe lângă Alexandru Momoiu, au primit aur Vlad Ștefan Oros, elev la Liceul "Grigore Moisil" Timișoara, cel mai bun concurent european, Andrei-Darius Dragomir, Răzvan-Gabriel Marcu, ambii elevi la Liceul Internațional de Informatică București, iar George-Cristian Ardeleanu, elev la Liceul Internațional de Informatică București, a câştigat medalia de argint.

Alexandru Momoiu este la a treia medalie de aur anul acesta, el clasându-se pe primul loc şi la Olimpiada Balcanică de Fizică, dar şi la Olimpiada Internaţională de Fizică Zautykov, din Kazahstan.

Alexandru a fost elev la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" şi participă la olimpiadele judeţene şi naţionale de Fizică, Matematică şi Informatică încă din clasa a V-a. În clasa a VIII-a, în urma rezultatelor frumoase de la Olimpiada Naţională de Fizică, a primit o bursă la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, unde a mers pentru a putea aprofunda mai mult disciplina pentru care a dezvoltat o adevărată pasiune.

"Mă simt privilegiat să învăț la un liceu care îmi oferă libertatea să mă axez pe materia mea favorită: fizica. Înconjurat de alți elevi dornici de performanță și de profesori implicați, mi-am aprofundat cunoștințele în fizică. În clasa a IX-a, am obținut locul al doilea la Olimpiada Națională de Fizică, iar anul acesta, medalia de aur la Olimpiada Balcanică de Fizică, aur în Kazahstan şi aur la Internaţională. Nu aș fi putut obține aceste rezultate fără îndrumarea și sprijinul doamnei profesoare Rodica Ionescu, foarte dedicată în pregătirea elevilor pentru performanță, dar nici dacă nu aş fi avut o pregătire temeinică încă din gimnaziu, cu doamna profesoară Cătălina Caragea, iar bazele puse foarte solid de doamna învăţătoare de la Şcoala Nr. 29, Gherghina Lungeanu", spune Alexandru Momoiu.

Consideră că faza internaţională a fost un concurs foarte greu, care a constat în două probe, de câte cinci ore fiecare, cu subiecte foarte lungi.

În timpul liber îi place să iasă cu prietenii, desenează, se uită la filme şi ascultă muzică. După terminarea liceului, îşi doreşte să studieze Fizica la o facultate de prestigiu, în SUA sau Marea Britanie.

Citit 4991 ori Ultima modificare Marți, 02 August 2022 11:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.