Nu sunt bani pentru ajutoarele acordate firmelor care angajează șomeri

Nu sunt bani pentru ajutoarele acordate firmelor care angajează șomeri
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Am fost sesizați de către un cititor că, aflându-se în situația de "șomer neindemnizat", în vârstă de peste 50 de ani, s-a angajat la o firmă care, după știința petentului, trebuia să primească de la stat o subvenție reprezentând o parte din banii cu care este plătit noul salariat. Dat fiind faptul că, vreme de aproape un an, firma angajatoare nu a primit niciun ajutor de stat, administratorul societății comerciale s-a adresat AJOFM pentru a cere lămuriri.

Răspuns telegrafic

Directorul executiv AJOFM a răspuns: "... convențiile cu angajatori care încadrează în muncă persoane prevăzute la art. 85 din lege se pot încheia în termen de 12 luni de la data angajării persoanelor, termen de decădere din dreptul de a beneficia de măsurile de stimulare prevăzute de lege"; "... nu se pot angaja cheltuieli și efectua plăți decât în limita creditelor de angajament și bugetare repartizate și aprobate pe trimestre. Având în vedere prevederile legale menționate, solicitările privind încheierea de convenții vor fi onorate eșalonat, în ordinea înregistrării acestora, în funcție de sumele disponibile, în termenul de decădere specificat".

Cu alte cuvinte, angajatorul trebuia să încheie o convenție cu AJOFM și putea beneficia de ajutor financiar doar dacă avea norocul să se afle pe lista "primul venit, primul servit".

Pe bună dreptate, angajatorul și-a pus întrebările: "Eu de unde să știu toate legile din țara asta?", "De ce nu mi-au atras atenția explicit și imediat asupra necesității convenției?" și "Nu este funcționarul public dator să ajute orice persoană, fie ea particulară sau juridică?".

Lămuriri tardive

"Viața liberă" a solicitat AJOFM un punct de vedere asupra celor sesizate. Răspunsul primit, mult mai detaliat, lămurește situația: "Firma angajatoare avea dreptul la subvenție, fiindcă a angajat, pe perioadă nedeterminată, un șomer în vârstă de peste 45 de ani"; "Cu privire la sumele de bani acordate în temeiul art. 85 din Legea 76/2002, angajatorii beneficiază de aceste sume de bani cu titlul de subvenții de stat doar în urma încheierii unor convenții cu agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă."; Întrucât firma angajatoare nu a încheiat la timp convenția cu AJOFM, "termenul de decădere din dreptul de a beneficia de măsurile stimulative este de 12 luni de la data angajării."; Pe de altă parte, dezamăgitor, "... nu toate solicitările de convenții pot fi onorate" și "... se acordă în limita sumelor aprobate în bugetul asigurărilor pentru șomaj cu această destinație...".

Solicitări multe, bani puțini, speranțe deloc

"Semnarea convenției nu a fost posibilă deoarece în anul 2021 și în anul 2022, fondurile de la bugetul asigurărilor de șomaj au fost alocate pentru un număr de convenții ce nu a putut satisface întreaga cerere de convenții noi...". "Mai exact, de la începerea proiectului, în luna decembrie 2020 și până la epuizarea fondurilor alocate pentru județul Galați, au beneficiat de încheierea de convenții un număr de 443 de persoane. Cererile depuse care nu au fost eligibile pentru încheierea de convenții cu finanțare europeană sau au fost depuse după luna aprilie 2021 au rămas în așteptarea fondurilor disponibile în acest sens."

Citit 1793 ori Ultima modificare Marți, 02 August 2022 11:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.