Ce obligații își asumă Primăria preluând fostele cinematografe (FOTO)
Foto: Foto: Cătălin Paraipan și Mariana Constandache

Ce obligații își asumă Primăria preluând fostele cinematografe (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

”Consiliul Local al municipiului Galați se obligă ca, în termen de maximum patru ani, să asigure prin investițiile necesare reabilitarea, dotarea și modernizarea sălilor și a grădinii de spectacol cinematografic preluate”, asta prevede un proiect de hotărâre care a ajuns pe masa aleșilor locali.

Deși Primăria municipiului Galați a câștigat în instanță, încă de anul trecut, fostele cinematografe „Țiglina”, „Doina”, „Dacia”, „Flacăra” și Grădina de Vară, abia acum protocolul de predare-primire perfectat cu RADEF ”RomâniaFilm” a ajuns pe masa aleșilor locali. Consilierii vor trebui să își însușească acest document și să afle ce obligații și-a asumat municipalitatea.

Conform documentelor, sentința civilă a Curții de Apel Galați, rămasă definitivă prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, „certifică transferul dreptului de proprietate asupra cinematografelor <<Țiglina>>, <<Doina>>, <<Dacia>>, <<Flacăra>> și Grădina de Vară, obligând RADEF RomâniaFilm să predea imobilele respective prin încheierea unui protocol de predare-primire”. Prin perfectarea protocolului, „Primăria își însușește necondiționat întregul pasiv cert, lichid și exigibil în cuantum de 251.522 de lei, aferent activelor în valoare totală de 3.960.804 lei, reprezentat de sălile de spectacol cinematografic - teren și construcție. De asemenea, pentru realizarea interesului public general privind accesul la cultură, Primăria se obligă să asigure, pentru o perioadă de minimum 15 ani, cu periodicitatea necesară, difuzarea de film cinematografic, cu prioritate a acelor producții cinematografice realizate în condițiile Ordonanței Guvernului nr. 39/2005. Consiliul Local al municipiului Galați se obligă ca, în termen de maximum patru ani, să asigure prin investițiile necesare reabilitarea, dotarea și modernizarea sălilor și a grădinii de spectacol cinematografic preluate”, se precizează în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre.

Documentele mai stipulează că, în cazul în care se constată nerespectarea obligațiilor ce revin autorității administrației publice locale, Ministerul Culturii va iniția procedurile necesare pentru trecerea respectivelor imobile, din domeniul public local, în domeniul privat al statului.

Conform prevederilor din protocol a fost semnat cu RADEF, în iulie 2022, și procesul-verbal prin care primăria a preluat imobilele „Țiglina”, „Doina”, „Dacia”, „Flacăra” și Grădina de Vară „Central”, fără alte mijloace fixe sau obiecte de inventar.

Foto: Cătălin Paraipan și Mariana Constandache

Citit 5191 ori Ultima modificare Duminică, 14 August 2022 08:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.