Ce se întâmplă la Combinatul Liberty Galaţi

Ce se întâmplă la Combinatul Liberty Galaţi
Evaluaţi acest articol
(38 voturi)

* Piața oțelului, "scurtcircuitată" de importurile ieftine și costurile energiei


Măsurile de urgență prezentate recent de Comisia Europeană în domeniul energiei "nu sunt ambițioase și nici suficient de rapide" pentru a reduce prețurile și a asigura sustenabilitatea sectoarelor industriale energo-intensive, precum industria oțelului, a avertizat Asociația Europeană a Oțelului (Eurofer), din care face parte inclusiv Liberty Steel, care deține Combinatul Siderurgic de la Galați.

O serie de state europene, în funcție de resurse, au încercat să regleze la nivel național prețurile din domeniul energiei pentru consumatorii industriali. Din păcate, România, în ciuda faptului că este una dintre țările UE cel mai puțin dependente de energia din surse externe, încă întârzie în a introduce un sistem cu adevărat eficient la nivelul companiilor, așa după cum avertiza la rândul ei, încă de luna trecută, asociația Marilor Consumatori de Energie din România (ABIEC).

Context general

După cum v-am informat în paginile ziarului "Viața liberă", în urma negocierilor la nivelul UE, Comisia Europeană a prezentat, pe 14 septembrie, un set de măsuri în domeniul energiei, precum reducerea cererii, limitarea temporară a veniturilor producătorilor "inframarginali" de energie electrică, precum și o contribuție temporară de solidaritate pentru profiturile excedentare generate din activitățile din sectoarele petrolului și gazelor.

Reprezentanții industriei siderurgice apreciază însă că măsurile nu sunt suficiente. "Propunerile Comisiei arată o ambiție și o amploare limitate, deoarece nu vor reduce prețurile și costurile energiei pentru industria siderurgică la un nivel sustenabil, care ar menține sectorul competitiv. Piața europeană este în prezent inundată de importuri mai ieftine din țări terțe, care sunt supuse doar unei fracțiuni din costurile energetice pe care le suportă producătorii de oțel din UE", a declarat Axel Eggert, director general al Eurofer.

Acesta a avertizat că deja există o tendință de reducere a producției și concedieri temporare. "Fără acțiuni rapide, acestea ar putea deveni permanente, iar UE ar periclita reziliența sectorului său intern de oțel, care este un atu strategic pentru propria autonomie, în care se află sectoare-cheie din aval, cum ar fi auto, construcții, inginerie mecanică, apărare, sănătate, şi echipamentele de energie regenerabilă", a mai spus reprezentantul Eurofer.

Ce se întâmplă la Galați

Desigur, în acest context, gălățenii își pun întrebări în legătură cu viitorul Combinatului Siderurgic Liberty Galați. Faptul că, alături de Liberty Ostrava, formează "nucleul dur" al Liberty Steel în Europa îi conferă stabilitate Combinatului de la Galați, dar nu schimbă faptul că industria siderurgică, în ansamblul ei, traversează o perioadă dificilă.

În cadrul unei note interne adresate angajaților, conducerea Liberty Galați arăta, recent, că prețurile record la energie au condus la un nivel inflaționist care pune presiune pe economia țărilor UE și pe companiile industriilor energo-intensive. Un factor important a fost și scăderea cererii de oțel la nivel european. "Această scădere a fost determinată în principal de stocurile excesive, ca urmare a preocupărilor legate de aprovizionare în contextul războiului din Ucraina, dar și de o creștere mare a importurilor în Europa la prețuri de dumping. Piețele de construcții și infrastructură sunt într-o situație mai bună, ceea ce se potrivește cu portofoliul nostru, dar - în afară de câteva semne de revigorare - majoritatea analiștilor estimează că cererea va stagna o perioadă, înainte de a-și reveni spre sfârșitul anului", se arătat în mesajul conducerii Liberty Galați.

"În acest moment, continuăm activitatea Combinatului în mod normal, iar săptămânile viitoare vom analiza piața și costurile noastre operaționale și vom evalua o serie de modalități prin care putem să gestionăm în mod responsabil această situație", se mai arăta în mesajul conducerii Combinatului.

Scenariile apocaliptice, dezmințite

În condițiile în care, totuși, în Europa asistăm la închiderea unor oțelării, la reducerea producției și concedieri, scenariile "apocaliptice" n-au ocolit nici Combinatul de la Galați, pe principiul "zvonerul și răspândacul" fiind vehiculată, de exemplu, "închiderea iminentă" a Furnalului nr. 5.

Cum astfel de zvonuri încă persistă, am solicitat conducerii Liberty Galați un punct de vedere privind situația actuală a Combinatului și ultimele evoluții de pe piața oțelului. Drept urmare, un purtător de cuvânt Liberty Steel Group a dat ziarului "Viața liberă" următoarea declarație: "Toate companiile producătoare de oțel din Europa sunt afectate de condițiile de piață pline de provocări. Monitorizăm îndeaproape prețurile la energie electrică și gaze naturale și, în același timp, gestionăm eficient stocurile de materii prime pentru a asigura în continuare un management responsabil al producției la Liberty Galați. De asemenea, continuăm să implicăm în mod ferm Guvernul României și alți parteneri să ne sprijine atât pe noi, cât și celelalte mari companii electro-intensive, să navigăm printre provocările actuale ale pieței. În cazul în care vor exista schimbări în procesul de producție, îi vom informa în primul rând pe angajații noștri."

Ce măsuri solicită industria

Revenind la situația înregistrată la nivel național, unde companii precum Azomureș, ALRO, ALUM sau Chimcomplex au fost nevoite să-și restrângă activitatea, nu se poate nega faptul că este nevoie de măsuri coerente de protejare a industriei energo-intensive în fața creșterilor prețurilor la energie.

ABIEC, în calitate de reprezentant al marilor consumatori de energie din economia românească, a propus un set de măsuri care încă mai așteaptă un răspuns din partea autorităților. Vă reamintim care au fost soluțiile propuse: plafonarea/compensarea prețului energiei și a gazului natural pe tot lanțul de comercializare de la producător până la consumatorul final. Astfel de măsuri au fost deja aplicate în țări precum Slovacia, Grecia, Spania și Portugalia. Scheme de protejare a consumatorilor industriali mai sunt aplicate, printre altele, în Franța și Bulgaria; contracte pe termen lung între producători și marii consumatori; reduceri ale taxelor pe energia electrică pentru utilizatorii mari consumatori de energie; urgentarea prelungirii schemei de compensare a emisiilor indirecte de CO2 pentru perioada 2021-2030, precum și finanțarea adecvată a acesteia.

Citit 51176 ori Ultima modificare Joi, 29 Septembrie 2022 09:39

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.