Stația de epurare din Cantemir - o poveste care miroase urât. Nebuloasă de termene și contracte

Stația de epurare din Cantemir - o poveste care miroase urât. Nebuloasă de termene și contracte
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Stația de epurare a apelor uzate din cartierul Dimitrie Cantemir a ratat punerea în funcțiune în luna septembrie, pe care Primăria municipiului Galați o „estima” în august 2022. Așa cum a ratat, de altfel, un șir lung de alte termene de finalizare, din iulie 2019 încoace. Municipalitatea susține, însă, că încep probele în vederea punerii în funcțiune. Lipsește, însă, gura de evacuare în râul Siret a apelor uzate din stația de epurare, pentru care Primăria Galați a atribuit un contract de proiectare și execuție în noiembrie anul trecut. Numai că, pentru realizarea investiției, amplasamentul trebuie să fie eliberat de rețele electrice, iar pentru această operațiune e nevoie de un studiu de soluție pentru care se caută proiectant. Altfel spus, epurarea apelor uzate din Cantemir e o poveste lungă și urât mirositoare.

„A trecut și luna septembrie, iar Primăria municipiului Galați nu a pus în funcție stația de epurare din Cantemir. Subsolurile sunt pline de materii fecale, când acea hazna sau fosă septică nu își face treaba din cauza pompelor care se strică constant și care sunt administrate de Apă Canal într-un mod neprofesionist”. Acesta este mesajul pe care l-a postat Gabriel Florea, cel mai activ gălățean al cartierului Dimitrie Cantemir, pe pagina de Facebook a administrației locale, la transmisiunea în direct a ședinței extraordinare a Consiliului Local de vineri, 7 octombrie 2022.

Gălățeanul a ținut să bată obrazul administrației locale, care, în luna august 2022, ne declara: „S-au executat lucrările pentru stația de epurare, stația de pompare influent, rețele de canalizare, alimentarea cu apă și alimentarea cu energie electrică. Se lucrează în prezent la montajul echipamentelor, la rețeaua de canalizare influent și efluent. Mai sunt de executat și probele, și verificările. Prin urmare, estimăm că punerea în funcțiune va fi luna viitoare”.

Septembrie a trecut, ne apropiem de jumătatea lunii octombrie și nu mică ne-a fost mirarea când am descoperit, pe portalul Primăriei Galați, o achiziție publică lansată pentru contractarea serviciilor de proiectare necesare realizării unui studiu de coexistență „Amenajare gură de evacuare în râul Siret a apelor uzate din stația de epurare cartier D. Cantemir”. Valoarea estimată a contractului este de 8.000 de lei fără TVA, iar data-limită pentru primirea ofertelor este 12 octombrie 2022.

În caietul de sarcini al achiziției publice se arată că pe amplasamentul propus pentru realizarea gurii de evacuare sunt pozate instalații electrice. „Pentru eliberarea amplasamentului și realizarea lucrărilor propriu-zise din cadrul obiectivului este necesară elaborarea unui studiu de soluție care va stabili modalitatea de modificare/ deviere a instalațiilor rețelei electrice rezultate ca necesare pentru îndeplinirea condițiilor de coexistență impuse de norme”.

Întrebările noastre

Intrigați de procedura lansată de Primărie, am solicitat Primăriei Galați să ne comunice dacă a fost pusă în funcțiune stația de epurare a apelor uzate din cartierul Cantemir, iar dacă nu, care este motivul. De asemenea, am întrebat și care este stadiul realizării obiectivului „Amenajare gură de evacuare în râul Siret a apelor uzate din stația de epurare cartier D. Cantemir”, pentru care a fost atribuit un contract de proiectare și execuție în noiembrie anul trecut. Și, evident, de ce este necesar studiul de coexistență.

Răspunsurile Primăriei

„Referitor la solicitarea dumneavoastră privind stația de epurare a apelor uzate din cartierul D. Cantemir, vă comunicăm că săptămâna aceasta încep probele în vederea punerii în funcțiune. Tot săptămâna aceasta au demarat lucrările pentru amenajarea gurii de evacuare în râul Siret. În ceea ce privește achiziția serviciilor de proiectare pentru studiul de coexistență vă informăm că, potrivit avizului condiționat de Electrica, emis pentru gura de evacuare în râul Siret, sunt necesare lucrări de deviere a cablurilor electrice aflate în zona amplasamentului conductei de refulare proiectată”, ne-a transmis Primăria Galați, la finele săptămânii trecute.

Cu sau fără gură de evacuare?

„În privința stației de epurare, vă comunicăm că aceasta necesită existența unei guri de evacuare, aspect pe care îl aveam deja în vedere și care ne-a fost solicitat totodată de către Apele Române în procesul de avizare. Stația de epurare poate funcționa din punct de vedere tehnic pe baza vechiului sistem, apa fiind practic deja epurată, dar având în vedere cele enunțate mai sus, rămâne necesară amenajarea acestei guri de evacuare care să o deservească”, a precizat Primăria, la insistențele noastre.

Pe scurt, există o stație de epurare care poate fi pusă în funcțiune, dar nu există gură de evacuare pe care o cer Apele Române și despre care scriam încă de acum doi ani că este necesară. Construcția acesteia ar trebui să dureze șase luni, dar deocamdată e nevoie de un studiu de coexistență.

Prin urmare, funcționarea stației de epurare se pierde într-o nebuloasă de termene și contracte. Și devine o poveste care miroase la fel de urât ca subsolurile blocurilor din Cantemir...

Contracte încheiate

În august 2005, Primăria condusă de Dumitru Nicolae a încheiat un contract cu SC Unicom pentru realizarea acestei investiţii, iar în 2012, primarul Marius Stan dezvăluia că s-au făcut plăţi în valoare de peste 2,3 milioane de lei, dar pe amplasament nu există nimic, motiv pentru care s-a formulat plângere penală.

Actuala administrație locală tot încearcă din 2017 să rezolve problema epurării apelor uzate din Cantemir și a obținut, în 2018, bani din etapa a doua a Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Iată care sunt cele mai importante contracte încheiate de Primărie pentru acest obiectiv: proiectare și execuție - 2,66 milioane de lei cu SC Edas Exim SRL din Bucureşti, lucrări suplimentare - 540.026 de lei cu SC Aqua Marine Recovery, 946.893 de lei cu Duniag Excavații, pentru amenajare gură de scurgere.

Va (mai) urma...

Citit 2567 ori Ultima modificare Luni, 05 Iunie 2023 10:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.