Schemă de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie

Schemă de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Guvernul a adoptat miercuri ordonanța de urgență privind instituirea unei scheme de ajutor de stat de 1,5 miliarde de euro în perioada 2022-2030 pentru marii consumatori de energie, schemă avizată anterior de Comisia Europeană.

O astfel de măsură răspunde, parțial, solicitărilor marilor consumatori de energie din economia românească, inclusiv Combinatul Siderurgic Liberty Galați.

Ținerea sub control a prețurilor la energie este cu atât mai importantă cu cât, la nivel național, sunt deja companii precum Azomureș, ALRO, ALUM sau Chimcomplex care au fost nevoite să-și restrângă activitatea din cauza costurilor ridicate.

Potrivit Ministerului Energiei, noile măsuri adoptate prin actul normativ aprobat de CE vizează instituirea, pentru perioada 2022-2030, a unei scheme de ajutor de stat pentru întreprinderile din sectoarele considerate a fi expuse unui risc real de relocare a emisiilor de dioxid de carbon - este cazul industriei siderurgice - din cauza costurilor indirecte semnificative pe care le suportă efectiv ca urmare a transferării costurilor emisiilor de gaze cu efect de seră în prețul energiei electrice.

Schema de ajutor în valoare de 1,5 miliarde de euro va asigura o compensare parțială întreprinderilor mari consumatoare de energie confruntate cu o creștere a prețurilor la energie electrică ce rezultă din costurile indirecte ale emisiilor în cadrul sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS).

Autoritatea responsabilă cu administrarea schemei de ajutor de stat este Ministerul Energiei.

În perioada 2019- 2021, în România a fost implementată o schemă de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele şi subsectoarele expuse unui risc important de relocare, ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice. Plata ajutorului de stat s-a efectuat pentru emisiile indirecte aferente anilor 2019-2020. Valoarea totală a ajutorului de stat pentru anul 2019 a fost de 399 milioane de lei pentru un număr de 34 de întreprinderi, respectiv, de 637 milioane de lei pentru un număr de 33 de întreprinderi în anul 2020.

Beneficiarii ajutorului de stat au fost consumatorii energointensivi cu activitate în pregătirea fibrelor și filării fibrelor textile, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte din piele, fabricarea hârtiei și a cartonului, extracția de minereuri feroase, extracția mineralelor pentru industria chimică și a îngrășămintelor naturale, fabricarea produselor de cocserie, fabricarea altor produse chimice anorganice de bază, fabricarea îngrășămintelor și produselor azotoase, fabricarea fibrelor sintetice și artificiale, producția de metale feroase, sub forme primare, și de feroaliaje, metalurgia aluminiului, producția plumbului, zincului și cositorului, metalurgia cuprului.

ABIEC, în calitate de reprezentant al marilor consumatori de energie din economia românească, printre care și Liberty Galați, a propus un set de măsuri printre care figurează: plafonarea/compensarea prețului energiei și a gazului natural pe tot lanțul de comercializare de la producător până la consumatorul final; contracte pe termen lung între producători și marii consumatori; reduceri ale taxelor pe energia electrică pentru utilizatorii mari consumatori de energie; urgentarea prelungirii schemei de compensare a emisiilor indirecte de CO2 pentru perioada 2021-2030, precum și finanțarea adecvată a acesteia.

Citit 1627 ori Ultima modificare Luni, 05 Iunie 2023 10:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.