Tinerii nu vor să lucreze în armată. Participare slabă la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți

Tinerii nu vor să lucreze în armată. Participare slabă la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Vineri, 14 octombrie, la Galați, s-a desfășurat bursa locurilor de muncă pentru absolvenți, eveniment desfășurat simultan la Galați și Tecuci, pentru a le oferi absolvenților și potențialilor angajatori șansa de a se întâlni. Deși angajatorii și-au promovat ofertele încă de la primele ore ale dimineții, prea mulți doritori nu erau, iar dintre cei prezenți la ora 9,00, la deschidere, la sediul central al Universității "Dunărea de Jos",  foarte mulți erau trecuți de 45 de ani.

Explicația am aflat-o de la cei prezenți, deși evenimentul era centrat pe absolvenți, toți șomerii au fost anunțați să participe, ba, mai mult, li s-a spus să își facă un selfie în interiorul spațiului, cu un banner al unui angajator, pentru a dovedi că au fost acolo. De ce nu se întocmește o listă de prezență, dacă tot trebuie demonstrat că ai participat, este greu de înțeles. Mai mult decât atât, ofertele erau mai degrabă pentru absolvenți sau oameni sub o anumită vârstă, angajatorii pregătindu-se în acest sens.

Armata caută soldați profesioniști, dar nu găsește

”Viitorul începe cu alegerea profesiei” este sloganul cu care angajații MApN vor să îi convingă pe tinerii dornici de o carieră militară. ”Din păcate, tineretul nu se prea înghesuie. Le punem la dispoziție un mediu de lucru plăcut, sigur și remunerat încă din perioada cursurilor. Este vorba despre absolvenți de minimum 10 clase, care, după ce trec de probele impuse de concurs (proba psihologică și sportivă) și finalizează perioada de recrutare, sunt trimiși la școlarizare și primesc salariu încă din acel moment. Este o meserie plină de provocări, frumoasă și de viitor. Îi invităm pe toți cei care doresc să afle despre noi și despre ce înseamnă o carieră în structurile MApN să nu ezite și să ia legătura cu noi pentru că le răspundem la orice întrebare și îi sprijinim cu tot ce putem în timpul procesului de angajare”, ne-a declarat angajatul MApN, prezent lângă standul cu oferte de muncă. 

Nici call-center-ul nu este atrăgător

 

Un alt angajator, reprezentant al unei firme de telefonie, le oferea tinerilor, inclusiv studenți, angajarea la un call-center. Deși oferta de angajare era variată, în sensul că se oferea inclusiv posibilitatea lucrului de acasă și chiar facilități tehnice, doritorii s-au lăsat așteptați. ”Abia am reușit să adunăm câteva contacte, deși le-am explicat tuturor ce beneficii le oferim și ce așteptări avem de la ei. Încercăm să creăm o echipă de cel puțin 4 persoane, bazându-ne pe faptul că am putea valorifica competențele fiecăruia: unu are competențe în IT, altul pe comunicare, altul pe limbi străine și așa s-ar forma echipa de care avem nevoie. Lucrăm după program francez (clienții noștri sunt francezi) și nu excludem nici varianta muncii de acasă. O să vedem din cei care și-au lăsat azi numărul de telefon câți vor fi cu adevărat interesați să lucreze”, ne-a declarat reprezentanta call-center-ului.

O mână de oameni, interes zero

Participanții la Bursa locurilor de muncă au făcut turul holului Universității, au vizitat standurile, au gustat o bombonică pusă la dispoziție de organizatori, şi-au făcut selfie și au plecat acasă, fără să fi rezolvat mare lucru. ”M-am uitat doar, nu m-a atras nimic și nu cred că mi se potrivește ceva. Mai caut”, ne-a declarat un bărbat. Majoritatea vizitatorilor erau ușor trecuți de 40 de ani, iar entuziasmul de a se întoarce la muncă era scăzut.

Ce spun datele oficiale

La Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți au fost oferite 1.964 de posturi, din care numai 56 au fost în Tecuci. Au participat 34 de angajatori, din cei 573 care au fost contactați. Conform estimărilor făcute de organizatorii de la AJOFM ai bursei, au participat aproximativ 1.200 de persoane. Nu s-a confirmat nicio angajare făcută pe loc, în ziua evenimentului.

Pe ansamblu, a fost o bursă săracă în locuri de muncă, săracă și ca angajatori, și ca varietate a „joburilor” oferite. Numărul ofertelor a fost ridicat semnificativ de două firme de recrutare, care au pus pe masă aproape 1.000 de posturi.

Au fost foarte puține oferte pentru cei cu studii superioare. Salariile nu păreau să fie ceva care să te dea pe spate, probabil majoritatea erau ușor peste minimul pe economie. Din răspunsurile celor cu care am vorbit erau nelipsite sintagmele „salariu atractiv” și „pachet salarial”.

Printre vizitatorii bursei s-a regăsit, ca în fiecare an, și un grup format din „rezidenți” de la penitenciar.  Dintre ofertanți nu a lipsit Yazaki Brăila, care pare să fie prezentă la fiecare eveniment de acest gen organizat în Galați.

„A fost o bursă frumoasă, cu mai mulți participanți ca în trecut, dar cu mai puține oferte și mai puțin variate, oferte ridicate de firmele de recrutare”, ne-a declarat Cezar Năstase, directorul executiv adjunct al AJOFM Galați. 

Citit 4013 ori Ultima modificare Luni, 05 Iunie 2023 07:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.