UPDATE. Șeful Gărzii de Mediu Galați: fumul a venit din Republica Moldova

UPDATE. Șeful Gărzii de Mediu Galați: fumul a venit din Republica Moldova
Evaluaţi acest articol
(35 voturi)

UPDATE. Fumul care a împânzit Galațiul vineri seară a provenit de la un incendiu de proporții din Republica Moldova, ne-a declarat, duminică seara, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Galați, Sorin Dănăilă.

„Incendiul a avut loc în localitatea Alexandru Ioan Cuza, care este cam în dreptul Tuluceștiului. Vântul a bătut din est, așa că fumul a venit spre noi. Am făcut măsurători în stațiile 3 și 4 din Galați, cele din partea de sud-est, în Bariera Traian și în Micro 20. Acestea ne-au indicat creșteri de pulberi și de suspensii în aer, ceea ce e logic pentru o seară de vineri, în condiții de trafic intens, mai ales între orele 16,00 și 19,00. Măsurătorile nu au arătat, în schimb, nicio creștere pe zinc sau pe azot. 

Cei de la ISU au primit informații de la omologii lor din Republica Moldova, care i-au anunțat apoi că incendiul a fost stins la ora 24,00.

Până să primim aceste informări, colegii de la Agenția pentru Protecția Mediului făcuseră verificări în tot orașul, nefiind raportat nicăieri niciun incendiu”, a declarat Sorin Dănăilă, pentru „Viața liberă”. (Cristinel Luca)


Fumul care a împânzit orașul, un mister pentru autoritățile gălățene * Autoritățile gălățene nu au depistat nici după două zile cauza fumului care a împânzit Galațiul vineri seară. Deși au apărut diverse speculații cu privire la proveniența fumului care a panicat orașul, cei ce trebuiau să anunțe ce se întâmplă nu au comunicat nimic.

Străzile Galațiului au fost îmbâcsite, vineri, 14 octombrie, de un puternic miros de fum, în unele zone ale orașului fumul fiind vizibil, însă nicio informație oficială nu a clarificat situația până la această oră. Speriați, gălățenii și-au făcut tot felul de scenarii, care pot justifica apariția fumului.

Inițial, toată lumea s-a gândit la un incendiu declanşat în oraș de arderea frunzelor. Odată cu aflarea veștii că nu este vorba despre un astfel de incident, infirmat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galați, au început să apară diverse ipoteze. Bănuind că tăcerea autorităților mușamalizează un eveniment ce ne-ar putea afecta, oamenii au aruncat în spaţiul public orice variantă care le-a trecut prin cap.

Un nor toxic venit dinspre ţările vecine a fost una dintre variantele vehiculate ca origine a fumului care a stricat liniștea serii de vineri, gălăţenii fiind îngrijorați din cauza situației de la graniță.

O altă ipoteză a fost aceea că fumul ar proveni de la un incendiu izbucnit în localitatea Alexandru Ioan Cuza, din Republica Moldova, aflată la o distanță de aproximativ 50 de km de Galați, însă nici această variantă nu a fost probată.

O a treia variantă s-a bazat pe comunicatul emis de ISU Tulcea, care a indicat un incendiu de proporții ce s-ar fi întins pe o suprafață de 15 kilometri pătraţi, în zona Chilia din Ucraina, în apropiere de granița cu România. "În proximitatea localităţii Chilia Nouă, din Ucraina, se manifestă un incendiu de vegetaţie uscată, palustră şi stuficolă, iar din cauza schimbării direcţiei curenţilor de aer, fumul produs de incendiu este îndreptat către zona de nord a Deltei Dunării, mai exact în zona localităţii Chilia Veche", a anunţat ISU Tulcea. Aceeași sursă a informat și că fumul degajat nu prezintă pericol pentru populaţie.

O altă variantă vehiculată în discuţiile online, poate cea mai plauzibilă, a fost cea a incendierii unor reziduuri vegetale la fabrica de ulei de la Giurgiuleşti, Republica Moldova, situată în port, foarte aproape de graniţă.

În toată această perioadă, deşi au trecut 48 de ore, autoritățile gălățene nu au anunțat absolut nimic în legătură cu acest eveniment, lăsând subiectul "în aer", cu fum cu tot. În context, poate trebuie amintit faptul că un zgomot care a zguduit oraşul şi a băgat spaima în populaţie acum cinci ani, în mai 2017, a rămas şi el fără niciun fel de comunicare din partea autorităţilor. În definitiv, un weekend liber este mai important decât liniştea gălăţenilor, nu-i aşa?

Citit 9532 ori Ultima modificare Luni, 05 Iunie 2023 07:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.