Ce trebuie să conţină pachetul de școală al copilului. Fructe și legume, în loc de făinoase și chipsuri

Ce trebuie să conţină pachetul de școală al copilului. Fructe și legume, în loc de făinoase și chipsuri
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Medicii susțin că legumele și fructele nu ar trebui să lipsească din alimentația noastră de zi cu zi. În aceeași măsură, pediatrii susțin importanța introducerii în alimentația copilului a fructelor și legumelor. În țara noastră, numărul copiilor obezi este în creștere, ceea ce ar trebui să reprezinte o sursă de îngrijorare în primul rând pentru părinți. Din acest motiv atât medicii, cât și nutriționiștii  le recomandă părinților să acorde o grijă sporită alimentației celor mici.

Obezitatea infantilă

Printre cauzele care duc la creșterea în greutate, mai ales în rândul copiilor, un loc fruntaș îl ocupă consumul de băuturi dulci, bogate în zahăr, fructoză sau sirop de porumb, ceea ce duce la un risc de creștere a obezității cu 60% la copiii care beau zilnic suc de fructe și alte băuturi dulci, acestea fiind în prezent declarate răspunzătoare pentru epidemia de obezitate infantilă cu care ne confruntăm.

Şi sedentarismul, adică, mai mult de 1-2 ore petrecute zilnic în fața televizorului sau a computerului, duce la obezitate, chiar dacă aportul caloric al respectivului copil este mai mic decât al unui copil activ. Copiii sedentari au toate șansele să devină adulți sedentari și obezi.

Un alt factor decisiv în creșterea greutății este consumul excesiv de grăsimi. Acestea au o densitate calorică mare, adică un conținut crescut de calorii concentrate într-un volum mic (9 cal/g, spre deosebire de glucide şi proteine, cu doar 4 cal/g).

Un studiu efectuat pe 262 de copii a arătat că aceştia erau cu atât mai grași cu cât alimentația lor era mai bogată în grăsimi, conform specialiștilor nutriționiști americani. Aceștia au constatat că prezența produselor făinoase și a fibrelor în dieta unui copil nu duce la acumularea de kilograme, ba, mai mult, scade riscul de cancer și boli cardiovasculare la maturitate.

Alternative la pachețelul tradițional pentru școală

Fructele și legumele sunt bogate în vitamine, minerale și fibre. Copiii ar trebui să fie încurajați de mici să le mănânce, într-o varietate cât mai mare, pentru că există un curcubeu întreg de culori din care pot alege și care le oferă, în afară de antioxidanți, vitamine și minerale, și alte beneficii. Pediatrii spun că un consum regulat de fructe și legume asigură creșterea și dezvoltarea sănătoasă a copiilor, îi protejează de boli şi viroze sezoniere, consolidează sistemul imunitar și îi ajută să lupte împotriva afecțiunilor. Există dovezi care arată că substanțele nutritive din fructe și legume pot preveni bolile cronice, cum ar fi cele cardiovasculare.

Conținutul ridicat de fibre încurajează buna funcționare a sistemului digestiv și poate preveni constipația. Este important de știut  că preferințele alimentare ale unui copil pot determina obiceiurile sale alimentare pe viitor. Fructele și legumele de diferite culori conțin cantități diferite de vitamine, minerale și antioxidanți. Însă consumul exclusiv doar de fructe duce la privarea de unele substanțe nutritive mai prezente în legume. Astfel, este important să beneficieze de o paletă largă de substanțe nutritive esențiale, prin consumul atât de fructe, cât și de legume. De exemplu, în comparație cu fructele, cele mai multe legume sunt surse mai bune de calciu, fier și acid folic. În plus, unele fructe sunt mai bogate în calorii decât cele mai multe dintre legume.

Atât în cadrul programelor școlare, cât și pe internet, reviste de specialitate sau site-uri culinare se vorbește despre importanța de a oferi copilului, drept gustare în timpul școlii, fructe și legume. Medicii pediatri spun că obiceiul de a oferi copilului la școală dulciuri și făinoase este unul foarte dăunător. "Din comoditate sau pentru a-i face pe plac copilului, îi cumpărăm pentru școală celui mic un corn, bomboane sau combinații de fel de fel de făinoase. Despre fructe și legume, nici vorbă. Acest obicei nesănătos este dăunător, mai ales pe termen lung și crește riscul de obezitate infantilă și chiar de diabet sau dezvoltarea unor boli cardiovasculare la vârste foarte fragede", a spus asistenta medicală a unei școli, în momentul în care a participat la o oră deschisă în care se vorbea despre importanța consumului de fructe și legume în rândul copiilor.

Cu ispita la ușă

Din păcate, copiii noștri refuză să meargă la școală cu legume sau fructe, pe motiv că este mai interesant să consume chipsuri în pauze, în locul unui morcov. "Cum să îmi iau morcov și ardei gras la pachet?!!! Nu îți dai seama că vor râde ceilalți de mine? Ei vin cu chipsuri, cornuri și jeleuri și eu să vin cu morcovi? Se vor distra toți pe seama mea, ba chiar îmi vor pune și vreo poreclă", erau argumentele cu care A. încerca să își convingă mama să accepte chipsurile în locul fructelor și legumelor.

Acest lucru este întreținut de faptul că în proximitatea majorității școlilor din Galați se află și chioșcuri unde se vând fel de fel de figurine din jeleu, dulciuri, sucuri, chipsuri de toate culorile și aromele, acadele și bomboane pe băț, ceea ce reprezintă o adevărată ispită pentru copii, mai ales că acestea funcționează de obicei exact în timpul programului școlar.

Citit 1808 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Aprilie 2023 09:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.