Copaci plantaţi acum un an pe Faleză, smulşi şi transplantaţi pe Domnească. Comunitatea Curățăm Galațiul acuză defrişarea

Copaci plantaţi acum un an pe Faleză, smulşi şi transplantaţi pe Domnească. Comunitatea Curățăm Galațiul acuză defrişarea
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Bun găsit în Galaţiul situaţiilor absurde, în care zeci de copaci plantaţi anul trecut şi acum doi ani sunt acum scoşi - mai degrabă smulşi - din pământ, de pe Faleză, pentru a fi transplantaţi în alte zone ale oraşului, inclusiv pe strada Domnească. Operaţiunile - plantarea, scoaterea şi replantarea sunt executate de Gospodărire Urbană, la comanda Primăriei Galaţi, care le-a plătit şi le plăteşte din bani publici. Partea şi mai absurdă este că mulţi dintre copacii scoşi acum sunt tei, plantaţi anul trecut, în condiţiile în care autorităţilor li se recomandase clar să aleagă specii mult mai rezistente din punct de vedere biologic. După ce a filmat şi fotografiat modul în care se desfăşoară lucrările, Comunitatea "Curățăm Galațiul" acuză, printr-o scrisoare deschisă, că regulile de transplantare nu se respectă, iar copacii se vor usca.

„Miercuri și joi, echipele societății Gospodărire Urbană au scos copacii de pe taluz - Faleza Inferioară pentru replantarea lor în Grădina Publică”, anunţa, printr-o postare publicată pe pagina de Facebook, firma care se ocupă, între altele, şi de spaţiile verzi din oraş. Numai că modul în care se execută aceste operaţiuni şi motivele ei sunt puse la zid de Comunitatea "Curățăm Galațiul", care ne-a transmis o scrisoare deschisă adresată primarului Ionuţ Pucheanu. Tema este „Defrișarea care are loc în aceste zile pe Faleză”.

Marian Dumitru, reprezentant al Comunităţii a fost şocat de modul în care acţionau muncitorii Gospodărire Urbană: pur şi simplu smulgeau din pământ copaci care nu erau uscaţi, ci tineri, sănătoşi şi viguroşi. Chiar muncitorii pe care i-a întrebat au recunoscut că sunt teii pe care i-au plantat acum doi ani, iar acum îi scot pentru că aşa a dat comandă Primăria, care vrea să planteze acum platani!

Ce caută teii pe Faleză?

Comunitatea "Curățăm Galațiul" aminteşte că, încă din 2019, teii au început să se usuce pe Faleză şi că Primăria a comandat expertize tehnice pentru a afla cauzele acestui fenomen.

Concluziile specialiştilor, pe care le-aţi putut citi şi în ziarul „Viaţa liberă” au fost că „nivelul pânzei de apă freatică este foarte scăzut, mai ales pe Faleza Superioară, iar solul, afectat de compactare, alcalinizare şi poluare, prezintă crustă, are rezervă mică de humus şi prezintă carenţe în macro şi microelemente. Teiul cu frunza mică este un arbore pe cât de valoros din punct de vedere ornamental, ecologic şi economic pe atât de sensibil, cu o rezistenţă foarte scăzută la factori climatici perturbatori, cu o genetică slabă, aşa cum se dovedeşte pe Faleza Superioară şi nu numai”.

În 2020, aşa cum aţi putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, au reînceput plantările de arbori pe Faleză. La acel moment, Primăria declara că în locul teilor care s-au uscat vor trebui să prindă rădăcini specii mai rezistente din punct de vedere biologic, precum arțar, platan, paltin, frasin sau specii de arbuști ornamentali. Pentru că solul Falezei nu este prielnic pentru tei, care necesită o îngrijire suplimentară faţă de alte specii de arbori.

De ce s-au plantat tei anul trecut ştie probabil doar administraţia locală. Iată că acum s-a comandat transplantarea lor.

Regulile de transplantare nu se respectă

Comunitatea "Curăţăm Galaţiul" acuză că procedurile de transplantare nu sunt respectate. În loc să fie scoşi cu grijă, pentru ca rădăcinile să nu fie afectate, ci să rămână protejate de un balot de pământ, ceea ce se petrece pe Faleză echivalează, mai degrabă, cu o smulgere. Iar replantarea - o înfigere în pământ în condiţiile în care rădăcinile sunt rupte şi expuse aerului. Şi afirmă că arborii nu se vor prinde, ci se vor usca: „Regulile de transplantare nu se respectă. Un copac nu se ia dintr-o groapă ca să îl pui în alta, așa cum muți niște bani dintr-un buzunar în altul. Copacii nu sunt bani, însă costă bani și tot bani costă să îi omori.

E dezamăgitor pentru noi, gălățenii, să constatăm că autoritățile tratează copacii ca pe panseluțe: azi plantăm - mâine aruncăm. Măcar acum știm de ce se tot măresc taxele și impozitele. Pentru că prostia se plătește!”, afirmă "Curăţăm Galaţiul" în scrisoarea deschisă.

Ce spune Primăria Galaţi

Am încercat să obţinem un punct de vedere oficial din partea Primăriei Galaţi cu privire la toată această situaţie. Iată ce ne-au comunicat autorităţile: „Referitor la solicitarea dumneavoastră vă comunicăm că s-a luat această măsură în mod preventiv, deoarece acești copaci, plantați în anii trecuți, riscau să se usuce, având în vedere tipul de sol și condițiile specifice de pe Faleză. Acești copaci sunt replantați în această perioadă în alte zone din oraș, inclusiv pe strada Domnească, pentru un aspect unitar.

În locul acestor tei de pe Faleză vor fi plantați platani, mult mai rezistenți decât teii.

În context precizăm că Primăria municipiului Galați are în derulare în acest sezon plantarea unui număr de 2.000 de arbori. De altfel, în fiecare toamnă și primăvară se fac plantări de arbori pentru un mediu cât mai sănătos”, ne-a transmis Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați.

Citit 12418 ori Ultima modificare Luni, 28 Noiembrie 2022 07:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.