Ce soartă vor avea teii uscaţi de pe Faleză/ Expertiză realizată de Oficiul Fitosanitar, pentru Primăria Galaţi
Foto: Marian Calestru

Ce soartă vor avea teii uscaţi de pe Faleză/ Expertiză realizată de Oficiul Fitosanitar, pentru Primăria Galaţi
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

"Din cauza aspectului dezolant al speciilor uscate, se cere de îndată eliminarea teiului uscat din Faleza Superioară şi a celorlalte specii uscate din oraş şi înlocuirea lor cu specii mai rezistente din punct de vedere biologic: arţar, platan, paltin sau cu specii de arbuşti ornamentali". Acestea sunt între cele mai importante măsuri recomandate Primăriei Galaţi de către Oficiul Fitosanitar Galaţi, în cadrul unei expertize tehnice privind cauzele care au condus la degradarea arborilor din aliniamentele stradale ale municipiului.

"Faleza teilor uscaţi" era reportajul pe care îl publicam pe 28 mai 2020 şi în care arătam că zeci de arbori uscaţi, în majoritate tei, îşi înalţă crengile desfrunzite către cer, oferind o imagine deprimantă pe Faleza Superioară a Dunării. La acel moment, Primăria Galaţi ne declara că este preocupată de situaţia acelor copaci şi că aşteaptă concluziile unei noi analize, realizată împreună cu Inspectoratul Fitosanitar, pentru a se edifica exact despre ce este vorba acolo.

Noi am intrat în posesia expertizei tehnice privind cauzele care au condus la degradarea speciilor dendrologice din aliniamentele stradale ale municipiului şi vă vom prezenta cele mai importante concluzii şi recomandări.

De ce s-au uscat arborii

"În perioada 1992-2006, când au fost plantaţii teii din Faleza Superioară, dar şi alţi arbori în aliniamente în municipiul Galaţi, dar şi în primii ani de plantare, temperaturile cresc, precipitaţiile scad, deficitul climatic de apă se accentuează", este realitatea de la care porneşte expertiza. Conform acesteia, anii care au urmat au afectat serios sănătatea arborilor printr-un complex de factori nefavorabili: schimbări climatice, secete prelungite, temperaturi extrem de scăzute sau exagerat de mari, şocurile termice, curenții și vânturile puternice, poluarea, radiațiile fierbinți ale asfaltului.

Expertiza mai arată că nivelul pânzei de apă freatică este foarte scăzut, mai ales pe Faleza Superioară, iar solul, afectat de compactare, alcalinizare şi poluare, prezintă crustă, are rezervă mică de humus şi prezintă carenţe în macro şi microelemente.

"Teiul cu frunza mică este un arbore pe cât de valoros din punct de vedere ornamental, ecologic şi economic pe atât de sensibil, cu o rezistenţă foarte scăzută la factori climatici perturbatori, cu o genetică slabă, aşa cum se dovedeşte pe Faleza Superioară şi nu numai", subliniază documentul.

Realitatea

"Pe Faleza Superioară, pe un aliniament de 2-3 km, procentul de uscare a speciei tei (în principal) este de peste 70 la sută. Diferenţa de aproximativ 30 la sută este reprezentată de arborii tineri. Pe celelalte aliniamente din municipiul Galaţi, pe strada Domnească (la specia tei), pe bulevardul George Coşbuc (tei şi arţar), procentul de degradare este scăzut, 10-20 la sută la data controlului, manifestându-se boli de natură neparazitară. Pe strada Brăilei, teiul cu frunza mică este afectat într-un procent sub cinci la sută, iar pe Regiment 11 Siret platanul corespunde din punct de vedere general şi fitosanitar. Doar arţarul este uscat în procent de sută la sută", se arată în expertiză.

Măsurile propuse

Din cauza aspectului inestetic și al pericolului pe care îl pot reprezenta arborii uscaţi, se impune înlocuirea lor cu specii mai rezistente din punct de vedere biologic, precum arțar, platan, paltin, frasin sau cu specii de arbuști ornamentali.

"Plantarea se va face cu material biologic sănătos, în teren foarte bine pregătit, mărunţit, respectând tehnologia specifică de plantare pentru fiecare specie în parte", se precizează în studiu.

Primăria a primit şi un set important de recomandări privind udarea arborilor, tăierile în aliniamente cu scopul regenerării speciei, dar fără a afecta sănătatea arborilor şi mai ales efectuarea lucrărilor de întreţinere nu numai a solului, ci şi a fiecărei specii în parte.

Ce ar trebui să facă Primăria pentru ca arborii plantaţi să aibă o viaţă cât mai lungă, am încercat să aflăm de la dr. ing. Paul Lupoae, şeful secţiei Grădina Botanică din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinele Naturii "Răsvan Angheluţă", şi vă vom spune într-o ediţie viitoare.

Citit 2802 ori Ultima modificare Marți, 10 Noiembrie 2020 13:50

6 comentarii

 • postat de Gica Sava
  Marți, 10 Noiembrie 2020 21:25
  82.137.13.***
  S-a uitat faptul căci cu câțiva ani în urmă, s-au ciuntit toți teii de pe arterele principale, în așa-zisa campanie de tualetare! Asta este motivul uscării teilor! Niște neaveniți, criminali, aș spune, au tăiat întreaga coroană a copacilor, fără să le pese de urmări!
  2
  23
  Raportează
 • postat de Petre
  Marți, 10 Noiembrie 2020 17:59
  86.124.203.***
  Copacii se mai si uda in zilele secetoase, cum sunt mai toate in ultimul timp vara.
  In Olanda, cand se planteaza copaci, din start se pune un furtun mai gros la radacina, prin care li se administreaza dupa aia apa si ingrasaminte, in functie de necesarul fiecarei zone.
  Ai nostri edili se plimba degeaba prin tari straine, nu se lipeste nimic de ei!
  2
  30
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Marți, 10 Noiembrie 2020 15:36
  82.76.159.***
  Daca este seceta trebuie sa-i uzi cu apa, din cisterne, din Dunare ca e la nasul vostru...Un tei pentru a fi sanatos ii trebuie anumite tratamente, trebuie sa stii cum si cand le modelezi coroana pentru a patrunde lumina si aerul. Dar daca primaria trimite cate un Dorel care habar nu are cum sa tunda teii, ii pune drujba in mana si-l trimite pe Dorel la schilodit copacii, cum sa ramana acei tei sanatosi cand nu li se face nici un tratament, nu-i uda nimeni, cand nu cunoaste functionarul din primarie nimic despre ingrijirea corecta a unui copac plantat in oras. Daca te duce capul, iei un aviz de la un horticultor dupa si in timpul plantarii arbustilor, dar unde e minte putina, ce pretentii sa ai?
  3
  23
  Raportează
 • postat de Nicu
  Marți, 10 Noiembrie 2020 15:34
  86.124.206.***
  Cui i se va imputa valoarea copacilor prost alesi, plantati in gropi adanci de max. 50 cm (de unde sa se hraneasca bietul copac cand el este plantat la suprafata si la marginea taluzului ?) si celelalte cheltuieli adiacente lucrarilor ? Tot noi cetatenii pentru ca vezi doamne "NATURA ESTE VINOVATA, INCALZIREA GLOBALA". Daca toti cei ce iau decizii sunt numiti numai si numai politic si nu profesional !!!
  2
  22
  Raportează
 • postat de ADERIN
  Marți, 10 Noiembrie 2020 14:49
  188.24.199.***
  Taierile se vor face cu drujba si plantarile de 1-3 oameni care mai au si atributia de a planta un pom, nu de cineva care se pricepe cu adevarat. Vor fi udati la luna cu o galeata de apa si totul va costa n-şpemii de lei, adica enorm. Peste cativa ani se vor usca mare parte din ei si o luam de la capat cu expertiza si alti bani aruncati.
  Daca acel cineva care a facut constatarea ca acei copaci de pe faleza superioara sunt uscati in proportie de 70 % va rugam insistent sa faceti si o constatare pe strada regiment 11 siret de la parul din Tiglina 1 pana la tribunal si veti avea o mare surprindere ca 80 % din copacii de pe marginea strazii sunt uscati.
  PS. drujbe sa existe ca , copaci sunt destui.
  2
  16
  Raportează
 • postat de Competentul Capabil
  Marți, 10 Noiembrie 2020 14:29
  185.246.208.***
  Bine ca trebuie platit studiu ca sa le spuna sa ude teii. Sa mai plateasca un studiu sa le explice ca apa de ploaie nu trece prin asfalt/ciment. Tot incalzirea lu Globu e de vina, jos codoiul! Ce o sa se mai mire vizitii orasului cand o sa se usuce tot pe Domneasca dupa ce si-au facut fanteziile cu pietris la radacina tuturor copacilor. Oare ce mister ezoteric o sa ne spuna prof. dr. ing. data viitoare? Udati ba copacii si nu se mai usuca!
  1
  26
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.