Trei târguri de Crăciun, ce mi-a plăcut şi ce nu (FOTO)

Trei târguri de Crăciun, ce mi-a plăcut şi ce nu (FOTO)
Instalaţiile luminoase din Grădina Publică din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Anul acesta, înainte de deschiderea Târgului de Sfântul Andrei şi a Orăşelului lui Moş Crăciun de la Galaţi, am vrut să vizitez alte două târguri, pentru a face o comparaţie, evident, păstrând proporțiile. Situaţia de la Galaţi şi cea de la Bucureşti fiind similare anul acesta, în sensul că avem un eveniment/târg organizat şi administrat privat şi altul, de către municipalitate, iar Bucureştiul fiind mai uşor de vizitat decât ar fi fost să ajung în două oraşe diferite (Iaşi, Craiova, Sibiu, Braşov şi Cluj fiind alte posibile ţinte), alegerea de a merge în Capitală a fost mai simplă. 

Am plătit 140 de lei pentru transport (tren, autobuz, metrou, Uber) şi 200 de lei pentru cazare (două nopţi), mâncarea costându-mă cam 350 de lei, cu menţiunea că nu am mâncat, efectiv, la târgurile de Crăciun, ci la restaurant, în afara incintelor cu pricina.

Târgul de Crăciun Bucureşti, în Piaţa Constituţiei 

La Târgul de Crăciun Bucureşti, cel din Piaţa Constituţiei, se intra extrem de greu, aglomeraţia fiind cuvântul de ordine. Doar pentru a traversa strada şi a pătrunde pe poartă trebuia să aştepţi circa 10 minute. Principala atracţie era roata uriaşă, dar, din păcate, coada la care ar fi trebuit să aştept era de minimum două ore, ceea ce, pe frigul care se lăsase, mi s-a părut imposibil, aşa că m-am mulţumit cu un selfie. Preţul era de 25 de lei de persoană pentru o tură. Un pahar de vin fiert costă 10 lei. O ciocolată caldă are prețuri cuprinse între 6 și 10 lei, în funcţie de ce vrei să pui în ea: toppinguri, bezele sau bombonele. Un kilogram de șorici costă, în târgul de Crăciun din București, 75 de lei, iar turta dulce îţi scoate din buzunar între 10 și 25 de lei, în funcție de dimensiune. Eu, de cumpărat, nu am cumpărat nimic, fiindcă era sâmbătă seară, iar pentru fiecare produs trebuia să stai la coadă cel puţin 20-25 de minute. Orice fel de mâncare era cel puţin 35 de lei, iar coada, de cel puţin jumătate de oră. 

Târgul de Crăciun din Drumul Taberei 

La West Side Christmas Market, adică Târgul de Crăciun din Drumul Taberei (Parcul Moghioroş), organizat de UNTOLD Universe, în colaborare cu Primăria Sectorului 6 a Municipiului București, spaţiul fiind mai mare, nu aveai senzaţia că te sufoci, iar de stat la cozi, nu stăteai nicăieri mai mult de 15 minute. Evident, acest fapt depinde mult şi de momentul zilei în care se ajunge la târg. Preţurile, cam aceleaşi, de cumpărat, doar vin fiert am cumpărat, 10 lei paharul, la fel ca dincolo. Căsuţele cu mărfuri aveau ceva mai mult spaţiu între ele, din acest motiv nici cozile care se formau nu păreau la fel de sufocante. Principala atracţie la momentul respectiv era patinoarul, dar şi podul îmbrăcat în lumini, de unde foarte multă lume făcea fotografii de ansamblu. Ulterior, a fost şi aici montată o roată, nu la fel de mare precum cea din Piaţa Constituţiei, dar cu siguranţă la fel de dorită.  

La Galaţi, trei destinaţii, preţurile - mari

La Galaţi, atracţiile de sărbători se împart între Târgul de Sf. Andrei, cu instalații luminoase, meşteşugari şi concerte de muzică populară, din Grădina Publică, ”Orăşelul lui Moş Crăciun” (de la Spicu) şi "Serbările Sfântului Andrei", titulatură sub care s-a organizat, pe Faleza Superioară, tot un târg de produse culinare şi tradiţionale, precum şi spectacole, dar în regim privat. La capitolul preţuri, rivalizăm clar cu Capitala, deşi veniturile populaţiei nu sunt, clar, aceleaşi. De Sfântul Andrei, un colac secuiesc, de exemplu, s-a vândut cu 25 de lei, fiind nevoie de 50 de minute de aşteptare ca să ajungi să cumperi unul. Avantajul Grădinii Publice, de unde se pot achiziţiona produse tradiţionale, este spaţiul un pic mai generos, care totuşi a fost neîncăpător şi pe 30 noiembrie, şi pe 1 decembrie, pentru toată lumea care voia să admire instalaţiile luminoase. Per ansamblu, părerea generală este că se putea şi mai bine, gălăţenii fiind mai degrabă nemulţumiţi de ”Orăşelul lui Moş Crăciun”, unde doar patinoarul este o reală atracţie, precum şi de preţuri, considerate mari.

Citit 9863 ori Ultima modificare Luni, 27 Februarie 2023 11:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.