30 de oameni au murit în accidente rutiere la Galați. Care sunt cele mai periculoase șosele (FOTO)

30 de oameni au murit în accidente rutiere la Galați. Care sunt cele mai periculoase șosele (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Numărul accidentelor grave produse pe raza județului Galați în perioada ianuarie - noiembrie 2022 este de 132, 31 de oameni pierzându-și viața, iar alți 109 fiind grav răniți.

Un sfert dintre evenimentele menționate au avut loc pe drumurile naționale și europene care traversează județul, primul în top rămânând DN 25. În rândul localităților, fruntaș este municipiul Galați, autoritățile contabilizând numeroase puncte nevralgice, în ciuda multelor sistematizări rutiere făcute în ultimii ani.

Traficul în județul Galați se desfășoară în continuare la cote ridicate de risc, dacă ar fi să luăm în considerare creșterile raportate de autorități în privința dinamicii accidentelor rutiere produse pe șosele de la începutul acestui an, până la finele lunii noiembrie. Galațiul rămâne, ca județ, în topul județelor cu cele mai multe evenimente rutiere grave, în urma cărora și-au pierdut viața zeci de persoane și au fost răniți peste o sută de oameni.

Statistic, creșterea este de șapte procente față de anul trecut, susține Poliția Rutieră, care a contabilizat 132 de accidente grave în 2022, cu 31 de persoane decedate și alte 109, rănite grav. 102 dintre acestea s-au petrecut în orașe, pe drumuri județene sau comunale și s-au soldat cu 21 de morți și 86 de răniți grav. Restul, de 30 de evenimente, au avut loc pe drumurile naționale și europene, zece persoane pierzându-și viața și 23 suferind leziuni grave.

"În ceea ce privește persoanele decedate în accidente rutiere, judeţul Galaţi înregistrează o scădere de 31 la sută, fiind pe locul 36 la nivel național, din punct de vedere procentual. În funcţie de numărul persoanelor decedate, judeţul Galaţi se situează pe locul 34, cu 31 de persoane decedate. La capitolul persoane rănite grav, judeţul Galaţi a înregistrat o creștere de 16 la sută, fiind pe locul al zecelea ca procentaj la nivel naţional. În funcţie de numărul persoanelor rănite grav, judeţul Galaţi este situat pe locul al patrulea, cu 109 persoane rănite grav", a explicat cms. șef Bogdan Carp, șeful Serviciului Poliției Rutiere Galați.

Cele mai multe accidente, care au determinat în cea mai mare proporție creșterile menționate, au avut loc în localitățile din centrul județului, pe șoselele aferente zonei Liești, în zona periferică municipiului Galați, în zona Matca și în zona Tecuci.

Galațiul, cea mai periculoasă localitate

Municipiul reședință de județ rămâne, cu strada Brăilei și câteva intersecții aferente, precum și alte câteva artere importante, unde regulile rutiere se aplică după bunul plac, cea mai periculoasă localitate din punct de vedere al riscurilor în trafic. Șase persoane și-au pierdut viața pe străzile din oraș în accidente care au avut loc, preponderent, conform statisticii întocmite de polițiști, din cauze precum neacordare de prioritate la pietoni și traversare neregulamentară.

Aceeași analiză atestă că cele mai multe accidente rutiere în oraș s-au petrecut în intervalul miercuri - vineri, între orele 8,00-11,00, dar și în zilele de început ale săptămânii, în jurul orei 22,00,  precum și miercurea, în jurul orei 8,00.

Zonele aglomerate sunt cele în care se produc cel mai frecvent accidente grave, de aceea polițiștii rutieri recomandă atenție sporită din partea participanților la trafic, indiferent dacă sunt șoferi sau pietoni.

"În municipiul Galați, zonele de risc identificate sunt strada Brăilei în apropierea intersecțiilor cu George Coșbuc, Constructorilor și Siderurgiștilor; intersecția dintre Prelungirea Brăilei și Gh. Asachi, zona Pieței Centrale cu strada Traian între Tecuci și Eroilor, strada Traian în apropierea intersecției cu Vultur, zona limitrofă intersecției dintre Brăilei și Oțelarilor, zona intersecției străzilor Tecuci cu Nae Leonard, bulevardul Milcov la intersecția cu strada Ionel Fernic", argumentează șeful Poliției Rutiere.

În jurul Galațiului, riscuri pe măsură

Nici traficul în localitățile și pe drumurile care le leagă de municipiul Galați nu este mai lipsit de pericole, porțiunea de DN 25 care duce spre Tecuci, prin Movileni, Șendreni, Braniștea, ori DN 26 în comuna Vânători, sau DJ 251, la Smârdan și Schela, luându-și tributul din plin pe parcursul anului care se încheie în câteva zile. Opt persoane au murit în aceste zone și 51 de persoane au fost grav rănite.

Cele mai multe accidente rutiere grave în jurul Galațiului s-au petrecut în partea a doua a săptămânii, în intervalul orar 21,00-22,00, cauzele care le-au determinat fiind, în ordine, abaterile bicicliștilor, alte preocupări de natură a distrage atenția, nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferată, neacordarea de prioritate la vehicule, prezența pietonilor pe partea carosabilă și traversarea neregulamentară.

Viteza face victime la Tecuci

Pe locul al doilea în topul zonelor cu risc ridicat de accidente, reliefat și de numărul mare de victime, se află Tecuciul cu perimetrul aferent. Șase persoane au murit și 24 au fost rănite grav. Un punct extrem de nevralgic este zona Matca. În municipiul Tecuci, principalele cauze care au determinat accidente au fost viteza și neacordarea de prioritate la pietoni, momentele "prielnice" pentru accidente fiind zilele de la începutul săptămânii, preponderent dimineața, între orele 9,00 și 10,00. Străzile unde s-au petrecut cele mai multe evenimente au fost 1 Decembrie 1918, Berzei, Constituției, Mureș, Victoriei și Gheorghe Petrașcu.

În zona rurală din preajma Tecuciului, localitățile cu șosele însângerate au fost: Priponești, Ghidigeni, Drăgănești, Gohor, Negrilești, Munteni, Matca, Corod și Cudalbi. Miercurea și joia, în jurul orei 19,00, s-au petrecut cele mai multe evenimente, preponderent din cauza bicicliștilor, a pietonilor și a vitezei neadaptate.

Bicicliști și bețivi, la Tg. Bujor

Aceste două categorii, devenite și cauze principale ale accidentelor grave în zona Tg. Bujor, pot fi întâlnite cu ușurință în traficul din nord-estul județului. Aici au avut loc accidente soldate cu un mort și opt răniți grav, trei dintre acestea producându-se în Tg. Bujor, iar restul în localitățile rurale apropiate. Circulația s-a dovedit cea mai riscantă în localitățile Vlădești, Rădești, Smulți, Vârlezi, Măstăcani și Fârțănești. Nu există o regulă foarte clară în ceea ce privește momentele "propice" accidentelor rutiere pe drumurile din aceste zone, evenimente grave producându-se și în timpul săptămânii, preponderent după-amiaza și seara, dar și în weekend, mai ales dimineața, la primele ore.

Trei răniți și niciun mort, la Berești

Singura zonă în care nu s-a înregistrat nicio tragedie rutieră a fost cea a Bereștiului. Aici trei persoane au fost rănite în accidente grave, două dintre aceste evenimente producându-se în oraș. Nerespectarea distanței între vehicule, abaterile bicicliștilor și ale căruțașilor au fost principalele cauze ale evenimentelor raportate în această zonă a județului.

Puncte nevralgice pe drumuri naționale și europene

Cu zece morți și peste 20 de răniți grav în 2022, drumurile naționale și europene care traversează Galațiul "cad" în clasamentul general al șoselelor de o asemenea anvergură pe care s-au înregistrat evenimente grave. Nota bună este însă umbrită de faptul că accidentele s-au petrecut în locuri variate, ceea ce bifează numeroase puncte de risc, unde regulile nu se respectă, fie de către pietoni, fie de către șoferi. DN 24 a bifat evenimente la Tecuci, Cosmești și Munteni, DN 24D la Cuca și Vârlezi, DN 25 la Barcea, Braniștea, Drăgănești, Independența, Liești, Șendreni, Tudor Vladimirescu și Ivești, DN 26 la Vânători și Tulucești, iar DN 2B, la Galați.

Cele mai multe evenimente au avut loc miercurea și joia, în jurul orei 16,00, dar și sâmbăta, în jurul orei 13,00. Principalele abateri pe drumurile naționale sunt: neacordarea de prioritate la vehicule, nerespectarea distanței între vehicule, traversarea neregulamentară, depășirea neregulamentară, circulația pe sens opus, abaterile bicicliștilor și alte preocupări de natură a distrage atenția.

Citit 2852 ori Ultima modificare Joi, 22 Decembrie 2022 00:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.