Vehicule neînmatriculate, care în cazul producerii unui eveniment ar putea fi, teoretic, greu sau imposibil de identificat, conduse de persoane fără cunoștințele necesare obținerii și deținerii unui permis de conducere sau amețite de băutură. Toate sunt circumstanțe penale, care chiar luate separat, ar atrage riscuri nu doar pentru cel care le comite, dar și pentru ceilalți participanți la trafic.
Sunt însă situații când toate sunt întrunite ”la pachet”, iar atunci pericolul crește exponențial. O constată tot mai des polițiștii pe străzile din județ, când depistează în trafic, dintr-o lovitură, câte trei-patru astfel de abateri. S-a întâmplat la Tg. Bujor, unde un echipaj de la poliția orășenească a tras pe dreapta un tractor care nu avea plăcuțe de înmatriculare. Era condus de un localnic de 41 de ani, care nu doar că era ”puțin băut”, cum aveau să consemneze agenții care l-au testat, dar nu deținea niciun fel de permis de conducere, iar tractorul respectiv nu figura ca înregistrat în nicio evidență. Drept urmare, bărbatul s-a ales cu dosar penal pentru conducere fără permis și punere în circulație a unui vehicul neînmatriculat, pentru ”mica” alcoolemie de numai 0,37 la mie, sub pragul limitei legale, scăpând de răspundere penală.
Un alt șofer cu ”abateri multiple” a fost identificat în traficul din Tecuci. Bărbatul, de 36 de ani, din Ghidigeni, a ajuns la poliție după ce un echipaj l-a tras pe dreapta pe strada Gheorghe Petrașcu din oraș. Testat cu etilotestul din cauză că se afla într-o vizibilă stare de ”tulburare”, șoferul a ieșit pozitiv cu o valoare mare, de 0,91 la mie. Nici la verificarea documentelor nu a stat mai bine, el neapărând în nicio bază de date ca deținător al permisului de conducere. Dus inițial la spital pentru probe biologice, tânărul nu a vrut să fie testat, ceea ce i-a atras ca la acuzația de conducere fără permis să se adauge cea de refuz de prelevare a probelor biologice.
Pentru că astfel de situații cumulative, în care persoane fără permis de conducere se încumetă să plece la drum după ce beau câteva pahare, sunt frecvent întâlnite și atrag tot mai des condamnări cu executare, polițiștii au un sfat simplu: ei fac apel la cei care și-ar dori să conducă să treacă mai întâi pe la școala de șoferi, să ia examenul de permis și mai apoi să se urce la volan. ”Încurajarea” cu alcool nu e o soluție și aduce nu doar probleme penale, ci și pericol pentru sine și cei din jur.