Cum poți deveni șofer la 16 ani

Cum poți deveni șofer la 16 ani
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Tinerii care nu au împlinit încă vârsta de 18 ani, dar își doresc și pot conduce o mașină cu motor mic, un scuter sau ATV, au această posibilitate, cu condiția să obțină permisul necesar.

Sunt trei categorii de permis care asigură posibilitatea conducerii anumitor vehicule, de capacitate cilindrică mică, de către adolescenții care au împlinit 18 ani. Școala și examenul sunt la fel de obligatorii ca în cazul majorilor care solicită un astfel de document. Acordul părinților este condiția suplimentară pe care trebuie să o îndeplinească un adolescent de 16 ani, care vrea să obțină permis de conducere. În rest, parcurgerea cursurilor unei școli de șoferi, întocmirea dosarului și susținerea examenului care cuprinde verificarea cunoștințelor teoretice și practice, sunt identice cu cele pentru permisul de categoria B, accesibil celor care au împlinit 18 ani. Din start, tinerii care aspiră să-și ia permisul înainte de majorat trebuie să știe că vor putea conduce doar trei categorii de vehicule. Categoria B1 cuprinde vehicule cu patru roți (cvadricicluri), acționate cu motoare cu ardere internă sau motoare electrice, a căror masă proprie este cuprinsă între 400-550 kg, având o putere netă maximă ce nu depășește 15 kw (20 cai putere). Din categoria A1 fac parte motocicletele cu o cilindree de maximum 125 cm³, cu o putere maximă de 11kw (15 cai putere) și un raport putere/greutate de 0,1 kw/kg, dar și triciclurile cu motor cu o putere maximă de 15 kw (20 cai putere). Cea din urmă categorie permisă la 16 ani este AM, pentru vehiculele cu două sau trei roți, echipate cu motor cu ardere internă sau electric, a căror viteză prin construcție este cuprinsă între 25 și 45 km/h și cu o capacitate maximă de 50 cm³. 

Pașii de urmat

În perspectiva conducerii unei mașinuțe sau a unei motociclete din categoriile sus-menționate, adolescenții pot face primul pas spre permis, înscriindu-se la școala de șoferi. Cursurile costă în jur de 2.000 de lei, și prevăd ore de legislație și cursuri de condus în trafic și/sau în poligon. Legislația prevede 24 de ore de teorie și 20 de ore de practică. Pentru înscrierea la școală, este nevoie de carte de identitate în original și copie, avize psihologice și medicale, certificat de cazier judiciar, dar și de acordul părinților.  

După terminarea cursurilor școlii de șoferi, adolescentul-candidat își va întocmi dosarul pentru înscrierea la examen. Acesta va cuprinde fișa de școlarizare, cererea de examinare, cazierul judiciar, chitanța prin care s-au achitat 89 de lei, contravaloarea permisului de conducere, și copia cărții de identitate. Toate acestea se depun la Serviciul Permise și Înmatriculări, iar programarea pentru testarea teoretică și ulterior, pentru traseu, în cazul în care a trecut de ”sală”, se va face online, pe site-ul https://www.drpciv.ro/drpciv-booking

În ce constă examenul 

Examenul teoretic implică rezolvarea unui chestionar cu 26 de întrebări la care trebuie date cel puțin 22 de răspunsuri corecte, urmate de proba practică, unde viitorii tineri șoferi vor fi asistați de un examinator din cadrul Serviciului Permise și Înmatriculări.  

Citit 1986 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023 09:48

2 comentarii

  • postat de Alexutz
    Joi, 26 Ianuarie 2023 14:34
    5.2.205.***
    Unii nu sunt in stare sa tina drept nici carutul de butelii si noi vorbim de permis la 16 ani.......
    0
    0
  • postat de Geos
    Joi, 26 Ianuarie 2023 06:54
    5.13.172.***
    La balamucul care e în traficul din oraș numai șoferii de 16 ani mai lipsesc.
    Mersul cu bicicleta sau un scuter electric/50cmc e mult mai potrivit pentru vârsta lor însă pentru asta avem nevoie de:
    -banda 1 rezervata transportului în comun si vehiculelor pe doua roti
    - sensuri unice si limita de
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.