Aproape 400 de avorturi, anul trecut, în spitalele de stat din Galaţi

Aproape 400 de avorturi, anul trecut, în spitalele de stat din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Educația sexuală este încă un subiect tabu în România anului 2023. În era în care accesul la informații de tot felul este din ce în ce mai ușor, foarte multe adolescente, fie neinformate, fie ignorante, constată că sunt însărcinate și că, din diferite motive, nu pot duce sarcina la termen.

Avortul la cerere - necesitate sau lux

Un studiu făcut la sfârșitul anului trecut de Organizația Mondială a Sănătății arată faptul că România ocupă un loc fruntaș printre țările Uniunii Europene în ceea ce privește numărul de întreruperi de sarcină. Se pare că situația a scăpat de sub control în timpul pandemiei, perioadă în care nici spitalele private nu au mai făcut întreruperi de sarcină la cerere, iar femeile care își doreau acest lucru erau nevoite să aplice metode empirice, cunoscute de pe timpul bunicilor.

Conform datelor oferite de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galați, spitalele de stat care fac astfel de intervenții sunt cele din oraș (Spitalul Clinic de Urgență "Sf. Apostol Andrei" și Maternitatea "Buna Vestire"), precum și unitățile spitalicești din Tecuci și Târgu Bujor.

"Numărul total de întreruperi de sarcină efectuate, în sistemul public, anul trecut, a fost de 389, dintre care 186 de femei au provenit din mediul rural. Dintre acestea, întreruperi de sarcină la cerere au fost 65, din care femei din rural 32, iar sarcini incomplete au fost 324, din care în mediul rural au fost 154", ne-a declarat Liliana Iordăchescu, reprezentanta DSP Galați.

Victimă a  sărăciei, M. este o adolescentă de 16 ani, care trăiește în mediul rural. Din discuțiile purtate cu ea am aflat că urmează să aducă pe lume un copil cu care s-a "pricopsit" din greșeală, în urma unei petreceri la care a luat parte. Fata susține că nu ar fi vrut să facă un copil, dar, pentru că nu a avut bani să meargă la un cabinet privat pentru a face întrerupere, a fost nevoită să lase sarcina să ajungă la termen. Acum este bucuroasă că peste câteva luni va fi mamă, dar are puterea să le sfătuiască pe adolescente să fie foarte atente la ceea ce fac, pentru că un copil "nu este un cățel de care te poți descotorosi după o vreme".

Din păcate, acesta nu este un caz singular. În mediul rural, sărăcia și lipsa de educație sunt factorii principali care contribuie la situații de acest fel.

Pentru a vedea cât costă o întrerupere de sarcină la un cabinet privat din oraș, am intrat pe paginile de prezentare ale unor astfel de unități. Pe listele de prețuri făcute publice am găsit sume între 700 și 800 de lei, ceea ce reprezintă foarte mult pentru multe dintre adolescente prinse pe picior greșit.

Citit 2782 ori Ultima modificare Luni, 06 Februarie 2023 18:35

11 comentarii

  • postat de un cetatean
    Miercuri, 08 Februarie 2023 00:10
    188.25.190.***
    @Secolul 18 își vrea retardații înapoi
    neomarxist penibil ... stai in banca ta ... iti garantez ca orice fata stie ca poate ramane insarcinata ... nu exista sa nu stie asa ceva ... doar ca pe multi viata ii ia pe negandite ... si nu, marea majoritate nu sunt in urma unui abuz ... nu exista vinovati si nici baieti/barbati de bagat la inchisoare .... oameni care gresesc si/sau nu gandesc vor fi cat lumea si pamantul ... statul ar trebui sa sustina astfel de familii ..ca tot sunt la moda familiile monoparentale ... ca sa nu zic ca ar trebui gasit si tatal si facut constient de cele intamplate ..de aia e nevoie de psihologi, de consilieri, de ajutor financiar, avem nevoie de cetateni in tara asta ... chiar daca voua vi se par deja pierduti ... nimeni nu este pierdut cu adevarat decat atunci cand duci o politica de exterminare si vanatoare de vrajitoare
    0
    0
  • postat de Secolul 18 își vrea retardații înapoi
    Vineri, 03 Februarie 2023 19:09
    5.12.34.***
    Alergătorule, bătaia de inima apare târziu în sarcina. Daca tot vorbești de traume nu mai bine te gândești cam ce înseamnă pentru o fata de să zicem 14 ani sa nască un copil? Eventual apărut după un abuz? Vorbiți ca justițiar, dar e frumos asa, de pe margine. Și mai și vorbești de lozinci, fix aducând cele mai clasice lozinci pro viata. Dar cu ce sacrificii se întâmplă viata aia nu va mai gândiți
    0
    0
  • postat de Alergătorul de pe Faleza
    Vineri, 03 Februarie 2023 15:28
    109.166.135.***
    @Secolul 18: Este vorba despre un alt corp, o alta inima care bate, un alt suflet. Zici că e o alegere "cat se poate de conștientă"? Cate fete care apelează la așa ceva știu cu adevărat ce implicații are o astfel de decizie și ce traume apar după aceea? Mai lăsați lozincile la moda și mânia cu care postați comentarii.
    0
    0
  • postat de Cristi
    Vineri, 03 Februarie 2023 14:08
    86.34.187.***
    Rezultatul nivelului de trai si educatiei pe ,,cai mari''. Pacat de sufletele nevinovate pierdute si de cele ramase in suferinta cu asa pacat pe suflet. Multumim conducerii tarii care ne apasa cu nasul in noroi cu fiecare ocazie, o parte din acest pacat, aceasta drama este si a lor. Dumnezeu nu doarme!
    0
    0
  • postat de Secolul 18 isi vrea retardatii inapoi
    Vineri, 03 Februarie 2023 12:30
    5.12.34.***
    @Alergatorul de pe dunare, fiind de gen masculin ai 0 drepturi sa decizi pe corpul femeilor. E o alegere cat se paote de constienta, si e o alegere care nu ar trebui facuta daca ar exista educatie sexuala in scoli. Daca ar exista constientizarea metodelor anticonceptionale, a bolilor cu transmitere sexuala, a psihologiei din spatele atractiei, a implicatiilor unui act sexual etc. Dar nu, noua ne place sa fim in sec 18, cand daca nu vorbesti despre un subiect probabil el dispare cu totul. Retards.....
    0
    0
  • postat de Cryss
    Vineri, 03 Februarie 2023 07:07
    5.13.200.***
    Suntem fruntași la noi în Țară la avorturi și în afara țării pe unde suntem împrăștiați suntem fruntași la natalitate.
    Păcat de copilașii care nu mai apucă să trăiască.
    Rezultatul este că așa numiții "Părinți" needucați le e teamă de ce îi așteaptă în urma nașterii copilului, la greutățile și posibilitățile de a te descurca în Țara noastră România.
    Unii se chinuie ani întregi să facă copii și alții îi aruncă la.......
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Vineri, 03 Februarie 2023 00:53
    5.13.195.***
    Decat sa pastrezi copilul in aceasta LOAZA mai bine i-n nasti in ORICE TARA UE dupa hunbgaria!
    0
    0
  • postat de Alergătorul de pe Faleza
    Vineri, 03 Februarie 2023 00:09
    109.166.135.***
    400 de vieți luate, 400 de copii care ar fi putut fi un dar pentru societatea noastră: medici, cercetători, profesori, scriitori, s.a.m.d. Cu așa scoruri macabre, sa nu ne mai plângem de cum merg lucrurile în tara asta. Ne merităm soarta din plin.
    0
    0
  • postat de Anda
    Joi, 02 Februarie 2023 23:57
    5.13.159.***
    Este o alegere, e bine ca se poate face. Educatia este esentiala, poate preveni multe dintre aceste situatii.

    Cat despre "nu este un cățel de care te poți descotorosi după o vreme", imi pare rau, nu, un om cu ceva inima si creier nu isi poate abandona cainele.
    0
    0
  • postat de ds
    Joi, 02 Februarie 2023 22:58
    89.136.4.***
    La cata depopulare este statul roman isi doreste ca aceste tinere sa pastreze copilul. Mai tarziu va fi forta de munca pe santiere sau restaurante plus bucuria popilor care au mai multi enoriasi..vine botezul..nunta si moartea deci bani pentru capuse.
    0
    0
  • postat de Mihnea
    Joi, 02 Februarie 2023 22:42
    5.13.205.***
    Hormonii ... Neuronul ...
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.