Alarmant! DSP Galați confirmă patru cazuri de TBC în școli

Alarmant! DSP Galați confirmă patru cazuri de TBC în școli
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Situația alarmantă din școlile din oraș, unde au apărut mai multe cazuri de infecție, în rândul elevilor, cu TB a fost prezentată pe larg în „Viața liberă”. La câteva zile după apariția articolelor, Direcția de Sănătate Publică a transmis oficial, prin purtătorul de cuvânt, situația reală din teritoriu.

La momentul apariției în spațiul public a informațiilor, inspectorul școlar Adrian Silivestru, putătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Galați, făcea apel la calm și la încredere și sfătuia elevii și părinții să nu intre în panică și să urmeze instrucțiunile primite de la profesori și de cadrele medicale de la Dispensarul TBC din oraș, pentru a nu perturba activitatea didactică din unitatea de învățământ. Cu toate acestea însă, nemulțumirile și temerile în rândul părinților au persistat, iar mesajele au curs pe rețele de socializare și pe grupurile de watsapp de la clase. În speranța că răspunsul DSP Galați a lămurit situația exactă, „Viața liberă ” va urmări în continuare demersurile întreprinse de cei abilitați să vegheze la respectarea prevederilor legale. Menționăm faptul că elevii infectați nu s-au mai prezentat la școală, fie fiind internați în spital, fie sub tratament la domicilu. 

La o săptămână după primele sesizări, Direcția de Sănătate Publică Galați, confirmă, printr-un comunicat de presă, existența a patru cazuri de TBC în mai multe unități de învățământ din oraș. După ce „Viața liberă” a prezentat zilele trecute faptul că în două școli din învățământ au fost identificați elevi cu TBC, DSP Galați a precizat faptul că s-au deplasat la liceul Racoviță pentru verificări suplimentare și că situația din unitatea de învățământ gălățeană este sub control.

Redăm, în continuare, răspunsul furnizat de purtătorul de cuvânt al DSP Galați, psiholog Liliana Iordăchescu. „În legătură cu aspectele prezentate în două articole publicate în presa scrisă gălățeană cu privire la cele patru cazuri  de TB, care s-au înregistrat  în trei unități de învățământ de pe raza Mun. Galați, vă comunicăm următoarele: Dispensarul TB ne-a informat cu privire la înregistrarea acestor cazuri, iar Direcția de Sănătate Publică Galați, prin Compartimentul de supraveghere și control boli transmisibile, a început monitorizarea situației înregistrate. În ceea ce privește declarația unei eleve cu identitatea protejata din cadrul Liceului Emil Racoviță, inspectorii sanitari din cadrul Serviciului de. Control în Sănătate Publică s-au autosesizat și au desfășurat un control în data de 06 februarie a.c. în cadrul instituției de învățământ citată, constatând următoarele: - condiții igienico-sanitare corespunzătoare. S-a procedat la nebulizare (dezinfecția aerului) și dezinfecția tuturor spațiilor. Dispensarul TB înștiințase deja, în scris, conducerea liceului cu privire la înregistrarea acestor cazuri, conform metodologiei de supraveghere a cazurilor de TB. Au fost investigați din punct de vedere medical, atât cei bolnavi, cât și contacții lor, elevi și profesori. Menționăm că anchetele epidemiologice sunt în curs de desfășurare, astfel încât, la finalizarea acestora, vom reveni cu precizări suplimentare”, ne-a spus purtător de cuvânt DSP Galați, psiholog, Liliana Iordăchescu.

 

Citit 3126 ori Ultima modificare Vineri, 10 Februarie 2023 15:05

1 comentariu

  • postat de paloma
    Joi, 09 Februarie 2023 15:53
    5.13.144.***
    TBC - Boala saraciei !!!

    puchene, ce-ai facut din orasul asta ???!!!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.