Prea puțini consumatori de droguri vor să scape de dependență

Prea puțini consumatori de droguri vor să scape de dependență
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Un sfert dintre consumatorii de droguri care au ajuns pentru consiliere și sprijin la Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Galați, în cursul anului trecut, au făcut-o de bunăvoie. Restul au fost obligați să ajungă pe mâinile medicilor și psihologilor, după ce au fost prinși în tot felul de ipostaze ilegale și au ajuns protagoniști ai unor dosare penale, pe fondul consumului de stupefiante.

Simpli consumatori, deținători sau implicați în traficul de substanțe interzise, foarte mulți adepți ai drogurilor refuză ajutorul specializat, cel puțin din partea instituțiilor abilitate ale statului. O certifică raportul anual al Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CRPECA) Galați, care ar trebui să se ocupe de recuperarea dependenților din trei județe, inclusiv Vrancea și Brăila, dar care are prea puține șanse, concrete, de a o face.

Din 71 de persoane consumatoare de droguri care au ajuns la Centru anul trecut, 52 au fost trimise de poliție, DIICOT sau penitenciare pentru a fi evaluate și eventual consiliate pentru a scăpa de dependență. Asta deoarece legea prevede această obligativitate în cursul anchetelor penale, ca măsură de sprijin pentru cei dovediți că au astfel de "pasiuni". Restul de 19 au venit, oficial, de bunăvoie, în speranța că vor reuși să scape de viciu și că vor fi ajutați să găsească drumul spre o viață normală.

"Dintre cei  71 de beneficiari, 40 au fost din județul Galați, 23 din Brăila și doar opt beneficiari la nivelul județului Vrancea. Acestora li s-au oferit servicii de management de caz, evaluare și consiliere psihologică. Pentru aceștia, precum și pentru cei 19 beneficiari care s-au adresat Centrului din proprie inițiativă au fost desfășurate 684 de activități de asistență", au precizat reprezentanții CRPECA Galați.

Prevenire pentru zeci de mii de oameni

Dacă numărul celor care s-au adresat Centrului cu scopul de a primi sprijin în vederea scăpării de dependență a fost doar de ordinul zecilor, cei care au fost "țintele" activităților de prevenire au fost mult mai mulţi. Peste 33.000 de gălățeni, vrânceni sau brăileni au fost vizați, în 2022, de sfaturile și recomandările consilierilor de la Centrul Antidrog. Elevi, profesori sau părinți au fost învățați despre efectele nocive ale stupefiantelor, despre dependență și consecințele ei, precum și despre modalitățile în care se poate cere ajutor când "tentația" a fost mai puternică. "În anul 2022, am desfășurat 882 de activități de prevenire a consumului de droguri în școală, familie și comunitate și 442 de activități punctuale de informare, educare și conștientizare cu privire la riscurile asociate consumului de substanțe psihoactive, de care au beneficiat 33.722 de persoane", au conchis specialiștii de la CRPECA Galați.

Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Galați are ca abilități, pe lângă coordonarea implementării politicilor antidrog în cele trei județe, și oferirea de asistență psihologică și medicală pentru persoanele consumatoare de droguri. Cei care vor să primească sprijin se pot adresa consilierilor Centrului, care are sediul în Galați, strada Al.I. Cuza, bloc Cristal, sc. 2, et. 2.

Citit 1401 ori Ultima modificare Sâmbătă, 04 Februarie 2023 16:57

2 comentarii

  • postat de Numai asta ca-i cald acu ...
    Sâmbătă, 04 Februarie 2023 06:22
    108.245.201.***
    Astia-s ca porcu ...
    0
    0
  • postat de comunismul
    Vineri, 03 Februarie 2023 21:10
    5.13.227.***
    ca in melodia lui pharrell williams! happy!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.