Fabrica de bere din Galați se închide şi ar putea deveni afacere imobiliară

Fabrica de bere din Galați se închide şi ar putea deveni afacere imobiliară
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Pe 9 martie, bărbații celebrează, de regulă, cele 44 de pahare. Ca o ironie a sorții, în luna martie a acestui an, aceiași bărbați pot afla că fabrica de bere din Galați, Martens SA, este în pragul închiderii, la fix 44 de ani de când a fost înființată. Oficial, fabrica își oprește producția, dă afară toți oamenii care lucrează acolo și continuă doar pe partea de distribuție a berilor produse în Belgia. E un alt fel de a spune "închidere", cu mai multe cuvinte. Astfel, Martens Galați se transformă într-un soi de depozit mai mare, până când, destul de probabil, va fi vândută pe bucăți sau la pachet.

Conform Ziarului Financiar, Bockhold NV Belgia, fond care deține peste 97,75% din acțiunile producătorului de bere Martens Galați, vrea să cumpere restul de acțiuni deținute în cadrul companiei și a depus o ofertă publică de cumpărare. De asemenea, compania a anunțat anterior și că desființează locurile de muncă din departamentul de producție (75 la număr, în 2021), urmând să se axeze pe dezvoltarea activității de vânzare a produselor din bere.

Oferta de preluare, care vizează 301.526 de acțiuni, cu un preț de cumpărare de 1,63 lei/acțiune, se va derula în perioada 13-24 martie 2023 și va fi intermediată de SSIF Goldring SA. Bockhold NV Belgia ar putea deveni astfel acționar unic al Martens Galaţi, deși are deja procentul necesar pentru delistarea companiei, procent stabilit la 95%, mai precizează ZF.

Pierderi pe linie, în ultimii cinci ani

La ora actuală, rezultatele financiare ale fabricii de bere Martens din Galați nu arată bine absolut deloc. Conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor, ultimii cinci ani raportați s-au soldat cu pierderi semnificative. În 2017, au fost 10 milioane de lei, în 2018 - 8,8 milioane, în 2019 - 11,5 milioane, în 2020 - 5,3 milioane și în 2021 - 5,7 milioane de lei.

În anul 2021, numărul mediu al angajaților Martens a fost de 75, aproape jumătate din cei care erau în 2017. În vara anului trecut, erau chiar și mai puțini angajați, circa 40.

"Singura dată când am trântit ușa după mine"

De vină pentru rezultatele dezastruoase par a fi numirile neinspirate care s-au făcut la conducerea companiei, mai întâi un nou director care venea "de la cartofi prăjiți", apoi un altul, "infatuat, care a făcut numai tâmpenii". Plus lipsa investițiilor, plus lipsa banilor, care veneau din Belgia numai atunci când trebuia făcută plata salariilor.

Fondată în 1978, fabrica de bere din Galați a fost preluată în 1998 de Martens Brouwerij, care a achiziționat pachetul majoritar de acțiuni, în ceea ce s-a vrut a fi o afacere de familie. Destinul Martens Galați a fost strâns legat, timp de aproape două decenii, de numele lui Vasile Joantă, primul director general al fabricii preluate de belgieni, un om de un profesionalism indiscutabil și de o eleganță aparte, cum rar se mai întâlnesc în ziua de azi. Vasile Joantă a fost director până în 2017 și, apoi, timp de un an, președinte al Consiliului de Administrație. "În 2018, când am plecat, a fost singura dată când am trântit ușa după mine", a spus Vasile Joantă, pentru "Viața liberă".

"Aduseseră un infatuat, un belgian, care habar n-avea despre ce este vorba într-o fabrică de bere și care a făcut numai tâmpenii. Mai aduseseră ca director general încă un belgian, care venea de la cartofi prăjiți. În primul an s-au pierdut o grămadă de bani, am făcut un raport, dar nu l-a băgat nimeni în seamă. Așa că m-am decis să plec, iar după mine au plecat o mulțime de oameni de valoare, care știau fabrica și ce este de făcut.

Oricum, în ultimii doi ani, în Galați se mai făcea doar bere la doză, tot ce era la sticlă, toate mărcile noastre, era adus din Belgia. Dar linia de doze era mică, doar 10.000 pe oră, un flecușteț.

Din vară, în fabrică au mai rămas doar vreo 40 de oameni. Berea la PET a căzut foarte tare, dar fabrica ar fi putut să intre pe segmentul craft, care încă este în creștere, numai că n-au vrut să aducă un berar bun. Acum spun că opresc producția la Galați și că vor distribui berile Martens (MaDonna, Lup, Driver etc.) produse în Belgia. Tot ce este la sticlă se fabrică acolo de doi-trei ani. Și salariile tot din Belgia erau plătite, în ultimii ani. La Galați au fost mulți oameni buni care știau ce au de făcut. Mie îmi pare rău că s-a dus o afacere care putea fi pusă pe picioare, dacă banii veneau la timp nu numai pentru salarii", ne-a spus fostul director general al Martens, Vasile Joantă.

Printre brandurile produse și comercializate de Martens, inclusiv în marile lanțuri de retail, se numără MaDonna, Postăvaru, Driver, Lup. În plus, Martens este unul dintre cei mai mari furnizori de marcă privată pentru retaileri, peste 50% din producția fabricii reprezentând branduri pentru rețelele internaționale de magazine, scrie și economica.net. Compania aproviziona, de exemplu, toate supermarketurile Aldi din Germania, atât în nord, cât și în sud. După ce acestea au picat, s-a trecut pe PET-uri, dar și acestea au căzut, a adăugat Vasile Joantă.

"Greu de crezut că fabrica va fi repusă pe picioare"

"Vasile Joantă era de-o viață la Martens, a schimbat multe, voia să investească, iar după plecarea lui, a început declinul. A scăzut producția, au scăzut vânzările, marketingul a fost necorespunzător, s-au înregistrat pierderi masive și s-a ajuns la colaps. Nu cred că mai cumpără cineva o fabrică de bere în starea asta, deoarece pe piața berii e o concurență fantastică. Pentru că și profiturile sunt fantastice, mai mari decât în multe alte domenii. Cineva poate că ar putea să o cumpere și să o repună pe picioare, dar nu cred că există o astfel de persoană în Galați. Martens nu mai face bere la Galați, rămâne cu distribuția berilor produse în Belgia, iar perspectiva este de vânzare, pentru că poate fi o afacere imobiliară.

E mare păcat, mai pierdem încă un simbol al economiei Galațiului. În zilele de glorie, acolo lucrau 400-500 de salariați. Aveam berea noastră, produsă la Galați, exportam în țările arabe, în Africa de Sud... Faptul că nu se mai produce bere la Galați e o pierdere pentru noi toți", ne-a spus și Marian Filimon, președintele Patronatului IMM-urilor, organizație la care Martens este (încă) membru.

O posibilă afacere imobiliară

Martens Galați se întinde pe o suprafață de 5,5 hectare, teren ce ar valora, conform surselor de pe piața imobiliară, circa 5-6 milioane de euro. Însă Martens mai are un activ semnificativ: un siloz de cereale de circa 11.000 de tone. În contextul războiului din Ucraina și al volumului de cereale care tranzitează România, un astfel de siloz ar fi aur curat pentru cel care l-ar deține. Silozul ar putea fi vândut separat, dar și la pachet cu celelalte active ale fabricii, în cazul în care patronii belgieni se decid să facă acest lucru.

Citit 11090 ori Ultima modificare Luni, 06 Martie 2023 09:07

23 comentarii

  • postat de RTE
    Marți, 07 Martie 2023 05:35
    86.124.200.***
    Cate persoane cunoașteți care consuma bere produsa de Martens??? Câți dintre voi ați cumpărat berea asta??? Daca voi nu ați susținut afacerea asta locală, de ce aveți așteptări sa o susțină alții??? Când vor învăța românii să își susțină companiile locale și naționale? Nu verbal, ci practic. Când vo
    0
    0
  • postat de Gigel
    Luni, 06 Martie 2023 13:01
    5.13.195.***
    @Florin: confunzi orasul cu judetul bo$$
    0
    0
  • postat de bere a Pet
    Duminică, 05 Martie 2023 16:54
    136.226.2.***
    Aveam o vecina care unchisu lucra pe autobuz si cand venea la ea mereu aducea cate un bidon de 5L de bere , furat de muncitori
    0
    1
  • postat de Gigel
    Vineri, 03 Martie 2023 17:38
    5.13.195.***
    @Florin: nu e numai 254 de lei. LA ala se aduna mai mult decat incaseaza unu care munceste si plateste taxe. Ala cu ajutoare nu face nimic.
    0
    0
  • postat de florin
    Vineri, 03 Martie 2023 16:36
    86.124.201.***
    Pentru stiinta unui Gigel
    1- In 2021 pe baza unui tabel din octombrie 2022 judetul Galati era pe locul 27 pe tara la numarul de masini imatriculate la mia de locuitori!Culmea ca Iasiul este sub noi cu mult!Sub noi sunt judete ca Vaslui,Braila Botosani,Calarasi ....Asa ca mai usor ca nu suntem asa m
    0
    0
  • postat de Tom
    Vineri, 03 Martie 2023 15:40
    5.13.233.***
    Se construiesc blocuri pentru bastani si cei cu dare de mana ,masini luxoase conturi grase care fac parte din alta lume , lumea oamenilor cu bani, de aceia ne pleaca lumea afara iar statul nu mai stie sa construiasca doar sa vanda terenuri , cat despre fosta Fabrica de bere , actuala conducere a pus
    0
    0
  • postat de Gigel
    Vineri, 03 Martie 2023 11:47
    5.13.195.***
    Peste tot auzim ca a scazut populatia orasului dar masini sunt balamuc pe strazi, blocuri se construiesc in nestire ca cica e cerere. Pai daca a plecat lumea de unde e cererea? De unde sunt masinile de pe strada ca masini autonome inca nu au aparut in trafic. In loc sa incurajezi productia continua
    0
    0
  • postat de Țapul cu bere
    Vineri, 03 Martie 2023 10:51
    5.14.128.***
    ,,Ce aveți fraților cu Galațiul?"
    Mă întreb acuma, statul,
    Oare ce are-n vedere,
    Că se-nchide combinatul,
    Dar și ... fabrica de bere?
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Vineri, 03 Martie 2023 10:25
    5.13.195.***
    Am consumat bere belgiana Martens facuta exclusiv in Belgia! Bunicica... dar nu foarte buna. Se gaseau cu lamaie, pils, tare de7.7 grade si extra strong parca de 12.5gr. Fabrica parca retin era intre Brugges si Gent ca locatie.

    Pacat! Lup mai este acceptabila dar o bate Ciucas! Iar cea mai deos
    0
    0
  • postat de Țapul cu bere
    Vineri, 03 Martie 2023 09:59
    95.76.59.***
    ,,Închiderea fabricii de bere"
    Cred că murim deshidratați,
    În acest aspru genocid,
    Ce se-ntâmplă în Galați,
    Și se numește ... ,,bericid"!
    0
    0
  • postat de Alien
    Vineri, 03 Martie 2023 09:34
    86.123.142.***
    Investitorii străini cei serioși aduși de UE...
    0
    0
  • postat de florin
    Vineri, 03 Martie 2023 09:06
    86.124.201.***
    Toata industria galateana construita de Ceausescu intre 1965 si 1989 a fost distrusa!!!!Si pe acest om lam impuscat de craciun!Pentru tradare nationala!Pentru genocid!Ok nu tot ce s-a intimplat in acea perioada a fost perfect!Dar totusi frate sa tai aproape tot ce s-a construit in 25 de ani cum se
    0
    0
  • postat de Gigel
    Vineri, 03 Martie 2023 08:48
    5.13.195.***
    Ce treaba are PSD-ul cu faptul ca un particular nu stie sa-si conduca afacerea? Actionariatul belgian a avut interes sa opreasaca productia ca sa aiba ei productie noi fiind doar o piata. Produci ceva dar daca nu iti faci si ceva reclama sa te stie lumea degeaba. Aici chiar nu e politica masura inch
    0
    0
  • postat de Trandafirul Galben
    Vineri, 03 Martie 2023 08:39
    5.13.197.***
    Domnitean,mare dreptate ai!
    S-au schimbat "cumetrașii" din aparatul de Stat,la nivel local sau mai sus...știi tu ce zic.
    Eu mizez pe domnul Fotea și eventual niște procurori gen doamna Tănase,că ar putea să intre puternic în cârdășiile astea locale.
    Suferă prea mulți oameni din cauza acestor încr
    0
    0
  • postat de Flory
    Vineri, 03 Martie 2023 06:47
    86.124.200.***
    Domnul primar se lauda ieri într-un articol că Galațiul a devenit atractiv pentru investitori! Domnule Primar, trăiți într-un univers paralel! Vedeți că după fabrica de bere s-ar putea să vină randul combinatului, care de mai bine de 3 luni nu mai produce nimic și sunt cu un picior în groapă!
    0
    0
  • postat de Tică
    Vineri, 03 Martie 2023 06:07
    5.13.131.***
    Sa fie anunțat si primarul , el spune ca orasul a devenit atractiv pentru investitori Care investitori? In imobiliare ?
    0
    0
  • postat de Zap
    Vineri, 03 Martie 2023 04:00
    171.232.85.***
    Alt succes marca PSD...
    0
    0
  • postat de paloma
    Vineri, 03 Martie 2023 01:12
    5.13.144.***
    Galatiul viitor de aur are !!!

    fotea/pucheanu...viitorul ni-l distrug !!!
    0
    0
  • postat de paloma
    Vineri, 03 Martie 2023 00:26
    5.13.144.***
    Ne scufundam...ne scufundam !!!...
    0
    0
  • postat de Trandafirul Galben
    Vineri, 03 Martie 2023 00:02
    5.13.197.***
    Este doar un exemplu destul de dureros.
    Din nefericire știu ce înseamnă să ai un business și să vezi cum AUTORITĂȚILE LOCALE împreună cu cele ale STATULUI ROMÂN,fac tot posibilul să-ți distrugă munca de ani de zile.
    Sunt oameni fără logică,fără inimă,acționează doar în interesul propriu și au ca o
    0
    0
  • postat de F trist ...vasalii UE
    Joi, 02 Martie 2023 23:07
    108.245.201.***
    Specific ....galatean ..
    0
    0
  • postat de Berar
    Joi, 02 Martie 2023 22:48
    89.136.7.***
    Adevarul e ca nu se mai cumpara berea facuta cu chimicale si fortata. Voi ati mai vazut hamei intrand pe poarta sau sa o lase la fermentat exact cat scrie la manual. Acum se face cu substante, se forteaza etc. Pe vremuri acolo se facea o bere foarte buna si anume berea Premium la sticla de 1 litru.
    0
    0
  • postat de Domnitean
    Joi, 02 Martie 2023 22:31
    95.76.59.***
    Nu pot sa cred! Cum de au scapat paslarii, herastii cheliosiii, secuienii (si cei din spatele lor) astfel de ciupercuta ?!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.