Foarte mulți gălățeni care au vrut să profite de ultima zi liberă din cele de sărbătoare și de vremea frumoasă de afară au ieșit la plimbare pe faleză.
Din păcate însă, la punctul de trecere cu bacul, imaginea era una dezolantă. Sute de sticle și gunoaie, precum și ramuri de copaci au fost aduse de Siret și s-au oprit chiar în dreptul pontonului care permite accesul pietonilor și al mașinilor pe bac.
”Păcat de vremea frumoasă de afară și de ziua asta de sărbătoare”
Pentru a vedea exact care este situația în zonă, ne-am deplasat la fața locului și am stat de vorbă cu gălățenii ieșiți la plimbare în zona respectivă. Aceștia erau profund nemulțumiți de starea de mizerie în care se află orașul. „Păcat de zona asta... Din punctul meu de vedere este cea mai frumoasă parte a falezei. Din păcate, astăzi regret că am venit aici să mă plimb. Am vrut să profit de ziua liberă și de vremea frumoasă de afară, dar mizeria care s-a adunat aici, la ponton, îmi dă senzația că locuiesc într-un oraș părăsit, fără nimeni care să ne asigure curățenia, mai ales în zile de sărbătoare”, ne-a declarat o locuitoare a Galațiului. Unul dintre angajații Navrom, care se afla marți la muncă, ne-a spus că gunoaiele au ajuns în dreptul pontonului de vreo trei zile, aduse de Siret. Acesta susține că ramurile plutitoare au pus în dificultate circulația bacului, care a fost nevoit să își schimbe direcția de deplasare, evitând astfel să se agațe în crengi.
Galațiul nu are nicio navă specializată în strângerea deșeurilor
„Am dat comandă la Ecosal să ne trimită un graifer și o mașină, ca să scoatem toate aceste deșeuri din apă. Sunt și PET-uri printre ele, dar majoritatea sunt resturi vegetale aduse de Siret, în fiecare an se întâmplă așa, cred că știți și dumneavoastră. Fiind apa crescută, resturile se adună la pasarelă. Mâine (miercuri – n.red.) cred că situația se va rezolva, dacă Ecosal ne trimite graiferul. Nicio autoritate de la Dunăre – nici AFDJ-ul, deși nu prea e treaba lor, nici APDM-ul – nu are vreo navă specializată pentru a aduna deșeurile vegetale și PET-urile din Dunăre”, ne-au declarat surse din cadrul companiei Navrom Bac Galați. Într-adevăr, Galațiul nu are nicio navă specializată în strângerea deșeurilor de orice fel de pe apă. Administrația Porturilor Dunării Maritime (APDM) are o singură navă, Depol 6, al cărei nume te-ar duce cu gândul la depoluare. Însă Depol 6 este specializată numai pe preluarea reziduurilor și apelor reziduale (apa de santină) de la nave, nu și pe curățarea apei de deșeuri de plastic sau vegetale.
Raluca Ichim, Cristinel Luca