Profesorii gălățeni nu au de gând să renunțe la grevă (FOTO și VIDEO)

Profesorii gălățeni nu au de gând să renunțe la grevă (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Protestul profesorilor a continuat, iar cadrele didactice s-au adunat și marți, 30 mai, în fața Prefecturii, pentru a-și cere drepturile

Oamenii, nemulțumiți de felul în care sunt tratați de autorități, au ieșit în stradă pentru obținerea măririlor salariale, investițiilor în învățământ și, nu în ultimul rând, pentru recăpătarea demnității.

Aproximativ 150 de profesori s-au adunat în cea de-a noua zi de grevă să scandeze pentru dreptate. Aceștia s-au unit și susțin că nu au de gând să se oprească, declarându-se sătui de bătaia de joc la care sunt supuși. Dascălii, care nu par dispuşi să renunțe la luptă, s-au înarmat cu sloganuri precum "Demisia", "Nu cedăm" sau "Demnitate", pentru a obține un răspuns pozitiv din partea autorităților care îi ignoră de atâția ani.

Deși salariile sunt una dintre nemulțumirile oamenilor din spatele catedrei, aceștia sunt deranjați, în primul rând, de condițiile din unitățile de învățământ

"Sunt niște condiții mizere și nu se investește deloc în învățământ. Laboratoarele și clasele arată deplorabil. Pretenții salariale putem avea în mare măsură, având în vedere că suntem nedreptățiți și trebuie să muncim alături de copii în clase în care nu s-a investit nici măcar un ban", ne-a mărturisit Mirela Popovici, profesoară de educaţie tehnologică la Şcoala Gimnazială Nr. 29 Galaţi.

"N-am venit pentru salarii, ci pentru demnitate. Sunt profesor de istorie și de filozofie de 33 de ani. Predau de la 18 ani, am făcut atât Facultatea de Drept, cât și Facultatea de Istorie și Filosofie, iar între a profesa în Drept, pentru a face bani, și Învățământ, am ales profesoratul, deși știam ce mă așteaptă. Aș vrea ca profesorii care vor mai veni să fie tratați cum am fost eu tratată în momentul în care am intrat în școală, atunci era foarte bine. Am intrat la catedră la 18 ani, în 1990, ca profesor suplinitor, iar atunci profesorii m-au primit frumos, m-au învățat, mi-au transmis valori importante și mi-au spus așa: «Dacă ai venit aici, în învățământ, o să lucrezi ca un voluntar, dar trebuie să alegi între pasiune și bani». Am ales profesoratul, dar în societatea noastră demnitatea nu mai stă în profesorat, pentru că banii au început să le inunde mințile copiilor. Am un copil, pe care l-am adoptat, și care îmi spune «Mama, banii contează. Toți copiii vin cu Iphone, încălțări scumpe, eu de ce nu am? Eu de ce nu plec în vacanță în Antalya ca alți colegi?». Nu e corect, am făcut două facultăți, predau de atâta timp, am fost director la «Palatul Copiilor», inspector la Istorie și Filosofie, acum sunt director la o școală postliceală particulară din Galați, unde la fel salarizarea este minimală, trebuie să muncesc 12 ore ca să îmi pot întreține copilul, iar cu toate astea nu fac față. Dacă nu vom renunța la protest, poate vom obține ce ne dorim, însă dacă renunțăm, sigur nu se va face nimic. Recunosc, sunt profesori care nu-și merită titulatura de profesor, dar de ce să generalizăm? Trebuie să avem răbdare și să fim uniți!", a fost părerea Cameliei Nenu, profesor de istorie și filosofie și director al unei școli

Beatrice Dumitriu, Rareș Budeanu

Citit 3020 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Mai 2023 11:57

11 comentarii

 • postat de mariana
  Miercuri, 31 Mai 2023 14:42
  89.39.81.***
  astazi am auzit o doamna profesor foarte indignata...s-au suspendat contractele de munca pe timpul grevei. ca pina acum luam salariu si in timpul grevei...eu cred ca unii dintre ei nu realizeaza ca au un angajator. statul roman care plateste din bani publici prin ministerul invatamintului. daca tu, profesor refuzi sa mergi la scoala sa-ti indeplinesti datoriile in urma carora primesti salariu, bani de la buget, vrei si salariu ca fluieri, mesteci guma la televizor? cereti un procent din salar de la sindicat ca doar cind a-ti semnat adeziunea a-ti facut-o ca persoane intelectuale, elite....
  0
  0
 • postat de Ionescu C
  Miercuri, 31 Mai 2023 12:26
  109.166.134.***
  Daca nu le convine, sa vina la privat, sa vada cum e. Munca 8 ore pe zi si bani mai putini i decat iau profesorii care au 4 ore pe zi si vacante gratis. Tabere, excursii... De ce sunt suparati pe politicieni? Nu ei erau cei care il invitau pe primar , prefect la scoala la deschiderea anului scolar?
  0
  0
 • postat de Anonim
  Miercuri, 31 Mai 2023 08:31
  92.86.16.***
  Ar trebui sa se acorde bonus celor performanti. Deocamdata sunt salarii decente, pentru unii care iau titularizarea cu note de 5 sau 6 e prea mult chiar. Pentru cei care nu isi dau interesul in timpul programului doar ca sa aiba clienti la pregatire ar trebui penalizati/descurajati.
  0
  0
 • postat de Adrian
  Miercuri, 31 Mai 2023 07:57
  109.166.129.***
  Ptr Sărăcie cu simbrie
  Dacă este atît de nasol să fii profesor, de ce nu te duci frate să plimbi roaba prin șantier că nu te obligă nimeni să fii profesor. A...pe șantier se lucrează 10-12 ore pe zi pe cînd un profesor are norma de 18 ore pe săptămână.Așa că,parcă tot mai bine la catedră.
  0
  0
 • postat de Tecucean
  Miercuri, 31 Mai 2023 05:24
  5.14.87.***
  Păi nu au votat ei PSD , PNL , AUR ?

  nu ei au invitat politicieni la fiecare început de an şcolar?

  De ce se plâng acum?

  Au ceea ce au votat !
  0
  0
 • postat de Traian
  Marți, 30 Mai 2023 21:57
  86.124.127.***
  Penibil cum niste ghiftuiți de privilegii isi pun masca de sărac . Propun "Saptamana altfel pentru profesori" 8 ore de munca pe zi la privat ca să vedeți ce însemnă sclavia, pentru ca munca la privat a devenit aproape sclavie
  0
  0
 • postat de marr
  Marți, 30 Mai 2023 20:28
  86.124.200.***
  La asta s-a ajuns . Daca nu lupta ptr Drepturile lor ...cu siguranta , Statul/Politicul nu le va da .
  Marele lor Noroc e ca sunt o structura vitala in functionarea societatii ...altfel NU ERAU BAGATI IN SEAMA .
  0
  0
 • postat de macarie banu
  Marți, 30 Mai 2023 18:44
  89.137.225.***
  Foarte bine!...........insa vor fi dezbinati pana la urma. Caracatita este prea adanc infipta!
  0
  0
 • postat de florin
  Marți, 30 Mai 2023 18:33
  46.97.176.***
  Sunt de acord sa se dubleze SALARIILE profesorilor!!!!Cu o singura conditie!!!!Meditatiile sa se desfasoare la clasa după ore pentru toți copii !!!Chiar dacă nu au BANI!!!!
  0
  0
 • postat de Sărăcie cu simbrie, made PSD-PNL guvernare
  Marți, 30 Mai 2023 18:18
  109.166.134.***
  Adevărat, este ultima șansă prin grevă, să deveniți onorabili în societate, printr-o salarizare decentă, de doamne ajută, adică să săriți de la aproximativ 2 500 lei, la 3 000 lei, salariu de debutant, la început de carieră în învățământ. Păi, la salariul ăsta, fetele nu o să se mai mărite, dar să mai facă un copil, să-l crești, iar de casă, adio, nu prinzi nici măcar prin bancă. De băieți, ce mai, și-a ratat viața. De ce ? Păi, unul care plimbă roaba prin șantier, ia 200 lei/zi, un parlamentar care intră în Parlament și semnează condica de prezență, ia 175 lei/zi și pensia, la 65 de ani.
  0
  0
 • postat de Traian
  Marți, 30 Mai 2023 18:17
  86.124.127.***
  Cei care se cred discriminați de salarizare, le propun sa se faca profesori universitari.Sau acolo nu merge cu promovarea avand rezultate mediocre? Ce educatie de calitate promovati voi cand 50% din notele la examenul de titularizare sunt sub 7 ?Cand predați 50 de minute citind dintr-un manual, ascultând elevul cum recita aceleași propoziții din același manual.Poate ca e cazul ca Ministerul sa depună o cerere de incetare a grevei la Tribunalul București, sa solicite in acelasi timp plata despăgubirilor cauzate de greva, inclusiv pierderile universităților daca vor rata înscrierile.
  0
  0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.